MancareUnde mananc

3 retete pentru diabetici gatite acasa

Maestrul bucatar HORIA VÎRLAN
Maestrul bucatar HORIA VÎRLAN

Daca aveti diabet si nu mai stiti ce sa gatiti astfel incat sa fie si sanatos, dar si gustos, incercati 3 retete propuse de maestrul bucatar Horia Virlan si girate de dr. Simona Tivadar, medic specialist in diabet si boli de nutritie. Nu trebuie sa aveti talent in gastronomie, ca sa le preparati singuri acasa. Si nici nu e nevoie sa dati fuga intr-un restaurant anume sau sa le comandati acasa. Raspundeti provocarii de a gati, nu va ia mult timp si daca respectati proportiile si pasii, veti primi aprecieri din partea celor care le vor gusta.
Daca nu credeti ca e usor, aflati ca ne-am incumetat si noi, alaturi de ceilalti jurnalisti prezenti la lansarea campaniei “Sanatos poate fi si gustos!” Compania farmaceutica Roche Romania Diabetes Care l-a rugat pe Maestrul Bucatar Horia Virlan sa ne indrume in prepararea lor. Ne asteptau pregatite mesele de lucru cu alimentele necesare pentru a face 3 retete pentru diabetici. Dar le pot incerca si altii… “Pai daca stam bine si ne gandim asa, avand foarte putine calorii si avand un continut redus de grasimi si carbohidrati aceste retete sunt indicate si persoanelor care vor sa slabeasca”, a afirmat Horia Virlan. Dr. Simona Tivadar, medic specialist in diabet si boli de nutritie ne-a convins ca “in fata rafturilor mereu mai pline si a ambalajelor mereu mai atragatoare devine imperios necesar sa ne auto-responsabilizam si sa ne educam legat de tot ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Uneori e nevoie de un efort de vointa ca sa identificam greselile pe care le facem si sa ne schimbam obiceiurile alimentare periculoase, inainte de a ajunge la medic cu afectiuni avansate, care sa necesite ingrijiri medicale complexe si scumpe”.

Salata Tabouli
Salata Tabouli

1. Salata Tabouli
Prima reteta pe care am incercat-o, care este foarte gustoasa, satioasa si nu necesita mult timp de preparare a fost salata Tabouli.
Ingrediente (8 portii):
250 ml cuscus tare (1 ceasca)
500 ml apa fiarta (2 cesti)
5 ml sare (1 lingurita)
60 ml suc proaspat de lamaie (1/4 ceasca)
30 ml ulei de masline (2 linguri)
4 catei de usturoi de marime medie, tocati fin sau 10 ml de usturoi tocat
4 bucati de ceapa verde, taiate marunt sau 80 ml arpagic, tocat (1/2 ceasca sau 5 linguri)
250 ml patrunjel tocat fin (1 ceasca)
60 ml frunze proaspete de menta, mari, tocate (1/4 ceasca sau 4 linguri)
1 conserva de naut, scursa sau 375 ml de naut fiert (1 si 1/2 ceasca)
1 ardei rosu, taiat cubulete fin
1 ardei galben, taiat cubulete fin
1 castravete englezesc, fara seminte si tocat fin
2 rosii tocate fin
piper negru proaspat macinat

