Ai putea crede că mahmureala nu este mare lucru, dar în realitate dă-mi voie să te contrazic. Consumul excesiv de alcool afectează sistemul nervos central. Alcoolul ingerat intră în contact cu substanțele chimice din creier și astfel te alegi cu dureri de cap, amețeli și greață, oboseală, o stare generală proastă. Nu e nevoie să plătești prețul printr-o mahmureală a doua zi după consumul de alcool, dacă știi miturile și ții cont de câteva sfaturi.
MIT: Vinul, cea mai blândă alegere
În realitate vinul roșu este tot o băutură alcoolică, deci poate produce mahmureală, fiindcă taninurile pe care le conține declanșează dureri de cap la unele persoane. E adevărat că whisky-ul provoacă o mahmureală mai severă. Dacă ești îngrijorat de cum te vei simți dimineața, află că cele mai blânde alegeri sunt berea, vodca și ginul.
Doar câteva băuturi pot declanșa o durere de cap și alte simptome de mahmureală. Secretul e să consumi multă apă sau băuturi nealcoolice între fiecare bere sau pahar de băutură alcoolică tare ca să te menții hidratat și evident astfel să reduci cantitatea totală de alcool pe care o bei.
Un mic secret pe care e bine să știi: diferența dintre un bărbat și o femeie care beau aceeași cantitate de alcool este aceea că femeia va simți efectele mai pronunțat, fiindcă bărbații au un procent mai mare de apă în corpul lor, ceea ce ajută la diluarea alcoolului pe care îl beau. Când femeile beau aceeași cantitate, se acumulează mai mult alcool în sânge.
MIT: Cocktailurile dietetice sunt un pariu sigur
Băuturile dietetice te pot ajuta dacă numeri caloriile, dar nu și dacă încerci să eviți mahmureala. Alcoolul pus în suc tot alcool rămâne. Consumul de fructe, sucuri de fructe sau alte lichide care conțin zahăr poate duce însă la o mahmureală mai puțin intensă.
MIT: Lichior înainte de bere
Cantitatea de alcool pe care o bei (nu ordinea băuturilor) contează cel mai mult. Băuturile standard – un pahar de bere, un pahar de vin sau un „shot” de băutură alcoolică au aproximativ aceeași cantitate de alcool. Nu te lăsa păcălit de ordinea în care consumi băuturile alcoolice sau de orice zicală despre consumul de alcool care include expresia „nu vă temeți niciodată”.
MIT: Mănâncă paste înainte de culcare
Acest sfat este greșit. În primul rând, să mănânci la culcare după ce te-ai îmbătat nu este de ajutor nimănui, dimpotrivă poate deveni chiar periculos. În al doilea rând, deși orice aliment poate încetini absorbția alcoolului de către corp, grăsimea o face cel mai bine. Așa că înfruptă-te cu o friptură sau pizza înainte de primul martini și s-ar putea să scapi de mahmureală. Un sfat înainte de culcare care te ajută – bea apă pentru a combate deshidratarea!
Un argument în plus pentru consumul responsabil de alcool este oferit de Codul european împotriva cancerului, care arată că atât consumul regulat de alcool peste limitele recomandate poate avea efecte acute sau cronice asupra sănătății și poate crește riscul de cancer, cât și consumul ocazional excesiv de alcool, care presupune ingestia a mai mult de 5 – 6 doze standard de alcool pentru bărbați sau a mai mult de 5 – 6 doze standard de alcool pentru femei cu o singură ocazie.
,,Consumul ocazional excesiv de alcool este în creștere în unele țări (în special în Irlanda, Republica Cehă și Ucraina), mai ales în rândul bărbaților tineri, și are efecte nocive majore asupra sănătății. Consumul episodic mare de alcool sau consumul ocazional excesiv de alcool poate fi mai dăunător decât consumul moderat regulat în ceea ce privește riscul de cancer. Cu toate acestea, trebuie accentuat că riscul de cancer crește, în mod clar, cu cantitatea de alcool consumată și cu durata consumului de alcool”, specifică Codul european împotriva cancerului.