Cum ma imbracFrumuseteImbracaminteSlider
Cum a ales Mădălina Drăgoi ținutele vestimentare pentru Bianca Boeroiu la Gala Creative Arts Emmy
Interviu de Alexandra Mănăilă
Numele a două românce a fost rostit pe covorul roșu la Gala Creative Arts Emmy, care a avut loc la începutul lui 2024 în Los Angeles. Bianca Boeroiu a câștigat premiul „Outstanding Contemporary Makeup”, pentru machiajul realizat în serialul Netflix „Wednesday”. Românca a strălucit și la propriu și la figurat. A avut o rochie aurie, aleasă de Mădălina Drăgoi, stilist de modă de origine română ce trăiește la Berlin. Din multele rochii negre care au defilat la gală, ținuta Biancăi a ieșit în evidență, prin culoare, croială, frumusețe și asta datorită Mădălinei, al cărei nume a fost rostit de mai multe ori pentru combinația reușită de piese și accesorii 100% românești.
Multă lume a auzit acum de tine ca stilist de modă care a îmbrăcat o laureată a premiului Emmy – make-up artistul de film Bianca Boeroiu, ce a lucrat la seria Wednesday regizată de Tim Burton. Eu te știu însă și ca jurnalist, dar și călător. Cine este profesionistul Mădălina Drăgoi? Spune-ne mai multe despre tine și experiența ta profesională și despre această provocare ce te-a propulsat în lumea bună a starurilor internaționale.
Oh, ce onoare să mă pot prezenta. Sunt un om cu multe pasiuni – modă, scris și călătorii. Și aș putea spune că sunt un om norocos deoarece joburile pe care le am sunt legate de pasiunile mele. Și anume am început să lucrez în presă în 2003, din primele luni de facultate, iar în ultimii 18 ani am lucrat la Ce se întâmplă doctore ca editor de lifestyle. Din 2008 am început să lucrez și ca stilist de modă în cadrul aceleași reviste – am făcut sute de pictoriale și interviuri cu vedete – printre care Nadia Comăneci, Andreea Raicu, Andreea Marin, Oana Cuzino, Elena Gheorghe, Andreea Berecleanu etc, dar și cu modele. Activitatea mea s-a extins și la lucrul cu real people. Ghidez persoane care nu își desfășoară activitatea în sfera publică să găsească stilul vestimentar. Fac detox de garderobă, personal shopping, ședințe foto. Din 2009 am început să fiu și moderator pentru evenimente legate de stil de viață, iar din 2013 am început să fiu invitată ca și speaker la seminarii de stil vestimentar. Munca mea a evoluat o dată cu viața personală… Am ținut chiar și seminarii pentru gravide și mame, pentru a le da soluții vestimentare în noua etapă a vieții. De anul trecut mi-am împlinit un vis, am avut primul seminar de modă în Germania și pe 2 martie urmează unul în Berlin. Vor fi însă și seminarii online. Sunt onorată să fiu ambasador pentru singura revistă bilingvă germano-română Leute, făcută în Bavaria. Am și două premii pentru jurnalism – la Tânărul Jurnalist al Anului și un Premiu pentru reportaje de călătorii oferit de Ecco, un brand din Danemarca. Am făcut și haine la Strike A Pose studio, alături de regretata Ailin Ibraim…
Am călătorit în sute de destinații din Europa, Asia și am scris zeci de reportaje de călătorie. Unul dintre cele mai iubite de mine este cel de pe Drumul Mătăsii…
Am fost consultant de imagine pentru diverse branduri, am făcut și conținut pentru social media pentru companii. Așa cum spuneam, mi-am adaptat în funcție de context, situație și locul în care mă aflu.
O mândrie personală este că prin stylingul meu viu colorat am dat o altă față unor reportaje de călătorie în ziare din Germania, realizate de Marc Vorsatz, tatăl copilului meu. Se știe că germanii se îmbracă în haine outdoor destul de des, dar iată că au fost deschiși și către fotografii mai glam.
Un alt succes personal în Germania a fost să îmbrac doamne, femei superbe care au în jur de 55 de ani în rochii roșii, lungi, de seară. Inițial au fost reticente la idee, dar apoi când s-au văzut în oglindă, nu le venea a crede…
Când te îmbraci pe tine personal ce alegi?
Eu iubesc hainele și bijuteriile, accesorii tradiționale, folclorice din întreaga lume și le integrez în ținute moderne. Este modul meu de a duce mai departe mesajul acelor artiști necunoscuți, a tradițiilor lor și a le face cunoscute. Și evident, de a crea outfituri originale. Este aproape imposibil să poarte cineva aceeași cercei ca tine…
Aș vrea să ne descrii ținutele complete a Biancăi Boeroiu la premiile Emmy și fiecare piesă de cine a fost semnată?
