Ce manancMancare

Ce mananc in Postul Pastelui

Postul Pastelui presupune vointa, exercitiu, curatenie si credinta. Este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si nu e deloc usor. Dar odata ce ai pornit pe acest drum, vei reusi sa-ti purifici sufletul si trupul, respectand insa anumite reguli.

Vestea buna este ca vei putea da jos si cateva kilograme, tinand post, dar trebuie sa te asiguri ca organismul tau nu sufera dezechilibre nutritionale. Cumpatare si echilibru in alimentatie, iti vor spune preotii care te vor indemna sa nu fii lacom la mancare.
Atentie la consumul de alimente si la numarul de mese, iti vor spune medicii. In caz contrar, restrictiile alimentare iti pot da probleme de sanatate.”Daca pentru unii efectele sunt benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare, pentru altii poate reprezenta cauza sau factorul favorizant pentru aparitia unor afectiuni. Restrictiile alimentare legate de perioada postului au dus la aparitia in aceasta dimineata a primelor paciente cu stari lipotimice sau pacienti cu afectiuni digestive legate de dezechilibrele alimentare”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenta la Iasi.
Bine, bine vei zice si eu ce pot sa mananc in post? In post se consuma in special alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Ce mai, sunt optiuni la indemana si, de cele mai multe ori, si ieftine. Dieta va include soia, cartofi, cereale integrale (surse vegetale de proteine), fructe (sursa pentru glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (surse de lipide), iar vitaminele vor fi asigurate prin consumul de legume si fructe, de preferinta proaspete.

Cerealele de dimineata

Ce mancam in Post ?
Ce mancam in Post ?

Micul dejun sanatos se bazeaza pe cereale integrale. Le poti consuma cu incredere si vei preveni diabetul si bolile cardiace. In plus, vei reusi sa-ti micsorezi si IMC-ul. „Cantitatea zilnica necesara de cereale este de 28 grame, respectiv jumatate pana la trei sferturi dintr-un bol”, sustine dr. Ciuhodaru.
Acestea se pot inlocui la micul dejun cu o banana feliata si o jumatate de pahar de suc de fructe. Sucul de rosii de rosii, spanacul sau fasolea boabe in locul sandvisului zilnic, consumarea de paste fainoase cu sos de tomate, sunt doar cateva dintre modalitatile in care se pot servi mesele de dimineata. Daca iti plac fulgii de ovaz, hrisca, adauga si cateva fructe uscate, si iti poti prepara diverse terciuri. Poate ca nu sunt la fel de delicioase precum cerealele prelucrate si in care s-au adaugat cu ciocolata si zaharuri, dar au mai putine calorii. Oricum ar fi, cerealele reprezinta o sursa bogata de carbohidrati, vitamine, minerale si au un nivel scazut de grasimi.

Legumele si fructele, la liber

Noile recomandari ale dieteticienilor includ consumul a 2 boluri de fructe si 2 boluri si jumatate de legume pe zi. Fasolea, atat cea uscata, cat si cea verde, congelata sau conservata, la borcan, contine fier si proteine, asa ca nu te da inlaturi s-o consumi. Chiar si dimineata poti manca fasole batuta cu paine prajita. Si, cand te saturi de fasole, poti trece pe mazare si linte, bogate in proteine vegetale si sarace in grasimi. Cum apar ridichile, salata verde, ceapa verde, praz si alte legume proaspete, da fuga in piata si cumpara-le. Legumele fie ca sunt proaspete, fie ca sunt congelate sau conservate, ele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

Ce mancam in Postul Pastelui
Ce mancam in Postul Pastelui

Nu uita sa scoti din camara si din congelator borcanele de zacusca si pungile cu vinetele. Ele pot constitui un mic dejun sanatos si consistent. „Pentru a-ti proteja inima, se recomanda fructele si legumele proaspete, iar daca acestea nu sunt pe masa, sa fie macar cele conservate. Daca nu sunt deloc incluse in mesele zilnice fructele si legumele, atunci e de rau”, e de parere prof.dr. Dan Gaita, medic cardiolog Timisoara. Combinatii de legume sunt nenumarate, iti trebuie doar creativitate si buna vointa!

Sfaturi pentru a preintampina necazurile

Nu oricine poate sa tina post. Exista persoane cu probleme mari de sanatate carora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice.”Restrictiile alimentare pot constitui un factor de risc pentru cei cu efort fizic intens (consum caloric peste 3500cal/zi), pentru gravide sau cei cu afectiuni metabolice (precum diabetul) sau neuropsihice (nevroze, depresii)”, sustine dr. Ciuhodaru.

Pentru a nu lesina de foame sau din cauza meniului de post neechilibrat, pentru a nu agrava alte afectiuni cronice pe care le mai ai, medicii iti recomanda:
-inainte de a te decide sa tii post, sa ceri sfatul unui medic nutritionist
-asigura-te ca pe masa ta vei avea zi de zi un regim alimentar variat
-incearca sa inlocuiesti produsele animale cu cele vegetale, dar sa fie sanatoase, asa ca citeste cu atentie eticheta. De pilda, consuma paine integrala in locul celei albe, margarina in locul grasimii animale. Cand simti nevoia de carne si vrei sa-ti cumperi salam, carnati, hamburgeri sau pate vegetal pe baza de soia, uita-te pe numarul si numele E-urilor trecute pe eticheta. Nu te lasa furat de eticheta alimentului pe care scrie mare produs de post!
– respecta numarul meselor – mai des si mai putin, te ajuta si sa nu iei in greutate, dar si sa eviti hipoglicemiile.
Mancand regulat, 3 mese principale si 2 gustari pe zi, nu te vei ingrasa, nu-ti vei forta pancreasul si nu vei da socuri organismului tau.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button