Cum previn / tratezSanatate

Cu anxietatea la… workshop

Un sfert dintre romanii obezi sufera si de anxietate, lucru deloc de neglijat, avand in vedere ca aceasta tulburare psihologica este legata de cresterea in greutate. Pe de o parte, s-a constatat ca supraponderabilitatea este mai frecventa la persoanele cu simptome ale tulburarilor mentale decat la cele care nu prezinta nici un fel de simptome. Pe de alta, obezitatea poate duce la aparitia depresiei sau anxietatii la persoanele care nu au avut niciodata astfel de tulburari.

Mancatul emotional

Multi dintre noi se lupta atat cu starile emotionale dificile, cat si cu greutatea. Mancatul emotional este termenul popular care descrie faptul ca decizia de a manca este influentata de stari emotionale pozitive sau negative. „Modul in care ne simtim emotional afecteaza diferite astecte ale mancatului precum: motivatia de a manca, ce alimente alegem sa mancam, unde si cu cine mancam, viteza cu care mancam. Cele mai mute momente cand mancam mai mult decat ne dorim sunt generate de emotii si nu de o senzatie de fizica de foame. Cei mai multi dintre noi care au probleme cu greutatea tind sa manance in raspuns la emotii”, e de parere Bodana Bursuc, psihoterapeut la Mind Institute.
Cu toate acestea, nu toate persoanele care mananca ca raspuns la emotii sunt supraponderale. Indiferent de greutatea pe care o ai, poti sa incerci sa scapi de experientele emotionale prea intense sau prea dificile care iti dau de furca.

Este anxietatea si problema ta?

Anxietatea poate fi descrisa ca o stare afectiva vaga, difuza, de neliniste, de apasare, de tensiune, de ingrijorare, de teama nevinovata si genereaza un intens disconfort psihic. Sentimentele dominante sunt de insecuritate, de teama anticipand abandonul, pedepsirea, producerea unor accidente, a unor nenorociri sau catastrofe. Imaginatia este foarte productiva in scenarii care nu pot eliminate, nici ignorate. Persoana afectata este intr-o continua alerta, are sentimentul de neputinta, ii scade randamentul,  manifesta agitatie si tulburari ale somnului, tulburari biosomatice si afective: palpitatii, respiratie neregulata, paloare, puls accelerat. Este anxietatea si problema ta? Daca nu stii, psihoterapeutii Bogdana Bursuc si Roxana Voicu te pot ajuta sa afli. Ti-au pregatit 6 intrebari, la care poti sa raspunzi sincer.

1. Ai palpitatii, ameteli sau alte senzatii inexplicabile in corp, si toate analizele au iesit bune?
2. Medicii iti spun ca nu ai nimic, desi tu continui sa te simti rau?
3. Te ingrijorezi in legatura cu multe lucruri, te simti tensionat, te enervezi usor, iar uneori nu poti dormi?
4. Uneori simti ca inima bate nebuneste si te temi ca ceva rau ti se va intampla?
5. Simti nevoia de cat mai multe confirmari si asigurari ca totul va fi bine?
6. Se intampla sa eviti anumite locuri sau persoane astfel incat sa nu iti mai fie frica si sa nu fii nevoit sa traiesti din nou starea aceea extrem de neplacuta?

Daca ai raspuns afirmativ la cel putin una din intrebari, inseamna ca anxietatea a inceput sa devina o problema pentru tine.

Workshop de psiho-educatie

Cele doua psihoterapeute Roxana Voicu si Bogdana Bursuc de la Mind Institute vor organiza un workshop intitulat „De ce anxietatea a devenit problema noastra?! Ce putem face pentru a o rezolva?” Acesta va cuprinde 2 sesiuni, care vor avea loc in data de 22 februarie si 1 martie de la orele 17.00-19.00, Sos. Nicolae Titulescu, nr. 93, et.1, sector 1, Bucuresti. Taxa de participare este de 300 lei, respectiv 150 ron per sedinta si include participarea la eveniment, materiale educative, coffee break si gustari. Sunt disponibile maxim 12 locuri, dar care se retin in ordinea inscrierilor, data limita fiind 15 februarie. Persoana de contact pentru inscriere este: Georgiana Mircia, tel.0746.847.642/0742.173.822 email: georgiana_mircia@yahoo.com
Cei care se inscriu pana pe data de 10 februarie vor primi gratuit pe email brosura “De ce anxietatea a devenit problema noastra. Ce putem face pentru a o rezolva?”

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns