Iubitorii de fotbal nu pot urmari Campionatul European de Fotbal EURO 2012 fara o bere, doua, trei in fata. Iar medicii romani de la Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie sustin ca burta de bere este doar un mit si o recomanda ca bautura rehidratanta. Iar pe calduri parca nimic nu merge mai bine ca o berica rece…
Cele patru ingrediente naturale: orzul, hameiul, apa si drojdia combinate dupa retete proprii fac din bere o bautura populara si prietenoasa. Si odata ingerata, aceasta bautura ofera corpului uman in special apa (93%), dar si alte substante nutritive, cum ar fi vitamina B (in special de acid folic), fibre, minerale (dioxid de siliciu, potasiu si magneziu) si antioxidanti.
“Trecand peste efectul racoritor pe care il are, nu trebuie sa uitam nici faptul ca berea ajuta la rehidratarea organismului dupa efort fizic si datorita compozitiei sale: adica o proportie de 93% din apa si 7% substante nutritive. Trebuie precizat insa faptul ca efectele benefice ale berii sunt valabile doar in conditiile in care aceasta este consumata cu moderatie de catre adulti responsabili cu o dieta echilibrata”, a afirmat dr. Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Cu baietii la sala si la bere
Degeaba te duci la sala, tragi de fiare, daca pe urma iti stingi setea cu bere… Nu ati auzit astfel de idei vehiculate? Ei bine, cercetatorii spanioli ii contrazic printr-un studiu realizat in 2010 de Universitatea din Granada si Consiliul Superior de Cercetari Stiintifice (CSIC) din Madrid. Conform acestuia consumul moderat de bere dupa efort fizic permite recuperarea pierderilor hidrice si modificarilor de diverse tipuri determinate de exercitiu. Berea aduce elemente care inlocuiesc pierderile cauzate de exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Bogata in siliciu, berea ajuta la mentinerea oaselor sanatoase si previne aparitia osteoporozei. In acelasi timp, berea contine fibre: doua pahare de bere contin in medie 10% din doza zilnica recomandata de fibre solubile, unele beri putand furniza pana la 30%. Si medicul nutrionist Zugravu crede ca berea consumata cu moderatie si responsabilitate poate ajuta la o rehidratare adecvata prin care se refac pierderile hidro-electrolitice si care reinstaureaza, rapid si complet, depozitele energetice epuizate, se poate imbunatati randamentul fizic – sportiv si optimiza viteza de recuperare dupa efort. Si daca nu toti baietii adora sa traga de fiare, mai toti barbatii prefera sa iasa la o bere cu prietenii. „Aproape 60% din romanii cu varsta peste 18 ani, consumatori de bauturi alcoolice, aleg berea atunci cand se intalnesc cu prietenii, iar jumatate din acestia o consuma cand iau masa”, sustine Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
Aliment sau bautura?
Unii nutritionisti nu sunt de acord ca berea si vinul sa fie catalogate drept alimente. Cu toate acestea, multi romani considera berea aliment, datorita calitatilor care decurg din faptul ca este fabricata din ingrediente naturale. „Berea este din ce in ce mai prezenta in alimentatia omului modern indiferent de sezon, diminuandu-se semnificativ caracterul sau de sezonalitate”, afirma directorul Asociatiei Berarii Romaniei. Ramane totusi vara varful de consum in Romania.
Anul trecut s-au consumat 89 litri de bere/ pe cap de locuitor, fapt care plaseaza Romania pe locul 7 in topul tarilor europene. La nivel European, Cehia si Germania detin suprematia, iubitorii de bere din cele 2 tari consumand 144 l/ cap de locuitor si respective 107 l/ cap de locuitor. Specific noua, romanilor, ne este faptul ca tinem la berea autohtona, pe care o consumam cu precadere, dar incercam si berile speciale ale altora. „Peste 98% din berea consumata de romani este produsa la ei in tara, iar in industria berii se inregistreaza cel mai mic procent reprezentat de importuri la nivelul intregii industrii alimentare. Da, romanii consuma berile produse la ei in tara. In ceea ce priveste importurile, anul trecut s-a inregistrat o usoara crestere la nivelul cantitatilor importate ceea ce denota preferinta romanilor pentru berile speciale”, a precizat Constantin Bratu pentru clubulgrasilor.ro
Berea blonda detine suprematia
Culoarea berii poate oferi informatii asupra maltului folosit. Berea facuta exclusiv din malt pilsner are o culoare galbena, in diverse nuante. Tipurile de bere care contin malt caramelizat sau prajit, au culori de la brun, brun-roscat si rosu, pana la negru opac. „Berea blonda detine fara indoiala suprematia printre berile consumate la noi in tara”, sunt de parere Berarii Romaniei.
