BauturaCe beau

Ce lichide consumi pe canicula

Caldura dogoritoare poate fi stamparata greu cand termometrele arata peste 35 grade. Balaceala, racorire, hidratare: toate au acelasi numitor comun – apa. Insa, in afara lichidului vital, mai sunt si alte bauturi pe lumea asta, care consumate reci devin ispitoare si de nerefuzat pe arsita. Dar nu orice fel de licoare face bine organismului in aceasta perioada…

Ministerul Sanatatii (MS) recomanda consumul zilnic de lichide pe vreme caniculara. Medicii spun ca ar trebui sa bei 1,5 – 2 litri de lichide, fara sa astepti sa-ti apara senzatia de sete.

Un pahar de apa la fiecare 20 de minute

Unii oameni beau in general 2 litri de apa pe zi, asa ca nu le este deloc greu sa-si stinga arsita din casa si de afara cu apa. Sunt insa si persoane care nu se hidrateaza cum ar trebui. Pe zapuseala, un pahar de apa sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute este mai mult decat binevenit. Numai apa tine de sete, fie ca este plata, minerala, fie direct de la izvor, imbuteliata ori sub alta forma. Apa minerala te invioreaza, iti fortifica organismul si iti reechilibreaza mineralele si vitaminele pierdute, prin compozitia sa. Stii doar, ca prin transpiratie pierzi apa si saruri minerale, de aceea este bine sa consumi apa minerala. Totusi, nu abuza, pentru ca medicii nu recomanda bauturile carbogazoase pentru stingerea nadufului! In orice caz, ai grija sa nu bei prea multa apa rece de la frigider, in care sa mai pui si doua-trei cuburi de gheata. De la bauturile foarte reci, te poti alege cu o raceala zdravana! Incearca sa combini apa foarte rece cu cea calduta astfel incat sa obtii un lichid la temperaturi acceptabile pentru organism.

Vin, bere, cocktailuri cu alcool…

Medicii recomanda ca in perioada de canicula sa nu bei alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului împotriva caldurii. „Nu consumati alcool, inclusiv bere, va deshidrateaza si va transforma intr-o potentiala victima a caniculei”, sustine dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului „Sf. Ioan” din Iasi.
Cele mai periculoase sunt bauturile fine, de tip whisky sau votca. Nici vinul nu este recomandat. Totusi, la ocazii sau la masa de pranz, un pahar de vin cu gheata poti bea. In timp ce unii doctori spun ca berea deshidrateaza, altii sustin contrariul. “Trecand peste efectul racoritor pe care il are, nu trebuie sa uitam nici faptul ca berea ajuta la rehidratarea organismului dupa efort fizic si datorita compozitiei sale: adica o proportie de 93% din apa si 7% substante nutritive. Trebuie precizat insa faptul ca efectele benefice ale berii sunt valabile doar in conditiile in care aceasta este consumata cu moderatie de catre adulti responsabili cu o dieta echilibrata”, a afirmat dr. Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Toata lumea medicala spune insa: alcool de moderatie!

Cafea, cola, ceai

Tot Ministerul Sanatatii spune ca este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina: cafea, ceai, cola sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Daca esti cafegiu, poti sa-ti faci poftele cu doua cesti de cafea pe zi. Dar fa-le mai slabe ca de obicei si nu exagera… In plus, se stie ca deshidrateaza, de aceea la fiecare cana de cafea, bea si un pahar mare cu apa. Ceaiurile, chiar caldute sunt recomandate vara. De ce calde? Pentru ca ele ajuta la o mai buna termoreglare a organismului. Ceaiul de menta, chiar si doua, trei pe zi daca e foarte cald, este racoritor.Poti incerca si ceaiurile de soc, musetel, urzici, tot calde, in care sa adaugi cateva picaturi de zeama de lamaie, iar daca nu le poti bea neindulcite, adauga un varf de lingurita de miere de albine. In privinta bauturile foarte reci nu racoresc. Deci cola rece, chiar daca te energizeaza pe moment, nu tine de sete. In scurt timp, setea revine si mai puternic si nu poate fi astamparata decat cu apa.

 

 

Etichete
Arata mai mult

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close