
A manca sanatos nu inseamna neaparat a face foamea si a renunta la mai toate bucuriile culinare. Cel putin asta crede Dan-Silviu Boerescu, autorul „Alfabetului mancarii sanatoase si gustoase”, aparuta la Lifestyle Clasic din Grupul Editorial Trei.
De cele multe ori vrei sa gatesti ceva simplu, dar delicios cu care sa surprinzi pe toata lumea si bineinteles sa-ti rasfeti si papilele tale gustative. Lasa prejudecatile deoparte, chiar daca gatitul nu este punctul tau forte si vei reusi sa faci un preparat rafinat. La final, te vei mandri cu ce ai pus in farfurie, doar bucatarind dupa carte. Cu ajutorul „Alfabetului mancarii sanatoase si gustoase” vei putea buchisi pe indelete fiecare reteta din cele 473 propuse in carte. Toate sunt sanatoase si folosesc 375 ingrediente, unele obisnuite si cunoscute de toata lumea, altele exotice si mai putin uzuale. „Iti permiti sa mananci aproape orice, evident cu conditia sa nu faci excese. Mai mult, a manca sanatos poate insemna de-a dreptul a manca bine, chiar savuros! Normalitatea din viata cotidiana rimeaza perfect cu firescul si, in acelasi timp, cu rafinamentul din farfurie. Aceasta este singura platforma teoretica pe care o veti gasi in aceasta carte, pentru care retetele au fost testate folosind aparatura de bucatarie performanta”, sustine Dan-Silviu Boerescu. Asadar, vei gasi atat mancaruri traditionale, cat si exotice, sofisticate, neobisnuite de la supe, salate pana la deserturi si sucuri.
Povestile alimentelor si ingredientelor
Gatitul nu este o indeletnicire plictisitoare. Poti imbina cunostintele pe care le ai deja cu cele noi pe care le afli citind cartea. In plus, iti poti imbogati si cultura generala cu informatii despre ingrediente si alimente. De exemplu, in cazul in care nu stiai, afli despre stiuca, pestele rapitor de apa dulce, ca este una dintre cele mai vechi specii de pe Pamant, existand de 65 de milioane de ani. Bineinteles, vei putea incerca si s-o umpli in asa fel incat sa fie delicioasa, reteta nefiind foarte complicata. Lime-ul frecvent folosit in gastronomia exotica, era inclus in ratia zilnica a marinarilor englezi din secolul al-XIX-lea pentru a preveni scorbutul. Iar daca asta deja stiai, mai afli ca fructul a fost adus din Indiile de Vest, acum fiind nelipsit de pe mesele tailandezilor si mexicanilor. Poti cumpara si tu din supermarketurile noastre si poti gati o salata de caracatita cu acest fruct. Daca te-ai plictisit de legumele fade, poti incerca o salata in care sa pui sofran, cel mai scump condiment din lume (7000 euro/kg). Din carte vei afla ca acest condiment originar din Asia de Sud-Vest a fost adus in Europa de Alexandru Macedon. Pentru producerea unui kilogram de sofran este nevoie de 150000 de plante, asa ca atunci cand il pui in mancare, gandeste-te la asta si fii zgarcit! Totusi, nu ezita sa incerci sa faci salata de legume cu rosii verzi, conopida, varza, morcovi, ceapa, usturoi, ardei rosu si sofran din carte. Daca vrei sa prepari un desert mai sofisticat, poti incerca mousse de maracuja, fructul pasiunii sau serbet de nufar. Pofta buna, fara nicio prejudecata!