Ce invatCum previn / tratezEducatieSanatateSlider

,,Învață obiceiuri sănătoase la Școala Altfel!”- Cum se pot spăla pe mâini corect copiii

Cel mai comun mod de transmitere a infecțiilor este prin intermediul mâinilor, până la 80% dintre infecții sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare,  tocmai de aceea copiii trebuie învățați când și cum să se spele pe mâini și mai ales cum să facă acest gest corect. Yves Rocher le-a oferit copiilor din două clase pregătitoare de la Școala 97 din București săpunuri din zmeură cu mentă pentru a exersa acest obicei sănătos, iar conf. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie cu supraspecializare în toxicologie și fondator al  clinicii Akeso, i-a ghidat pe micii școlari pentru a-și însuși corect această îndeletnicire. Această acțiune a avut loc în cadrul campaniei ,,Învață obiceiuri sănătoase la Școala Altfel!”, inițiată de siteul stildeviata.net.

Adesea copiii pun întrebări incomode sau încuietoare. În Săptămâna altfel, elevii școlii 97 au întrebat medicul care i-a vizitat:  Doamna doctor, de ce trebuie să ne spălăm pe mâini?

Răspunsul pe care l-ar fi aflat citind Larousse ,,Spune-mi despre corpul omenesc” era acela că: ,,Mâinile noastre ating cele mai diverse lucruri și de aceea pot acumula și transmite numeroși microbi. Spălându-ne pe mâini deseori cu săpun ne protejăm de îmbolnăviri și oprim răspândirea microbilor”.

Dr. Carolina Negrei
Dr. Carolina Negrei

Cei 50 de elevi de la clasele pregătitoare A și H au descoperit mai mult de atât de la conf. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie cu supraspecializare în toxicologie și fondator al  clinicii Akeso, care le-a spus copiilor că trebuie să se spele pe mâini:

  • după ce merg la baie;
  • după ce vin de afară, unde au mers cu bicicleta, s-au jucat în nisip etc.;
  • după ce au strănutat sau a tușit;
  • după ce s-au jucat cu animalele de companie;
  • după ce au interacționat cu o persoană bolnavă;
  • înainte să mănânce.

,,Știți cât timp trebuie să vă spălați pe mâini”?, i-a întrebat medicul pe școlari. 20 de secunde au răspuns în cor elevii, fără să știe să aprecieze cam cât durează acest interval de timp.

,,Vă plac desenele animate? Învățați să fredonați un cântecel de la desene timp de aproximativ 15-20 secunde, cât vă spălați pe mânuțe, poate primele măsuri din coloana sonoră a desenului animat preferat. Timpul va trece repede și mâinile voastre vor fi curate”, le-a spus conf. univ. dr. Carolina Negrei, medic și fondator al  clinicii Akeso.

 

Și pentru a face îndeletnicirea spălatului pe mâini și mai plăcută, experții Yves Rocher au selecționat și asociat glicerina vegetală, uleiul esențial de mentă și extractul de zmeură, creând astfel un săpun catifelat, cu proprietăți energizante. Cu ajutorul săpunului din zmeură cu mentă, pielea este curățată cu delicatețe și subtil parfumată.

Un sfat de luat acasă, în loc de temă pentru copii și părinți, este acela că spălatul pe mâini poate preveni apariția a 30% din afecțiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii, cum sunt banalele răceli.

Nu uitați, mâinile curate sunt o metodă de apărare împotriva infecțiilor care poate fi aplicată de oricine!

Vezi și Învață obiceiuri sănătoase la Școala Altfel!

 

Etichete
Arata mai mult

Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie.

Articole asemanatoare