Cum previn / tratezDin lumePovesti XXLSanatate

Ce tipuri de cancer apar mai frecvent la tinerii cu obezitate

Se știe de multă vreme că obezitatea și cancerul merg mâna în mână. Însă noi cercetări sugerează că sunt mai multe tipuri de cancer care apar mai frecvent la tinerii cu obezitate. Cu alte cuvinte, persoanele cu  vârste cuprinse între 25 și 49, care se luptă cu greutatea în plus, sunt mai predispuse la cancer. Obezitatea a fost deja legată de creșterea ratelor de diabet zaharat de tip 2 și de apariția bolilor  cardiace. Acum se discută despre obezitate și 12 tipuri de cancer legate de această boală.

Vezi și: Lumea va avea mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022

Un caz din 12 de cancer din Statele Unite este cauzat de excesul de greutate, obezitatea fiind un factor de risc emergent care conduce la numeroase tipuri de cancer.  Dr. Ahmedin Jemal, vicepreședintele științific pentru supravegherea și cercetarea serviciilor de sănătate din cadrul SocietățiiAmericane de Cancer este de părere că diverse tipuri de cancer cresc mai repede în rândul tinerilor decât a celor mai vârstă. Potrivit MedicineNet.com, în Statele Unite, rata obezității s-a dublat între 1984 și 2014.

„Creșterile în cancerele legate de obezitate au fost în mare parte datorate epidemiei de obezitate și ne-am aștepta că incidența să crească odată cu îmbătrânirea acestei populații mai tinere”,  a declarat Dr. Ahmedin Jemal. În opinia americanului,  medicii de familie trebuie să-și monitorizeze toți pacienții cu obezitate și să-i sfătuiască să piardă în greutate.

,,Anul trecut, Societatea Americană de Cancer a scăzut vârsta pentru a începe screening-ul pentru cancerul de colon pentru persoanele cu risc mediu de la 50 la 45 de ani. Comunitățile trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Acestea pot include restricționarea vânzărilor de băuturi îndulcite cu zahăr și numărarea caloriilor alimentelor preparate în restaurante”, a declarat Jemal.

Potrivit unui studiu efectuat de americani, creșterea incidenței cancerului a fost deosebit de severă în șase din cele 12 tipuri de cancer legate de obezitate. Acestea includ cancerele de colon, vezica biliară, rinichi și pancreas, cancerul uterin și mielom multiplu. Echipa lui Jemal a analizat alte 18 tipuri de cancer, dar numai două au prezentat o creștere similară. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date din 25 registre de cancer de stat care acoperă 67 la sută din populația SUA. Anchetatorii au analizat 30 de tipuri din cele mai comune de cancer, inclusiv 12 tipuri de cancer legate de obezitate, diagnosticate din 1995 până în 2014. Concluzia a fost că incidența mielomului multiplu și a cancerului de colon, uter, vezica biliară, rinichi, pancreas și tiroidă a crescut la adulți tineri.

De exemplu, rata medie anuală pentru cancerul pancreatic a fost de aproximativ 1% la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 84 de ani, 1,3% la cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, aproape 3% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani și 4% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani.

Rată de cancer mamar, de asemenea, legată de obezitate, nu s-a schimbat la femeile tinere. Explicația cercetătorilor este că unele tipuri de cancer de sân sunt în creștere, în timp ce altele sunt în declin.

Vezi și: Cum îi influenteaza pe adolescenti perceptiile despre propria greutate

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns