Ce mananc
Carnea, proteina animala de pe masa ta!
Cea mai buna leguma-i carnea spun in gluma iubitorii si consumatorii de carne. Iar daca vorbim despre romani in general, acestia considera alimentatia pe baza de carne foarte importanta. Dupa painea noastra cea de toate zilele, nelipsita de pe masa romanului, carnea ocupa si ea loc de cinste.
Cat de sarac ar fi romanul, face el ce face si tot incropeste o mancarica pe baza de carne. Hm, parca nu e buna, nu are gust, nu e satioasa, daca nu are un pic de carnita… Fie ea de porc, vita, fie de pui sau miel, fie peste sau curcan, proteina animala face parte din viata romanului. Natura a fost darnica cu noi, asa ca nu ne facem probleme ca n-am avea de unde alege in privinta carnii.
Cu putin sange rece si instinct vanatoresc poti opta pentru animale si pasari salbatice. Se consuma carnea de mistret, caprioara, capra salbatica, iepure salbatic, precum si carnea de gasca si rata salbatica, fazan, prepelita si porumbel salbatic.
Daca nu-ti place sa ucizi, insa iubesti atat animalele, cat si carnea lor, te poti indeletnici cu cresterea lor. Le oferi o viata buna, lipsita de griji, apoi le consumi. In aceasta categorie intra: vaca (sfanta la altii, expolatata si sacrificata la noi) boul (atat de pomenit in fabule, poezii si chiar in limbajul cotidian), vitelul, oaia, mielul, capra, iedul, porcul, calul si iepurele de casa. Din categoria pasarilor de departe favorita este carnea de pui si de gaina, apoi de curcan, rata, gasca, bibilica, porumbel domestic si mai nou de strut. Se consuma si carnea pestelui, fie el de apa dulce, rau de munte, fie de mare, precum si a altor vietuitoare si fructe din mari si oceane. Indiferent de felul ales, carnea are o mare calitate: este o sursa bogata de proteine de calitate superioara. Carnea contine circa 20% proteine.
7 sfaturi sanatoase in alegerea carnii
Sunt anumite informatii pe care le poti afla mai greu. De pilda, nu stii daca animalul din farfurie a fost fugarit, chinuit, speriat stresat. De ce ar conta devreme ce-l mananci?
Pai, daca vrei carnita de calitate superioara, trebuie sa stii ca starea de nutritie si, de ce nu, si de spirit a animalelor inainte de sacrificare influenteaza calitatea carnii. Nu stii nici daca halca din farfurie provine de la o femela sau de la un barbat. De ce ar merita sa faci pe detectivul in aceasta privinta? Pentru simplu fapt ca animalele de sex feminin au o carnita mai usor de digerat si de o calitate superioara fata de a celor de sex masculin.
Sunt insa cateva lucruri pe care le poti face:
- Alege carnea pasarilor de curte in detrimentul celor salbatice. Este mai digestibila, in plus ai putea afla cu ce s-au hranit.
- Carnea de vita este mai digestibila decat carnea de porc. Vita are mai putine grasimi (6-8% ), fiind indicata si in regimuri alimentare comparativ cu porcul (30% grasimi).
- Carnea de peste are aproape aceeasi valoare nutritiva cu cea a carnii de vita; insa are mai putine calorii.
- Opteaza pentru peste, daca nu esti alergic, fiindca se digera mai usor comparativ cu carnea de animal. Dar, atentie la valabilitate: pestele se altereaza mult mai rapid!
- Alege carnea unui animal tanar, fiindca are mai putina grasime si este mai usor de digerat decat carnea unui animal batran. Carnea animalelor tinere, este bogata in substante minerale, in special in fosfor si fier.
- Ficateii, rinichii si inima contin cantitati sporite de fier, dar au si cupru si cobalt. Viscerele sunt bogate in vitaminele A si D. Prin urmare, nu le ocoli!
- Desi cresc in aceeasi ograda, alege gaina si puiul, mai usor digerabile fata de suratele lor rata si gasca, bogate in grasimi.
Proteinele de origine animala sunt destul de contestate. Cu toate astea, inca fac parte din piramidele alimentare ale nutritionistilor, care nu ezita sa le recomande in dieta zilnica. Sunt tot mai multe voci care sustin ca proteinele alimentare sunt nesanatoase si ar trebui eliminate definitiv din alimentatie. In timp ce studiile pro si contra abunda si continua sa apara, exista cateva concluzii unanim acceptate in privinta consumului de carne: imbatranire prematura, aparitia cancerului, a bolilor cardiovasculare.
Totusi, pofta e pofta… Poti s-o satisfaci imbinand placutul cu sanatosul, chiar daca kilogramele in plus nu-ti dau pace. Exista si cure de slabire pe baza de carne, dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati fiind deja celebra. La fel cum, exista si combinatii inteligente de alimente care pot include pestele si carnea slaba.
Vezi și 3 retete pentru diabetici gatite acasa – Stil de viata
Urmărește-ne și pe:
Site – https://stildeviata.net/
Facebook – https://www.facebook.com/stildeviata.net
YouTube Playlist: https://bit.ly/3zfi7g9
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]stildeviata.net
© europontis.com | stildeviata.net