BauturaCe beau

Ce apa bei?

Daca ai trai in Sahara nu ai mai intreba ce fel de apa ai in pahar. Te-ai multumi cu picaturile de apa pe care le-ai intalni in cale, le-ai transforma in lichid potabil si le-ai bea cu zgarcenie astfel incat sa-ti ajunga sa supravietuiesti si maine. Din fericire, esti in Romania, o tara bogata in izvoare, rauri si ape minerale, asa ca te poti intreba in fiecare dimineata ce fel de apa vrei sa-ti curga in pahare…

Fie ca esti slab, fie ca esti grasut ori chiar obez, nu renunta la portia zilnica de apa! Secretul in cazul tau si al tuturor persoanelor care se confrunta cu probleme de greutate este acela ca bautul unui simplu pahar cu apa sau, de ce nu, a mai multora umple stomacul si creeaza iluzia saturatiei. Banala indeletnicire de-a bea apa are efecte benefice asupra oricarui organism uman, intrucat diminueaza sucurile gastrice. Nu trebuie sa-ti umfli burta cu apa ca sa nu-ti mai fie foame, ci s-o bei la momentul potrivit asa incat sa impusti doi iepuri: iepurele hidratarii si iepurele foamei. Apa chioara nu te ingrasa, dimpotriva poate sa te slabeasca!

70% din greutatea corpului, apa

Da, apa constituie 70% din greutatea corpului tau, pentru ca toate tesuturile in afara celui osos, contin apa. Daca ne referim numai la creieras, conducatorul intregului corp, acesta este 90% apa. Daca vorbim de bebelus, imediat la nastere, acesta contine apa in proportie de 80%. Insa, cu cat trec anii, cu atat procentul apei in organism scade. Cu alte cuvinte, secam, dar nu de tot. Atentie, nu se ajunge nici la jumatate… La 50% apa esti deja in lumea celor drepti! Important este odata cu noi, oamenii sa nu secam si Terra de cea mai importanta resursa de viata-apa!

Doar apa potabila…

Lichidul magic de H2O are punctul de topire: 0 grade Celsius si punctul de fierbere: 100 grade Celsius, fiind inzestrat cu proprietati fizico – chimice neobisnuite comparativ cu alte lichide. Apa isi atinge densitatea maxima la temperatura de 4 grade Celsius. Tot ea este cea care dizolva mai multe substante decat oricare alt lichid. In natura, apa nu este chimic pura. Apele naturale contin cantitati diferite de substante, de la gaze si saruri dizolvate, la substante organice si bacterii.
Apa potabila este acea apa destinata consumului uman, fie ca o gasesti in stare naturala (cea de la izvor de pilda), fie ca a fost tratata pentru a putea fi bauta si o gasesti la reteaua de distributie (robinet), sau la magazin (comercializata sub forma de apa plata, apa minerala, medicinala). Cert este ca scriind pe ea potabila, e demna de toata increderea si poate fi consumata ca atare de orice om, indiferent de varsta. Exista si reglementari legislative privind apa potabila: Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman si Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile, completata si modificata prin Legea nr. 311 din 28 iunie 2004.

Indiferent ce tip de apa alegi sa consumi, asigura-te in primul rand ca este potabila. Faptul ca apa este limpede, nu este o garantie ca este si potabila! Ea poate contine microbi de tipul: Salmonella, Shigella, Escherichia (E.coli), Vibrio (V.chalorae) etc., care pot face ravagii in organismul tau declansand boli infectioase. Si daca asta nu-ti starneste frica de-a te imbolnavi, atunci afla ca apa este cea prin care se pot vehicula peste 100 de virusuri patogene cum ar fi cel Poliomielitic, V. Echo , iar V. Coxsackie. Si hepatita A se poate transmite  hidric, ducand chiar la epidemii. Si daca nici aceste argumente nu te pot convinge sa consumi doar apa potabila, atunci bolile diareice bacteriene cu siguranta o vor face. Acestea reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, chiar si in tarile dezvoltate. La nivel mondial, boala diareica este considerata a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Si daca credeai cumva ca micutii sunt cei cei mai expusi, gresit: este mai frecvent intalnita la varstnici decat la copii.
In al doilea rand, asigura-te ca ti se potriveste tipul de apa ales din punct de vedere al starii de sanatate. Nu intotdeauna ce-ti place, iti face si bine. De exemplu, daca preferi apa carbogazoasa, dar ai probleme cu stomacul,  ar fi mai bine sa-ti pui pofta in cui. Ea poate creste aciditatea gastrica si poate favoriza tulburarile digestive.

Nu uita, ca apa este lichidul vital, care face parte zilnic din viata ta, deci conteaza CE bei, CUM bei si CAT bei! Iar daca stii sa folosesti inteligent lichidul datator de viata, poti pierde din kilogramele in plus si poti castiga in frumusete printr-o hidratare corecta.
Pretuieste apa, nefiind risipitor si ignorant. In timp ce altii si-ar da averea pentru un strop de apa, tu poti da dovada de responsabilitate, alegand sa consumi cu cumpatare si intelepciune fluidul esential vietii, daruit cu atata generozitate de natura.

Tine minte: apa potabila nu are miros, are un gust placut, nu are culoare, fiind transparenta si limpede, iar pH-ul trebuie sa fie de 6,8 – 8,5.

 

Etichete
Arata mai mult

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close