

Sunt anumite alimente care iti pot face rau daca le consumi si esti alergic la ele. Nu putini sunt oamenii care au astfel de probleme. Medicii spun ca numarul persoanelor cu alergii alimentare este in crestere atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare, in special la copii.
Pentru a preveni reactiile alergice la copii este bine ca alaptarea la san sa se faca pana la 6 luni, iar recomandarea specialistilor alergologi este ca alimentele inalt alergene sa fie introduse lent in alimentatia copiilor. Dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic ”Al. Obregia” din Bucuresti spune ca sunt 8 alimente inalt alergene: proteina din laptele de vaca, graul, pestele, arahidele, alunele, soia, oul si fructele de mare. Aceste alergii reprezenta 90% din alergiile alimentare. Majoritatea copiilor se vindeca de alergiile la lapte, grau, oua si soia intre varsta de 3 ani si 5 ani, sau manifestarile alergice se mai atenueaza.
- Proteina din laptele de vaca
Alergia la lapte sau mai bine spus intoleranta la proteinele laptelui de vaca este, de fapt, o hipersensibilizare de tip imuno–alergic a organismului la proteinele care provin din laptele de vaca. Practic, organismul se afla in incapacitatea de a digera lactoza. In plus, organismul bebelusului considera “din greseala” ca proteinele provenite din lapte sunt periculoase si lupta impotriva acestora. Aceste proteine: beta lactoglobulina – cea mai alergenica, cazeina, alfalacta albumina declanseaza o serie de reactii in lant raspunzatoare de modificarile ce apar la acesti bebelusi. De obicei, se intampla in primele 3 luni dupa nastere, cu predilectie in prima luna de viata, caz in care se recomanda eliminarea lapteului de vaca din alimentatie. - Graul
Poate aparea in mod obisnuit, deoarece graul se regaseste in multe produse alimentare (paine, praijituri, covrigei, biscuiti, paste). Si aici se cunosc proteinele din grau vinovate de declansarea reactiilor alergice: albumina, globulina, prolamina si glutelina. Dintre toate, globulina este cea mai alergizanta. Proteinele din grau se intalnesc cel mai frecvent in paine, dar pot fi gasite si in alte produse alimentare, cosmetice, produse de papetarie (ca in cazul glutenului) cum ar fi: paine, prajituri, cereale pentru micul dejun, paste, cus-cus, sos de soia, condimente (ketchup), produse din carne (hot dog), inghetata, arome naturale, gelatina alimentara, guma de mestecat, jeleuri, dropsuri, covrigei, plastelina, lipici, cosmetice. Persoanele cu alergie la grau pot fi alergice si la alte cereale care contin proteine similare, cum ar fi: orz, ovaz, secara, de aceea trebuie multa atentie in alegerea alimentelor. Reactiile alergice la gluten pot fi moderate sau cronice, ca in cazul bolii celiace care implica o reactie inflamatorie cronica mediata imun localizata la nivelul intestinului subtire si care determina in principal simptomatologie digestiva cu diaree (scaune caracteristice albicioase lucioase, pastoase, moi, fetide) si un sindrom de malabsorbtie cu deficite nutritionale ce vor determina un retard de crestere in greutate si talie. Dieta fara gluten este primul pas care trebuie facut.
- Pestele
Proteinele din peste sunt cele care declanseaza reactiile alergice, insa este posibil sa faci alergie si la gelatina de peste, realizata din oase si piele de peste. Si chiar daca uleiul de peste nu contine proteine de peste, fereste-te de el, fiindca este posibil sa contina molecule din proteine de peste. De obicei, prima reactie alergica apare la maturitate si se pastreaza toata viata. Alergenul major responsabil pentru declansarea alergiei este o proteina numita parvalbumina care tine sub control valoarea calciului din carnea alba. Pentru ca parvalbuninele sunt foarte similare la diferite specii de pesti, alergia la peste poate sa apara indiferent de tipul speciei de peste. Pentru siguranta ta, daca te stii alergic la un tip de peste, ar trebui sa eviti toate speciile de peste, indiferent de locul de provenienta al acestora, intrucat alergenii declansatori sunt intalniti la majoritatea speciilor.