Cum se prepara:
Etapele 1 si 2 pot fi realizate cu una sau doua zile in avans pentru a imbogati aroma salatei.
1. Turnati cuscusul intr-un bol de salata mediu-mare. Adaugati apa fiarta, amestecati si lasati sa se hidrateze (aproximativ 10 minute).
2. Adaugati sarea, sucul de lamaie, uleiul de masline, usturoiul si piperul negru si amestecati toata compozitia.
3. Acoperiti bine, lasati la frigider si scoateti cu aproximativ 30 de minute inainte de servire.
4. Apoi incorporati restul ingredientelor si amestecati bine.
5. Serviti rece, ca aport de amidon la orice masa.
6. Acest preparat poate fi servit si ca masa usoara. Pur si simplu adaugati in salata o cantitate de branza feta pentru patru persoane pentru a compune o masa usoara, completa. Adaugand branza feta, aportul de proteine va fi de o portie, iar cel de grasimi de o portie si jumatate pe ratie. Adaugati un fruct ca desert sau pur si simplu adaugati fructul in salata.
Turnati o cantitate de apa fiarta dubla peste cuscus pentru a-l fierbe.
Valori nutritionale pe portie: calorii 188 kcal; proteine 7 g; grasimi 5 g; carbohidrati 28 g; fibre 5 g; colesterol 0 mg; sodiu 288 mg.
Multi dintre colegii jurnalisti mi-au declarat ca nu folosesc in mod uzual cuscusul in bucatarie, dar acum ca l-au incercat, le-a placut si il vor mai folosi. Asadar, curaj sa incercati lucruri noi!
2.Paste Alfredo cu pastrav sau somon afumat
Cea mai apreciata reteta a fost aceasta, nu am auzit un jurnalist sa spuna ca nu i-a placut, deci merita s-o incercati macar odata!
Ingrediente (4 portii):
166 g tagliatelle din grau dur (1/3 de pachet de 500 g)
5 ml ulei de masline sau de rapita (1 lingurita)
1 ceapa mare, decojita si tocata
200 g ciuperci, feliate (1 cosulet)
2 catei de usturoi, tocati 60 ml vin alb sec (1/4 ceasca)
250 ml lapte degresat
30 ml ovaz cu IG scazut (2 linguri)
30 ml cimbru proaspat, tocat (2 linguri)
250 g pastrav sau somon afumat, feliat
Cum se prepara:

Paste Alfredo cu somon afumat
Paste Alfredo cu somon afumat

Paste Alfredo cu somon afumat
1. Fierbeti pastele in multa apa clocotita usor sarata doar pana ce se fragezesc. Scurgeti si puneti deoparte.
2. Incalziti uleiulintr-o cratita si prajiti ceapa pana ce aceasta devine transparenta.
3. Adaugati ciupercile si prajiti amestecand pana cand se formeaza un sos. Adaugati usturoiul si amestecati.
4. Adaugati vinul si fierbeti timp de cateva minute pana ce acestea se patrund.
5. Adaugati laptele si ovazul si fierbeti. Micsorati focul si fierbeti usor descoperit timp de 5-10 minute, pana cand sosul s-aingrosat si a scazut putin.
6. Adaugati cimbrul, piperul negru si pestele.
7. Amestecati sosul cu pastele fierte si serviti imediat cu o salata mare si/sau 2 legume fierte.
Cimbrul proaspat trebuie adaugat spre sfarsit deoarece acesta este o planta aromatica delicata care isi pierde usor aroma atunci cand este gatita, spre deosebire de cimbrul uscat care poate fi adaugat mai devreme.
Valori nutritionale pe portie: calorii 415 kcal; proteine 28 g; grasimi 9 g; carbohidrati 49 g; fibre 5 g; colesterol 12.5 mg; sodiu 447 mg. Eu si echipa cu care am gatit, am adaugat mai mult cimbru, ceea ce a facut ca pastele noastre sa fie mult mai gustoase. Nu va zgarciti sa puneti acest minunat condiment!
3. Crema cu fructe Riana pentru micul dejun
O reteta dulce, dar sanatoasa, pe care o puteti considera si desert.
Ingrediente (4 portii):
250 ml muesli, cu continut scazut de grasimi (1 ceasca)
250 ml iaurt cu continut scazut de grasimi, cu aroma de vanilie sau simplu (1 ceasca)
400 g fructe: 1 mar rosu, 1 mar verde (Williams), 1 para, 1 mango, 5-6 capsune, 1 crenguta de coacaze
250 ml crema cu continut scazut de grasimi, indulcita artificial (1 ceasca)

