Ce manancMancare

Ciocolata poate sa te ajute sa slabesti

Consumul de ciocolata nu este doar un obicei placut, ci si unul sanatos. Un studiu american, comunicat in Romania de catre MediHelp International si partenerul sau strategic BUPA, dar publicat luna trecuta intr-o prestigioasa revista medicala internationala de medicina, a scos la iveala faptul ca ciocolata este un factor important in procesul de slabire si in mentinerea unei greutati corecte.

Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care mananca ciocolata regulat, cel putin de doua ori pe saptamana, au un indice de masa corporala mai scazut fata de cei care consuma ciocolata doar ocazional. Acestia au analizat peste 1000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 85 de ani, care nu aveau in probleme cardiovasculare, diabet sau colesterol ridicat. Ei au fost intrebati de cate ori pe saptamana consuma ciocolata si le-a fost masurata greutatea. Toate datele indicau un indice de masa corporala mai scazut pentru cei care mancau cicolata. Acestia aveau un aport de calorii mai mare, au mancat multe grasimi saturate si nu au exercitat mai mult efort decat colegii lor care nu mancau ciocolata. Si totusi, indiferent cat au interpretat cercetatorii datele si le-au combinat in functie de varsta, sex, activitate psihica sau alte criterii, consumul de ciocolata conducea mereu catre un indice al masei corporale mai scazut. Persoanele care au mancat ciocolata erau mai slabe decat cele care nu au consumat acest aliment. “Descoperirile din acest studiu sunt in contrast puternic cu asteptarile generale. Cu totii stim ca ciocolata este bogata in calorii care pot duce la cresterea in greutate. Totusi, cercetatorii au descoperit o legatura intre indicele scazut al masei corporale si consumul regulat de cicolata, fara informatii insa despre cantitatile ideale. Cercetatorii sustin ca aceste constatari se adauga la numarul tot mai mare de dovezi care sugereaza ca nu conteaza cat de mult mananci, ci conteaza ceea ce mananci. Ei cred ca ciocolata contine substante chimice care au un efect pozitiv asupra metabolismului nostru”, a declarat Shweta Bahsin, nutritionist la BUPA Cromwell Hospital.

Ciocolata este cunoscuta pentru proprietatile ei antioxidante care pot preveni anumite reactii moleculare in lant in celulele corpului si pot reduce slabirea si distrugerea celulelor. Ciocolata are legatura si cu reduceri modeste ale tensiunii arteriale, sensibilitate la insulina, colesterol si alte functii cheie metabolice. Asadar, in raportul “Poate ciocolata sa te ajute sa slabesti?” specialistii au raspuns afirmativ, marturisind insa ca deocamdata nu au descoperit care sunt cantitatile ideale. “Rezultatele studiului pot fi imbucuratoare pentru iubitorii de ciocolata, dar aceste date trebuie sa fie luate in considerare cu grija. Toate alimentele sunt sanatoase, daca sunt consumate cu moderatie si combinate cu un stil de viata sanatos. Preventia si precautia sunt doua dintre cele mai importante sfaturi pe care le dam clientilor nostri si pentru a-i ajuta in acest sens, le oferim intotdeauna planuri de asigurari private de sanatate personalizate, care sa li se potriveasca perfect”, a subliniat Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

Ciocolata alba sau neagra?

Se stie deja ca ciocolata neagra scade presiunea sangelui si actioneaza ca un bun antioxidant. Au dovedit-o cateva studii stiintifice. Unul publicat intr-o revista medicala renumita in lumea intreaga „The Journal of the American Medical Association” de catre medicul Dirk Taubert de la Universitatea din Cologne din Germania a demonstrat ca daca e consumata cu moderatie, ciocolata scade presiunea sangelui. In urma studiului in care au fost inclusi barbati si femei cu varste intre 55 si 64 de ani, cu o presiune ridicata a sangelui, cei care au mancat zilnic 100 de grame de ciocolata neagra au inregistrat o scadere semnificativa a acestei presiuni, in timp ce persoanele care au consumat doar ciocolata alba nu au inregistrat nicio imbunatatire. O alta echipa, de asta data din Roma de la Institutul National de Alimentatie si Nutritie din Italia a reliefat proprietatea ciocolatei negre de ucide radicalii liberi si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, fiind astfel un bun antioxidant. Substantele numite flavone, continute in ciocolata ii confera un important rol antioxidant. Dar ciocolata neagra trebuie sa contina cacao in proportie de cel putin 45-50%, aceasta este, de fapt, materia ei prima. Uscarea si macinarea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) sub forma de pulbere sunt esentiale in obtinerea prafului de cacao, materia prima principala pentru prepararea ciocolatei. Multora insa le place ciocolata alba cu crema, cu alune sau cu fructe confiate. Insa putini stiu ca flavonele continute in ciocolata initiala nu mai produc aceleasi efecte benefice organismului, daca se adauga tot felul de produse, prafuri si arome artificiale. In plus, culoarea alba denota tocmai lipsa pudrei de cacao din ciocolata, practic ingredientul cu proprietati terapeutice. Daca tot vrei sa mananci o bucatica de ciocolata, alege-o pe cea cu o concentratie cat mai mare de cacao si cu un continut cat mai mic de grasimi si zahar.

Ciocolata verde Lola

Daca nu ai probleme cu culorile, esti deschis la tot ce apare nou pe piata, ar fi bine sa stii ca specialistii au creat in laborator ciocolata Lola. E verde, contine aminoacizi care iti taie pofta de mancare si te ajuta sa slabesti. Producatorul spaniol, Cocoa Bio sustine ca mai contine si spirulina si daca se consuma cu o ora, doua inainte de masa, pacaleste creierul, instaland senzatia de satietate. Prin urmare, pe Lola o poti cumpara deocamdata numai din Spania, asta pana cand cineva se va gandi s-o aduca si in Romania.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close