BauturaCe beauSanatate

Consumul moderat de bere poate imbunatati memoria

Un studiu facut de o cercetatoare romanca a evidentiat ca berea ar putea favoriza procesele de memorare si stimula atentia. Evident este vorba de consumul moderat de bere, adica o cantitate zilnica de 330 ml de bere blonda de 4,5% alcool in cazul femeilor si 660 ml de bere blonda de 4,5% alcool in cazul barbatilor.

Monica Bercea, doctorand, autorul studiului
Monica Bercea, doctorand, autorul studiului

Vezi si: Blonda sau bruna, berea este rehidratanta

Monica Diana Bercea, doctorand in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, este primul castigator al burselor de cercetare puse la bataie de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Ea a facut primul studiu din Romania care investigheaza efectele consumului moderat de bere, apeland la o tehnologie de ultima generatie – neuroimagistica: RMN functional si EEG neuroheadset.

O bere pe zi ajuta la memorare

Studiul indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung. Prezentul studiu pune sub semnul intrebarii concluziile prezentate anterior in literatura de specialitate care afirmau ca un consum de bauturi alcoolice blocheaza memorarea informatiilor prezentate imediat inaintea consumului sau imediat dupa. Totodata, studiul evidentiaza faptul ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului. Astfel, luand in considerare faptul ca procesul de memorare presupune compararea informatiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indica faptul ca un consum moderat si responsabil de bere ar putea favoriza acest proces.

Atentie mai buna cu o bere la „bord”

Cercetarea indica faptul ca un consum moderat de bere ar putea permite o crestere a utilizarii dinamice a tuturor resurselor de atentie ale sistemului nervos central. Astfel, participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie, fata de grupul de control. In studiul cercetatoarei din Iasi au fost inclusi 29 barbati, consumatori de bere, cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani. Acestia beau saptamanal intre 4 si 14 pahare de bere, in limitele consumului moderat de alcool pentru barbati, indicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Profilul consumatorilor romani

Aproximativ 98% din berea consumata de romani este produsa local, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei. Optiunile consumatorilor romani pentru tipurile de ambalaj au avut doar mici fluctuatii fata de valorile inregistrate in 2011, acestea inregistrand pentru PET – 52,5% (+1,2% fata de anul precedent), sticla – 28,2% (-2% fata de anul precedent), cutie – 15,8% (+1% fata de anul precedent) si bere la halba – 3,5% (-0,2% fata de anul precedent). In ceea ce priveste concentratia de alcool, „noi romanii suntem obisnuiti cu berea de 4,5% alcool”, a tinut sa precizeze dr. Corina – Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Desi se recomanda consumul moderat de bere, sunt destui romani care nu beau doar o singura bere pe zi. Numai in 2011, s-au consumat 89 litri de bere/ pe cap de locuitor, fapt care plasa Romania pe locul 7 in topul tarilor europene. “Aproape 60% din romanii cu varsta peste 18 ani, consumatori de bauturi alcoolice, aleg berea atunci cand se intalnesc cu prietenii, iar jumatate din acestia o consuma cand iau masa”, declara pentru clubulgrasilor.ro anul trecut Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.

Tot vara trecuta, 49% dintre romanii investigati intr-un studiu despre consumul acestei bauturi, sustineau ca berea nu le lipseste din frigider mai ales pe perioada verii. In ceea ce priveste volumul de vanzari inregistrat la nivelul membrilor Asociatiei Berarii Romaniei, acesta a atins in 2012 cifra de 16,6 milioane hl, cu 6,5 % mai mult decat anul precedent. In ceea ce prive?te nivelul consumului de bere pe cap de locuitor inregistrat in 2012, acesta a atins valoarea de 90 litri, adica cu un litru mai mult ca in 2011. De altfel, nu numai in Romania, ci in toate tarile UE berea este pe primul loc la tipul de alcool consumat, depasind vinul si spirtoasele.
Chiar daca berea joaca un rol in diminuarea declinului cognitiv asociat inaintarii in varsta, nu trebuie abuzat de numarul halbelor, dozelor, sticlelor sau paharelor consumate. In plus, membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.

Vezi si: Bere rece pe terasa cu prietenii

 

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
stil de viata
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.