Sanatate

COVID-19: Obezitatea triplează riscul pentru formele severe la tineri

Obezitatea crește riscul persoanelor mai tinere să facă forme severe de COVID-19, în condițiile în care până acum medicii credeau că tinerii sunt mai protejați în fața infecției cu noul coronavirus.  În comparație cu oamenii a căror greutate este normală, cei care suferă de obezitate morbidă au de două ori mai multe șanse să aibă nevoie de îngrijiri acute și de trei ori mai mari să fie ajungă la terapie intensivă.

Deși persoanele sub 60 de ani sunt considerate, în general, cu risc scăzut de COVID-19, o echipa de cercetători a descoperit că obezii sunt de două ori mai susceptibili să fie spitalizați pentru această boală cumplită.

Cercetătorii bănuiesc că inflamația în întregul corp legată de obezitate ar putea fi un factor puternic în severitatea COVID-19.

,,Acest lucru are relevanță în Statele Unite, unde 40% dintre americani sunt obezi și, fără îndoială, va contribui la creșterea morbidității și a mortalității probabile, în comparație cu alte țări”, a declarat dr. Jennifer Lighter, coautor al unuia dintre studii. Lighter este profesor asistent de boli infecțioase pediatrice la NYU School of Medicine din New York.

Pacienții studiați erau obezi, dar niciunul nu avea diabet sau boli de inimă. ,,Ei au rate mai mari de apnee obstructivă, astm bronșic, reflux restrictiv al bolilor pulmonare, care ar putea afecta sistemul respirator. Prin urmare, persoanelor mai tinere care sunt obeze ar trebui să li se reamintească să se spele pe mâini frecvent, să practice distanțarea socială și să poarte o mască de față atunci când ies”, a precizat Lighter, potrivit MedicineNet.com.

Vezi si: Ce tipuri de cancer apar mai frecvent la tinerii cu obezitate

Pacienții cu obezitate, vulnerabili în fața coronavirusului SARS-COV2

Un alt studiu, condus de dr. Christopher Petrilli de la NYU Grossman School of Medicine din New York City, a sugerat că legătura cu obezitatea se poate datora rolului său în a provoca inflamații. Inflamația cronică este un factor în multe boli, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

„Vârsta și starea anterioară de sănătate sunt predictori importanți ai riscurilor de infecție severă cu coronavirus. Vârsta mai înaintată, obezitatea și bolile cronice cresc riscurile pentru sănătate în această pandemie de COVID-19”, a afirmat dr. David Katz, directorul fondator al Centrului de Cercetare pentru Prevenirea Yale-Griffin din Derby, Conn.

Și medicii români susțin ideea că pacienții cu obezitate sunt vulnerabili în fața coronavirusului SARS-COV2. ,,Obezitatea afectează funcția pulmonară și duce la declinul accentuat al funcției pulmonare. Aceasta se realizează atât prin efect mecanic, restrictiv, prin presiunea exercitată de masa grasă asupra plămânilor și cutiei toracice, dar și prin procesul inflamator sistemic prezent în obezitate. Sistemul imun al persoanelor cu obezitate este afectat, aceștia au o predispoziție mai mare de a contracta infecția, dar și un risc ridicat de a dezvolta forme grave de boală”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic nutriționist.

Citeste si: Lumea va avea mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close