BauturaCum si cat beau

Burta de bere, un mit demolat

Noi, romanii suntem mari consumatori de bere. Poate, nu-ti vine sa crezi, dar sa stii ca nu exista adult in tarisoara asta care sa nu puna gura pe bere amara, dulce, blonda sau bruna. Cel putin asa sustin cativa medici romani care au infiintat recent Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Aceasta institutie, deocamdata singura din Romania specializata in cercetarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, ne va pune la dispozitie date despre licoarea din hamei si sanatatea noastra.

La ora actuala sunt putine studii stiintifice efectuate in Romania care sa aiba ca obiect berea. Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie din Romania s-a inspirat dupa centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, institutie cu traditie de peste un deceniu. Bine, bine dar le ce folosesc aceste studii? Sa confirme sau sa infirme anumite mituri care circula prin popor. S-a tot vehiculat ca berea ingrasa. Spaniolii, mari bautori de bere, dar preocupati si de greutatea lor, s-au pus pe treaba si au cercetat care sunt beneficiile consumului moderat de bere. Dupa 19 studii Cerveza y Salud a reiesit ca un pahar de bere de 200 ml contine doar 90 de calorii. “Consumul moderat de bere nu afecteaza indicele de masa corporala sau greutatea atata timp cat este adoptata o dieta echilibrata”, a declarat prof. Ramon Estruch, senior consultant al Departamentului de Medicina Interna a Spitalului din Barcelona, profesor la Facultatea de Medicina din Barcelona si membru al Cerveza Y Salud.In opinia acestuia, daca faci sport si mananci in stil mediteraneean, poti sa bei bere cu moderatie si nu vei face burta. In mai multe studii, cercetatorul spaniol a urmarit circumferinta abdominala a persoanelor care consumau bere si aceasta nu s-a modificat. Atentie insa, burta de bere ramane un mit demolat, doar daca respecti proportiile! Daca faci excese, nu garanteaza nimeni.

Berea se consuma cu moderatie!
Berea se consuma cu moderatie!

Cata bere sa curga…

In medie, un roman consuma 81 de litri de bere anual, jumatate fata de un ceh. Un irlandez bea peste 130 de litri de bere pe an, iar un german 115 litri de bere. Spaniolii si francezii, desi au de ales intre vin si bere (vinul fiind o licoare cu traditie in tarile lor), sunt destui cei care prefera bautura din orz si hamei. „Parerile referitoare la cantitatea de consum de alcool sunt impartite in randul nutritionistilor din intreaga lume. La noi se recomanda ca un barbat de 70 kg sa consume maxim 35 ml de alcool pe zi, adica un litru de bere cu alcool 3,5%. Francezii insa merg pana la 2 litri de bere pe zi pentru acelasi barbat de 70kg”, a precizat prof. univ. dr. Sebastian Dumitrache, membru al Comitetului stiintific al Centrului, specializat in Igiena Alimentatiei si Nutritiei. Medicii romani atunci cand vorbesc despre o portie de bere fac referire la 330 ml de bere cu 4-5% alcool, adica o bere blonda mica. In privinta consumului diferentiat pe sexe, barbatii sunt privilegiati, intrucat ei pot bea o cantitate ceva mai mare decat femeile. „Doamnele trebuie sa consume mai putin, fiind mai sensibile la efectele toxice ale alcoolului. Lor li se recomanda maximum doua portii pe zi, in timp ce barbatii pot bea maximum trei portii pe zi”, a specificat prof. Ramon Estruch. Dar consumul moderat de bere inseamna de fapt 1-1,5 portii pe zi in cazul sexului feminin si 2 portii pe zi in cazul celui masculin. Care este comportamentul romanului de rand? Potrivit Corneliei Aurelia Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei, cel putin o data pe saptamana un roman adult consuma bere. „Din 800 de persoane chestionate pe blogul meu, 75% au declarat ca beau bere”, spune si dr. Alin Popescu, secretarul general al Centrului, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie. Indiferent ca bei bere la PET, asa cum fac 50% din romanii iubitori ai acestei bauturi, la sticla, la doza sau draught, fii atent la cantitate! Cu dieta mediteraneana si consum moderat nu te vei ingrasa de bere.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close
Close