Cum previn / tratezSanatate

Ce au in comun silueta, pulsul si respiratia?

Nu te intreb de indicele de masa corporala, fiindca probabil ti l-ai calculat pe siteul www.clubulgrasilor.ro. Dar te intreb cum stai cu pulsul si cu respiratia? Daca nu stii, poti afla in acest weekend chiar de la specialisti. Cardiologii sunt dispusi sa faca gratuit tuturor celor care doresc evaluarea riscului de boala cardiovasculara in functie de puls, tensiune arteriala si indicele de masa corporala. Iar pneumologii te asteapta sa-ti faci spirometria gratuit.

Si cum se spune mai bine sa previi decat sa tratezi, daca ai probleme cu greutatea, esti predispus la boli cardiovasculare si la astm. Mai bine iti faci controale medicale dese decat sa ignori aceste riscuri si sa te trezesti bolnav.

Puls crescut, risc crescut
Puls crescut, risc crescut

„Puls Crescut, Risc Crescut!”

Fundatia Romana a Inimii impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie sarbatoresc Zilele Insuficientei Cardiace. Sub sloganul „Puls Crescut, Risc Crescut!” cardiologii ii asteapta sambata 12 mai, in Piata Sfatului din Brasov si duminica 13 mai, in Parcul Titan, la intrarea din intersectia Bdul. Liviu Rebreanu cu Str.Campia Libertatii, din Bucuresti, incepand cu ora 10.00, pe cei care doresc sa-si masoare gratuit pulsul, tensiunea arteriala si indicele de masa corporala. In functie de rezultatele obtinute se va calcula riscul de boala cardiovasculara. „Multi pacienti confunda pulsul cu tensiunea arteriala. Dar o treime din pacientii extrenati din clinicile de cardiologie au insuficienta cardiaca”, a precizat prof.dr. Dragos Vinereanu, cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Iar insuficienta cardiaca este o adevarata problema de sanatate publica. Oficial in Romania sunt 100.000 de cazuri de insuficienta cardiaca. Neoficial numarul ar putea ajunge la un milion. „O frecventa cardiaca mare inseamna un prognostic prost. Zona de siguranta se situeaza intre 50-70 batai pe minut”, a specificat prof.dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii si cardiolog in Timisoara. In afara pulsului crescut, mai exista cateva simptome care unui om obinsuit s-ar putea sa nu-i dea de gandit prea mult ca are probleme cu inima. Oboseala cronica, tusea uscata si persistenta, umflarea picioarelor, balonarea si scaderea poftei de mancare, respiratia dificila, tulburarile de concentrare sunt semnele insuficientei cardiace. Daca te vei duce la intalnirea cu cardiologii, vei invata in cadrul unui video seminar cum sa recunosti semnele insuficientei cardiace si cum sa-ti monitorizezi pulsul. Incepand cu ora 12.00, cu ajutorul unei echipe de dansatori profesionisti sunt organizate ateliere de dans pentru incurajarea activitatii fizice zilnice intr-un mod placut si distractiv. Pentru ca orice kilogram in plus inseamna pentru inima un efort in plus merita sa faci sport ca sa-ti mentii silueta.

„Tu poti avea astm! Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!”

Da, chiar poti, avand in vedere ca peste 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic in lumea intreaga. Doar in Europa, aproape 30 milioane de persoane sufera din cauza astmului, iar numarul celor care se imbolnavesc este in continua crestere, cu precadere in randul copiilor. Cauzele nu sunt inca pe deplin cunoscute, dar exista mai multi factori declansatori cum ar fi alergenii, infectiile respiratorii, substantele iritante din mediul inconjurator, anumiti aditivi alimentari sau conservanti din alimente. Gandeste-te cat de des intri in contact cu acesti factori… Recent, obezitatea a fost identificata ca un factor de risc important pentru aparitia astmului. Asa ca nu ar strica sa-ti testezi functia pulmonara, facand investigatia numita spirometrie.

astmul poate fi controlat
Astmul poate fi controlat

In campania „Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!”, derulata de Societatea Romana de Pneumologie se efectueaza spirometrii gratuite. Te poti programa fie la unul dintre cabinetele de pneumologie din tara, fie poti merge sambata sau duminica in Parcul Tineretului din Bucuresti. Intre orele 9.00-18.00 vor fi medici pneumologi acolo, care iti vor face spirometria. Testul masoara cat de bine respiri, se face in 15 minute si primesti rezultatul pe loc, fara sa scoti vreun ban din buzunar. Nu doare, este simplu de facut si afli cat de sanatosi sunt plamanii tai. Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienti pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocare si frica. Dar daca vei afla ca suferi si tu de astm, vestea buna este ca boala poate fi tratata intr-un mod eficient si tinuta sub control.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close