Ce citescEducatie

Abecedar de nutritie


Daca esti pregatit sa devii propriul tau nutritionist, trebuie sa incepi cu inceputul, adica de la alfabet. Si esti norocos, primul „Abecedar de Nutritie”, realizat de prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si un nutritionist de renume, poate fi achizitionat din librarii.

Abecedarul cuprinde 10 lectii despre alimentatia sanatoasa si despre beneficiile ei, incepand cu lumea caloriilor, grasimilor, vitaminelor, proteinelor si mineralelor si terminand cu lumea lichidelor necalorigene si a bauturilor alcoolice.

In „Abecedarul de Nutritie” exista si o lista obligatorie de cumparaturi pentru fiecare meniu al zilei, care trebuie stabilit in functie de Regula celor „3S”: SIMPLU, SIGUR, SANATOS! Autorul considera cartea un instrument de invatare pentru toti romanii care vor sa manance sanatos, sa fie sanatosi si sa aiba mereu o stare de bine.
„Cartea este simpla, dar nu simplista. Nu va spun doar s-o parcurgeti, ci s-o invatati si s-o aplicati”, a tinut sa precizeze prof.dr. Nicolae Hancu.

Ingrasare, fara a fi supraponderal sau obez

Cifrele arata ca in prezent un roman din patru este obez si un roman din doi are probleme cu greutatea. Profesorul Hancu marturiseste ca in cabinetul sau vin multe persoane care sustin ca s-au ingrasat doar 4-5 kilograme, in conditiile in care indicele de masa corporala este normal. „Aceasta este ingrasarea, adica acumularea de grasime, fara a fi supraponderali sau obezi. Ea apare frecvent la femeile care intra la menopauza, dar si la alte persoane dupa perioade de excese alimentare, lipsa activitatii fizice si abuz de alcool. Ingrasarea pe fondul unei greutati normale poate anunta inceputul obezitatii, fiind insotita de cresterea riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dislipidemii sau cancere”, sustine autorul in Abecedarul de Nutritie. In opinia medicului clujean Hancu, si persoanele care observa ca se ingrasa numai cateva kilograme trebuie sa se adreseze unui nutritionist.

Eugen Simion si Nicolae Hancu
Eugen Simion si Nicolae Hancu

Bucataria romaneasca, rafinata

Invitat special la lansarea Abecedarului, academicianul Eugen Simion, presedinte al Academiei Romane intre anii 1998-2006, a declarat ca a citit cu interes cartea careia i-a semnat si prefata.
„In literatura romana se mananca mult si bine, este legata de nutritie si de discursul gurmand. I.L.Caragiale este un autor in operele caruia se mananca si se bea mult. As spune ca se mananca enorm. Si in opera lui Sadoveanu sunt ospete nemaipomenite. Bucataria romaneasca, taraneasca, rurala este rafinata”, a tinut sa precizeze academicianul Simion. Iar nutritionistul Hancu nu a ezitat sa puncteze ca sarmalutele, daca sunt facute fara carne grasa, cu multe straturi de rosii si sunt servite fara smantana, devin una din cele mai sanatoase mancaruri din Romania.
Desi masa este un moment al prieteniei, asa cum spunea Tudor Vianu, daca vrei sa mananci cu prietenii nu este deloc usor. Eugen Simion remarca faptul ca in Bucuresti este greu sa gasesti un restaurant, nu foarte scump, unde se mananca bine. In privinta Alfabetului de nutritie, criticul si istoricul literar il considera „foarte util si bine facut. Este o carte splendida, care se adreseaza parintilor, bunicilor, familiilor, o carte de capatai in viata de familie”.

Corina Plesa
Corina Plesa

Atentie la marimea portiei din farfurie!

Marimea portiilor este unul din factorii principali care stimuleaza consumul alimentar. Urmarirea programelor TV produce cresterea consumului caloric (prin grasimi, ciuguleli, gustari) si a frecventei meselor, precum si intarzierea satietatii. Dar un mare adevar spus in Abecedar este acela ca in ultimul deceniu, portiile s-au dublat, in special in restaurantele de tip fast-food, ceea ce explica cresterea in greutate a populatiei. Iar reprezentantii scolii romanesti recunosc faptul ca elevii nu pot face fata ispitelor culinare de tip fast-food. „Mancam ceea ce gasim, ceea ce ne permitem, dar sa nu uitam ca ai nostri copii mananca ceea ce le punem pe masa. Scoala nu face fata manipularii copiilor prin publicitate. Mediul fast-food a devenit un stil de viata si copiii il doresc”, a afirmat Corina Plesa, consilier imagine Ministerul Educatiei. Dar de ceva vreme in scolile din Romania a inceput sa se predea nutritia ca materie optionala.”Educatia pentru sanatate se preda optional, exista manuale si curiculle. Vom parcurge si acest abecedar de nutritie si il vom aplica in viata de zi cu zi”, a afirmat Corina Plesa, prezenta la lansare.

Nicolae Hancu la lansarea cartii sale

Nutritionistul Hancu promite insa ca nu se va opri doar la acest abecedar, ci va mai realiza un Abecedar de diabet, util romanilor care sufera de aceasta afectiune.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
stil de viata
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.