Cum si cat mananc
Combină inteligent alimentele!

Nu doar cantitatea ingrasa, ci si combinatia dintre alimente. Dar daca alegi sa mananci un singur aliment la o masa, poti pierde cateva kilograme. Exista chiar mai multe regimuri disociate pe care le poti urma. Nu te apuca insa fara sa vorbesti in prealabil cu un nutritionist!
Poti alege regimul Montignac, mai usor de tinut decat alte diete, intrucat este mai permisiv si mai sanatos. Se bazeaza pe trei grupe alimentare si pe combinatiile dintre ele. La aceeasi masa nu se fac mai multe combinatii, manacandu-se doar alimentele dintr-o grupa alimentara. Insa, la un interval de cateva ore poti calca stramb, consumand un aliment dintr-o grupa interzisa. Legumele si fructele le poti manca atat crude, cat si fierte.
Daca stii sa-ti pui poftele in cui, poti opta pentru o dieta mai restrictiva, in care mananci un singur aliment, sau o singura grupa de alimente toata ziua, fara alte combinatii. Poti incepe primele trei zile cu fibrele: respectiv: fructe si legume, dupa care urmatoarele trei s-o tii pe lactate: branza, iaurt, lapte, sana, kefir, urda. Proteine vei manca in alte trei zile consumand carne slaba de pui sau vita, fiarta ori la gratar. Poti consuma si peste, nu insa si carne de porc, aceasta fiind interzisa. Chiar daca ar merge un pahar de vin la friptura, consumul de alcool este interzis.
Daca ti se pare mult 9 zile, alege o dieta mai scurta de doar 5 zile. In prima zi fructele, in a doua lactatele, in cea de-a treia cerealele, in cea de-a patra carnea, iar in ultima legumele.
In general, din regimurile disociate sunt excluse cateva alimente cum ar fi: cartofii,
strugurii, bananele. Exista insa un regim disociat care in ziua a cincea recomanda consumul cartofilor fierti, asta dupa ce in prima zi trebuie sa mananci mere, in a doua morcovi, in cea de-a treia carne de pui fiarta sau preparata pe gratar, iar in a patra zi iaurturi slabe in grasime. De altfel, in zilele de lactate, trebuie sa fii atent la ce consumi, alegandu-le pe cele degresate. Evita iaurturile cu fructe, intrucat au si grasimi si zahar.
Vezi și 5 reguli de baza ale dietei
Nu uita ca indiferent de regimul pe care il alegi, sa te hidratezi bine. Sa bei zilnic 2- 2.5 litri de apa, sa faci exercitii fizice si sa tii legatura cu medicul nutritionist pentru monitorizarea starii de sanatate.
Avantajele dietelor disociate
Slabesti rapid, te saturi imediat, deoarece senzatia de satietate apare mai repede in urma consumarii unui singur aliment la o masa si nu te infometezi.
2-3 kilograme le poti da jos in doar o saptamana, dar cei care au urmat o astfel de dieta o luna de zile (cu o saptamana de pauza) au pierdut intre 9 si 14 kilograme. Unii spun ca daca faci si efort fizic, iar dupa acest regim mananci echilibrat si nu mai faci abuzuri alimentare, nu mai pui la loc kilogramele pierdute.
Dezavantajele acestor regimuri
Din cauza lipsei de varietate in alimentatie, te plictisesti rapid de aceleasi meniuri. Dietele disociate se urmeaza pe termen scurt, in caz contrar te poti alege cu probleme de sanatate cum ar fi anemia, malnutritia, oboseala, probleme renale.
Nutritionistii recomanda fructe si legume zilnic, dar regimurile disociate nu permit acest lucru. La fel si in cazul proteinelor. Alimentatia zilnica trebuie sa fie echilibrata. Daca urmezi un regim restrictiv, cand vei reveni la vechile obiceiuri alimentare s-ar putea sa te ingrasi mai mult.
Citește și Nu asocia la aceeasi masa, sarmalele si cozonacul!