- Arahidele
Intalnita in special la americani, alergia la arahide este deosebit de periculoasa, deoarece exista foarte multe mancaruri si mai ales dulciuri care pot contine arahide, fara ca macar sa se banuiasca acest lucru. Reprezinta o reactie a sistemului imunitar la proteinele din arahide, fiind implicata si o gena legata de filagrina, proteina aflata in stratul granulos al epidermei care reprezinta o bariera la nivelul pielii in calea agentilor din mediu. Oamenii de stiinta au demonstrat o legatura clara intre filagrina si alergia la arahide. Daca te numeri printre cei care au aceasta alergie, trebuie sa fii atent nu doar la arahide si unt de arahide, ci si la ciocolata, inghetata, nuga, praline, iaurturi cu muesli si cereale, arahide glazurate, briose, batoane din cereale, prajituri, torturi.
- Alunele de padure
Asemanatoare cu alergia la arahide, alergia la alune le da batai de cap copiilor care o au, fiindca nu scapa de aceasta problema cand ajung la varsta adolescentei. In cele mai multe cazuri se atenueaza gravitatea reactiilor, dar suferinta poate dura o viata intreaga. Alergia se manifesta si in cazul in care se consuma alimente care contin ulei de alune sau particole mici de alune cum ar fi ciocolata sau alte dulciuri, care pot sa contina doar usoare urme de alune. Medicii spun ca odata ce copilul este diagnosticat cu alergie alimentara, cel mai indicat este sa se evite consumarea alimentului respectiv.
- Soia
Desi la mare moda, soia este un aliment care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, dar manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. Singura modalitate de a preveni o reactie alergica este de a evita soia si proteinele din soia. Deci evita boabele de soia, nucile de soia, tofu, temeh, miso, desert din soia, branza din soia, alternative la carne din soia, faina din soia, unt de soia.
- Oul
Cel mai complet aliment, oul da batai de cap unora dintre noi. Sunt si persoane alergice la ou, sau mai precis la proteinele continute de ou. Aceste proteine sunt tratate de organism precum niste “invadatori periculosi”; drept urmare se produc anticorpi pentru a lupta impotriva lor. Alergia la ou se poate declansa fie ca reactie a organismului la proteinele albusului, fie la acelea ale galbenusului. Alergia se declanseaza de obicei la copiii foarte mici, cel mai mare nivel alergic fiind atins in jurul varstei de 5 ani. E evident ca trebuie sa te feresti de ou, daca esti alergic la el, dar si de prajituri, cereale, creme, maioneze, inghetate facute din ou. Orice aliment care contine albumina;ou sub orice forma – galbenus, albus, pudra de ou, globulina;lisozima;ovalbumina ovoglobulina;vitelina tine-l la distanta de tine!
- Fructele de mare
Chiar daca pestele si fructele de mare nu sunt termeni inruditi, si nu fac parte din aceeasi familie de alimente, chiar daca nu esti alergic la peste, nu te culca pe o ureche… Asta nu inseamna ca automat nu esti alergic nici la fructe de mare. Alergiile la fructe de mare sunt atipice, fara avertismente si afecteaza de obicei indivizii ajunsi la maturitate. De altfel, fructele de mare (moluste si crustacee) reprezinta cauza majora de alergie alimentara la adulti. Mare atentie!
Indiferent de alergia alimentara, medicii sustin ca tratamentul consta in evitarea stricta a alimentului incriminat din dieta. Pacientii si parintii acestora in cazul in care vorbim de copii trebuie educati cum sa previna ingestia accidentala a alergenului alimentar, sa recunoasca primele simptome ale reactiei alergice si sa trateze reactia anafilactica. ”Parintii cu copii alergici ar trebui sa fie constienti ca simptomele nu trebuie neglijate, iar non-compilanta la tratament scade calitatea vietii copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii incepe, astfel, cu educatia parintilor si continua cu preventia si vizita de control la medicul specialist”, a declarat dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic ”Al. Obregia”.
Asa ca mare atentie la ce bagi in gura! Citeste eticheta mai intai si asigura-te ca alimentul respectiv este sigur si nu contine nimic din ce ti-ar putea face rau!