Crema cu fructe Riana
Crema cu fructe Riana

Crema cu fructe Riana pentru micul dejun
Cum se prepara:
1. Turnati cu lingura jumatate din cantitatea de muesli intr-un bol de sticla sau in cupe de desert separate.
2. Asezati un strat de iaurt peste muesli, apoi un stat de fructe – taiate cuburi sau feliute, apoi un stat de crema de branza, continuand pana ati umplut bolul.
3. Repetati straturile.
4. Daca doriti, lasati la frigider peste noapte pentru a le permite fulgilor de muesli sa se inmoaie. Puteti orna cu un fruct de physsalis.
Daca folositi mere sau pere, stropiti-le cu un pic de suc de lamaie pentru a preveni decolorarea lor. Daca folositi banane, inmuiati bananele intregi, cu tot cu coaja, in apa fiarta pentru a preveni decolorarea acestora.
Valori nutritionale pe portie: calorii 246 kcal; proteine 8 g; grasimi 4 g; carbohidrati 46 g; fibre 5 g; colesterol 7.5 mg; sodiu 43 mg. Eu am decorat cupa taind fructele in diverse forme, astfel incat a fost mai apetisanta crema.
Cele 3 retete nu numai ca sunt sanatoase si gustoase, dar sunt usor de preparat si la indemana tuturor, ingredientele nefiind extrem de scumpe si greu de gasit.
Accu-Chek te ajuta sa planifici mesele zilnice
246 de milioane de oameni din intreaga lume sufera in prezent de diabet si se preconizeaza ca numarul acestora va atinge cifra de 380 de milioane pana in anul 2025. Diabetul afecteaza aproape 4% din populatia lumii. Nici noi nu suntem scutiti de aceasta boala, 8.4% dintre romani sufera de diabet de tip I sau de tip II. Monitorizarea alimentatiei si a nivelului glicemiei este cu foarte importanta pentru persoanele cu diabet avand in vedere ca ceea ce mancam are un impact mult mai mare asupra nivelului de glucoza din sânge decât orice alta activitate zilnica. Accu-Chek este o marca de glucometre, sisteme de administrare a insulinei, dispozitive de intepare, sisteme de management al datelor si programe de educatie – conducand spre rezultate medicale imbunatatite. “Eu imi masor zilnic glicemia de cand am pus mana pe aceasta ustensila, desi nu sufar de diabet. Dar e bine sa-mi masor glicemia ca vad ca fluctueaza. In orice caz nu ajung la limita maxima, dar imi dau seama si eu cand o iau razna”, a marturisit bucatarul Virlan. Accu-Chek pune la dispozitia persoanelor cu diabet, si nu numai, un instrument online, cu ajutorul caruia oricine isi poate planifica mesele zilnice tinand cont de valorile nutritionale. Aplicatia online permite planificarea meselor pentru intrega zi, precum si descarcarea si imprimarea retetelor astfel incat cei interesati sa isi poata evalua fiecare masa din punct de vedere al valorilor nutritionale si carbohidratilor. “Instrumentul online pus la dispozitie de Accu-Chek ne ajuta sa cunoastem valoarea nutritiva a alimentelor, ne da posibilitatea sa preparam retete gustoase si sanatoase si sa ne orientam corect atunci cand facem cumparaturi sau mancam in oras. Iar pentru pacientii cu diabet, alimentatia sanatoasa este cheia unui control eficient al diabetului, alaturi de exercitiile fizice si automonitorizarea glicemiei”, a declarat dr. Simona Tivadar.

Dr. Simona Tivadar, medic specialist in diabet si boli de nutritie
Dr. Simona Tivadar, medic specialist in diabet si boli de nutritie

Dr. Simona Tivadar, medic specialist in diabet si boli de nutritie
Prin intermediul platformei online Accu-Chek, disponibila pe site-ul http://www.accu-chek.ro/webtool/, persoanele cu diabet, si nu numai, pot gati sanatos si gustos, stiind care sunt valorile nutritionale ale fiecarei mese. Retetele celebrului chef Horia Virlan sunt disponibile online pe acest site, iar 10 dintre aceste retete vor fi disponibile si pe canalul Accu-Chek de pe Youtube (http://www.youtube.com/AccuChekRo), sub forma unor materiale video cu maestrul bucatar Horia Virlan, incepand cu luna aprilie, precum si pe pagina de Facebook a Accu-Chek (http://www.facebook.com/AccuChekRo). Retetele si pozele celor trei retete sunt preluate din cartea de bucate care cuprinde retete cu IG scazut si continut scazut de grasimi intocmita de dieteticienii inregistrati Gabi Steenkamp si Liesbet Delport, intitulata Eating for Sustained Energy 4 (Tafelberg).

 

Etichete
Arata mai mult

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close