Rochia pentru ceremonie a fost semnată de Denis Predescu, un tânăr designer și arhitect, discipol al Doinei Levintza. Pantofii au fost de la Mad Shoes, un brand abia lansat, în Iași, dar cu rădăcini în Berlin. Au un detaliu lucrat de un artist român cu foiță de aur. Bijuteriile vin de la Irina și Ana Wagner, designeri cunoscuți pentru lucrul în aur și porțelan. Iar poșeta de la Otilia Flonta, un designer de accesorii cu experință vastă în afara granițelor țării. Rochia de la party de inspirație kimono japonez, a fost semnată de Raluca Soare, un tânăr designer din București cunoscut pentru imprimeuri flamboainte.
Cât de dificil a fost s-o îmbraci pe Bianca Boeroiu pentru covorul roșu?
Nu a fost dificil, doar că a fost contracronomentru.
Care au fost cele mai mari provocări și cum ai reușit să le depășești?
Au fost la dispoziție 30 de ore pentru mine ca stilist să găsesc soluții, că am aflat de proiect last-minute. Pe 22 decembrie noaptea m-a contactat Adriana Hăloiu, make-up artist în Londra și cea care a machiat-o pe Bianca pe covorul roșu la Emmy, iar pe 2 ianuarie 2024 Bianca zbura deja spre L.A. Totul este închis de Sărbătorile de Iarnă, după cum bine știți inclusiv atelierele designerilor. Dar am găsit soluții.
Cât de receptivi au fost designerii români să te ajute?
Mereu m-am bucurat de o bună conexiune cu designerii și magazinele de haine. Au fost receptivi, am descoperit mulți noi și care promit în urma anunțului făcut. Doar că dead-line-ul meu scurt nu s-a potrivit cu vacanța de iarnă. Însă sigur, voi implica designeri români în alte proiecte.
Ce a primat în alegerea ținutelor vestimentare a Biancăi Boeroiu: culoarea, croiala, materialul?
Comoditatea. Am vrut în primul rând ca Bianca să se simtă cât mai confortabil chiar dacă sunt haine de gală. Din punctul meu de vedere, dacă nu te simți confortabil în ceea ce porți (și asta înseamnă și punerea în evidență a punctelor forte dar și a camuflării părților care nu îți plac așa mult) și nu ai super antrenament la gale, poate fi dificil să strălucești. Dar Bianca s-a descurcat minunat și mi-a mărturist că a primit multe aprecieri.
De ce ai lansat mesajul către designeri: Croiți haine pentru toate mărimile – nu doar XS și S. Nu știi cand ai nevoie de o rochie L, de exemplu?
În general, sample-urile sunt mărimea XS, S. La asta m-am referit. Însă ține de politica și clientela fiecărui designer… Eu ca stilist văd diferit, trebuie să găsesc ținute pentru fiecare tip de siluetă. M-am gândit, că poate este de folos, observația mea. Căci, da, a fost o șansă pentru designerii români să participe la Emmy… Dar este doar începutul, căci artiștii români sunt tot mai apreciați.
Crezi că e o tendință a designerilor în lumea întreagă de-a crea haine doar pentru siluete de top model? Sunt femeile mai pline defavorizate?
A trecut această vreme! Acum din contră, se croiesc și sunt încurajate chiar și pe podium toate tipurile de siluetă.
Ce ai vrut să transmită ținutele Biancăi Boeroiu, având în vedere că ai dorit să fie 100% create de români?
Am văzut șansa ca succesul ei –era un succes și doar nominalizarea la Emmy – să fie amplificat și de alți artiști români. Consider că dacă ne susținem unii pe alții, cumpărăm local, sprijinim artizanii, designerii, magazinele locale dăm o mână de ajutor, creem noi raze de speranțe. Creștem împreună.
Ce este stilul vestimentar până la urmă?
Este o amprentă a ta în diverse etape ale vieții. De la bun început vă spun că stilul este viu. Evoluează o dată cu noi, o dată cu interesul nostru pentru haine, cu cultura noastră vizuală, cu puterea financiară, o dată cu silueta noastră, o dată cu iubirile noastre, cu expozițiile de pictură pe care le vedem.
Ai un sfat pentru cei care nu sunt mulțumiți de cum se îmbracă?
Nu vă fie frică să experimentați, nu vă fie frică să greșiți, nu vă fie frică să vă găsiți stilul vestimentar cu ajutorul unui specialist. Nu vă fie frică să vă exprimați cât mai original și cu ajutorul hainelor.