Incet, incet au inceput sa prinda teren si berile mai noi cu lamaie, cu capsuni, cu diverse arome de fructe. Doamnele care vor sa incerce astfel de gusturi, pot opta pentru aceste beri. Limpezimea de cristal spune despre bere ca este filtrata. Exista insa si sortimente de bere care nu sunt filtrate, fiind usor tulburi din cauza drojdiilor inca prezente la momentul consumului. O bere clara se poate tulbura pe masura ce se invecheste. Acest proces este adesea accelerat prin pastrarea berii intr-un loc prea cald sau expus luminii solare. Racirea la temperaturi foarte joase poate, de asemenea, sa tulbure berea, dar aceasta opalescenta poate sa dispara prin incalzire, daca expunerea la temperaturi extreme nu este repetata. Consistenta berii poate sa ne spuna cate ceva despre continutul ei in alcool. Acest lucru se aplica mai ales in cazul berilor cu un continut mai mare de alcool. Berea tare lasa o urma specifica pe peretii paharului, atunci cand acesta este invartit usor. Doamnele care se tem de alcool, se pot bucura de proprietatile benefice ale acestei bauturi, optand pentru berea fara alcool.
Fie ca e blonda, fie bruna, filtrata sau nu, se recomanda ca berea favorita sa insoteasca masa sau sa fie bauta dupa masa: pranz sau cina. Nu incerca s-o bei pe stomacul gol, intrucat alcoolul se absoarbe mai usor si mai repede in aceasta situatie si astfel concentratia de alcool din sange va fi mai crescuta!
Un pahar cu bere pe zi, merge la inimioara
3.000 de iubitori de bere care au participat la un studiu in Australia, pe o perioada de 10 ani, au inregistrat un risc de imbolnavire cu peste 20% mai mic fata de cei care nu au consumat aceasta bautura. Plecand de la aceasta concluzie, italienii au derulat un alt studiu in care au demonstrat ca un pahar cu bere baut in fiecare zi poate preveni bolile cardiace. Cercetatorii italieni au observat ca persoanele care consumau un pahar de bere pe zi prezentau un risc de a dezvolta boli cardiovasculare cu 31% mai redus decat cei care nu consumau aceasta bautura. „Rezultatele studiului sunt imbucuratoare pentru iubitorii de bere, carora li se reconfirma practic un beneficiu pe care consumul moderat de bere il are – scaderea incidentei bolilor cardiovasculare. Datorita compozitiei sale, berea, consumata insa cu moderatie – conditia obligatorie pentru ne afla in zona de beneficii pentru organism – poate creste cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel incat riscul aparitiei bolilor coronariene se reduce”, a declarat Corina Zugravu. Nici cehii nu s-au lasat mai prejos si au demonstrat ca barbatii cu cel mai mic risc de a suferi un atac de cord beau intre 7 si 15 pahare pe saptamana, inscriindu-se astfel in limitele unui consum de bere moderat. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) face recomandari clare in legatura cu dozarea berii. Astfel, cantitatea recomandata in cazul femeilor este de o bere, maxim doua pe zi, in timp ce barbatii pot consuma pana la trei beri pe zi. OMS s-a referit evident la doza standard de bere de 330 ml si la o concentratie de alcool este de 5%. Acesta reprezinta un consum moderat de bere si trebuie combinat cu un stil de viata sanatos, excesele alimentare si sedentarismul fiind total nerecomandate.