Ce citescEducatie

Compendiu de terapie naturala

Nutritie, fitoterapie si cosmetica sunt subiecte care-i preocupa din ce in ce mai mult pe romanii care tin la sanatatea lor. Iar daca sfaturile vin de la nume sonore in lumea medicala precum: prof. univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi, dr. farm. Ovidiu Bojor, credibilitatea este maxima, deci nu ne ramane decat sa tinem cont de ele.

Cum sa aduni toate sfaturile renumitului farmacist Ovidiu Bojor, in materie de plante, cand el este o enciclopedie vie? Dar pe cele ale celebrului Menci, specialist in siguranta alimentelor, nutritie umana, dietoterapie?
Ei bine, Editura Medicala a reusit! A publicat o carte Compendiu de terapie naturala, in care cei doi experti, impreuna cu dr. Larisa Ionescu-Calinesti, prezinta toate argumentele lor in favoarea metodelor naturale de alimentatie.

Slabitul rapid, periculos

Prima parte a cartii este dedicata nutritiei, iar prof. Gheorghe Mencinicopschi – cel care s-a ocupat de ea –  atinge teme legate de calitatea alimentului, alimentatia si efectele sale metabolice, siguranta alimentara a organismelor modificate genetic. Obezitatea are alocate pagini intregi in acest compendiu, iar dr. Menci nu ezita sa-i avertizeze pe cei care sufera de aceasta afectiune sa nu slabeasca rapid.
„Moda de a slabi rapid, conform unor regimuri fanteziste, nestiintifice sau utilizand diverse medicamente, fara consultarea specialistului, poate avea efecte grave asupra sanatatii,” scrie Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit acestuia, slabirea trebuie sa se faca dupa programe strict individualizate, sub supravegherea specialistilor si sa se bazeze pe redistribuirea grasimii sub forma de masa musculara, fara perturbarea functiilor organismului. Curele de slabire nu trebuie imbratisate cu usurinta, concluzioneaza acesta. Sfatul lui Mencinicopschi pentru persoanele care se confrunta cu obezitatea: „mancati mai putin, dar echilibrat nutritional, consumati mai multe lichide, sucuri (din fructe si legume proaspete) de preferinta diluate cu apa plata.”

Ciuperci care scad colesterolul si protejeaza ficatul

Partea a doua a cartii este dedicata fitoterapiei, apanajul farmacistului Bojor, care demonstreaza importanta algelor si ciupercilor in fitoterapie. Aminteste de alga marina Laminaria japonica, cu efecte anticancerigene in cazul celor care o consuma frecvent. „Desi Japonia este tara in care algele marine intra in alimentatia zilnica, s-a mai observat ca cei din Okinawa consuma aceasta alga sub forma cruda, la fel cum consumam noi salatele crude, deci fara interventia agentului termic. Cu cat granita dintre aliment si medicament va fi mai apropiata, cu atat vom trai mai mult si mai bine”, sustine farm. Ovidiu Bojor. In privinta ciupercilor, dupa ce vorbeste de cele toxice, renumitul farmacist face o selectie a celor benefice si care au trecut si proba timpului, avand la baza studii fitochimice, clinice si fitoterapeutice. Una din ciupercile prezentate este Cordyceps cunoscuta si ca „viermele iernii” sau „iarba verii”. Se gaseste in China, Japonia, Nepal, fiind colectata la inceputul sezonului musonic. Este considerata un tonic puternic, care scade colesterolul, protejeaza ficatul, mentine actiunea cardiaca si creste energia sexuala. Si ciuperca Agaricus blazei sau ciuperca Domnului, foarte populara in Asia, reduce colesterolul, tensiunea arteriala, intareste sistemul imunitar si actioneaza in hepatite scazand transaminazele.Cp

compendiu-de-terapie-naturala
Compendiu de terapie naturala / Editura Medicala

Cosmetica pe baza de plante si produse apicole

Tamarindus indica este un arbore ale carui frunze si fructe pot fi utilizate in fitoterapie si cosmetica. Pentru curatirea tenului gras sunt indicate lotiuni pe baza acestui arbore, pentru exfoliere cu efect antirid se pot aplica masti cu tamarind. Turmericul cunoscut si sub numele de curcuma este recomandat in dermatoze, dermatite, dar si pentru intretinerea tenului gras, pentru tonifierea pielii. Nalba de padure, de la care se pot utiliza florile si frunzele, este foarte buna pentru a calma tenul iritat si sensibil, dar si pentru prevenirea si combaterea imbatranirii. In afara prezentarii plantelor care au aplicatii in cosmetica, dr. Larisa Ionescu-Calinesti, autoarea partii a treia a Compendiului, face referire si la miere, polen si laptisor de matca, despre care se stie cat de eficiente sunt in cosmetica. „Prin efectul antiiritant, mierea este utilizata pentru pielea sensibila si produsele de ingrijire a sugarului. Ph-ul acid al mierii are avantajul mentinerii aciditatii normale a pielii”, sustine dr. Larisa Ionescu-Calinesti. In cele peste 800 de pagini ale sale, Compendiu de terapie naturala reuseste sa atinga subiecte din nutritie, fitoterapie si cosmetica pe care cititorul nu le gaseste in alta parte.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button