Cum ma ingrijescFrumusete

Cum alegi lotiunile de plaja?

Nu poate trece vara neobservata, daca nu te alegi si tu macar cu un bronz… Important este sa fie frumos, indiferent ca este aramiu sau ciocolatiu, sa te tina cat mai mult si sa nu-ti afecteze sanatatea.

Fiecare dintre noi este predispus la insolatie, doar ca difera in functie de culoarea parului si a pielii. Medicii au clasificat 6 fototipuri de piele dupa culoarea parului, a pielii, dupa predispozitia la insolatie, arsuri, precum si dupa gradul de bronzare, dupa 30 de minute de expunere la soare in timpul verii.

Stii ce fototip ai?

In fototipul I se incadreaza persoanele care au culoarea parului roscat, a pielii alba si care au predispozitia la insolatie constanta. Din fototipul II fac parte persoanele blonde cu piele deschisa la culoare, care au predispozitie la insolatie constanta si un grad de bronzare slab. In fototipul
III intra satenii cu o piele deschisa la culoare, predispusi frecvent la insolatie si cu un grad de bronzare usor. Brunetii cu pielea inchisa la culoare, care rar sufera de insolatie si se bronzeaza puternic, fac parte din fototipul IV. Din fototipul V fac parte persoanele cu un par brun inchis, cu o culoare a pielii inchisa, care se bronzeaza foarte puternic si fac foarte rar insolatie. Cei care au pielea neagra, parul negru, se incadreaza la fototipul VI si chiar daca au gradul de bronzare maxim nu sunt predispusi la insolatie niciodata.

Coeficientul de protectie – SPF

Intensitatea fotoprotectiei este cuantificata de un coeficient de protectie, notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor). Cu cat coeficientul SPF are valori mai mari, cu atat fotoprotectia este mai eficienta. In functie de tipul de piele si de conditiile de expunere trebuie sa alegi factorul de protectie potrivit. Daca ai unul din fototipurile deschise la culoare (I, II si III), in conditii normale de expunere la soare, in primele zile de expunere ar trebui sa folosesti creme cu SPF de minim 60. Dupa mai multe zile de expunere, poti ajunge la un SPF de 20. In conditii extreme este indicat sa utilizezi creme cu SPF de minim 60, de preferinta 100. Daca faci parte din categoria fototipurilor inchise la culoare (IV, V, VI), in conditii normale de expunere la soare, poti sa te dai cu creme cu SPF 20. Insa in conditii extreme sunt indicate lotiunile cu un SPF de minim 60. „Persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii, fie adulti, trebuie sa foloseasca creme de fotoprotectie cu SPF minim 50 in primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau in conditii climatice extreme, putand apoi trece, dupa mai multe zile de expunere solara, la un indice mai mic, respectiv 25”, e de parere dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul “Sf. Ioan” din Iasi.

Ce ingrediente cauti pe eticheta cremelor

Sa inveti sa citesti etichetele produselor este un bun obicei si nu numai in cazul alimentelor, ci si al cremelor si lotiunilor cosmetice. Oxidul de zinc si cel de titan sunt filtre solare minerale ideale pentru orice tip de piele, chiar si pentru cea sensibila. Acestea formeaza o bariera pe piele, care reflecta razele UV. De asemenea, avobenzona este un filtru chimic foarte des folosit. Ultimul descoperit, Mexoryl-ul, te apara eficient atat de radiatiile UVA, cat si de cele UVB, fiind tolerat si de pielea sensibila. Daca pe eticheta scrie ca produsul este rezistent la apa sau transpiratie, vei fi protejat cel putin 40 de minute de razele UV, in apa. Bine aplicata, o lotiune rezistenta la apa poate actiona chiar mai mult de 80 de minute.
Daca ai tenul gras, cauta formule negrase si noncomedogenice. Poti alege lotiunile pentru plaja sub forma de spray sau gel. In general, lotiunea protectoare se aplica cu 30 de minute inainte de expunerea la soare (pentru a permite acesteia sa intre bine in piele) si la fiecare iesire din apa. Nu te zgarci atunci cand e vorba de pielea ta, mai bine mai multa lotiune ca sa beneficiezi de factorul de protectie mentionat pe eticheta decat prea putina, insuficienta pentru a acoperi tot corpul!

Lotiuni de plaja pentru domni

Barbatii care adora iesirile in aer liber sau gratarul in curte, cei innebuniti de off-road cu bicicleta la munte, precum si domnii care fac miscare fie ca e vorba de jocurile pe plaja, volei in piscina, fie de fotbal pe iarba, au parte de soare si nu intotdeauna acesta le este un prieten bun; mai ales cand vine vorba despre piele. Daca vrei un bronz perfect uniform, sanatos si intens, poti incerca noile spray-uri cu SPF 20 sau SPF 30 Nivea Sun Protect & Bronze. Sunt usor de utilizat si rapid absorbite in epiderma, iar textura nelipicioasa te va face sa uiti ca le-ai aplicat, in timp ce pielea va fi protejata si vaurma drumul cel bun catre un bronz perfect. Preturile nu-ti usureaza buzunarul:spray-ul SPF 20 (200 ml) este de 35,44 lei, iar cel SPF 30 (200 ml) de 38,66 lei. Apropo de eticheta, ingredientul-minune din aceste produse este acidul glycyrrhetinic, obtinut din extract de radacina de licorice, care activeaza si stimuleaza in mod natural productia de melanina proprie pielii oferind, in acelasi timp, bronzul mult dorit si protectie impotriva razelor UVA si UVB.

Ten si par de Diva

Desi e vara, nu-ti permiti sa iesi din casa nemachiata, cu riscul de a incepe sa curga si sa iti incarce excesiv tenul.
Caldura si umiditatea ridicata cer ca rutina ta de machiaj sa se schimbe putin. Atunci cand temperaturile cresc peste media normala, e necesar sa-ti schimbi produsele de machiaj cu unele cu texturi mult mai usoare si lejere, care sa nu-ti incarce in exces porii si sa nu-ti cauzeze si mai multe probleme dermale: puncte negre, iritatii, cosuri, piele lucioasa in zona T, etc.
Iar vara, la fel ca toate domnisoarele si doamnele, ai si tu o dorinta arzatoare: de a-ti asigura un bronz uniform, avand grija sa-ti protejezi in acelasi timp pielea de razele nocive ale soarelui. Fluidul nuantator SPF 50+ de la Eucerin are eficienta unui produs solar si calitatea unui fond de ten apt sa acopere toate imperfectiunile tenului. In plus, ii ofera pielii tale o nuanta subtila de bronz natural, chiar daca inca nu ai avut timp sa mergi la plaja sa te bronzezi. Asigura protectie tridimensionala UVA/UVB si biologica prin antioxidantul natural Licochalcone, extras din lemn dulce, care creeaza un mecanism de protectie impotriva radicalilor liberi indusi de radiatiile UV. Datorita texturii usoare si lejere, se absoarbe imediat in piele, si nu trebuie sa-ti pui problema compatibilitatii acestuia cu nuanta pielii tale. Se potriveste oricarui tip de ten uscat, gras sau sensibil, si poate fi folosit si dupa peeling sau tratamente cu laser. Este rezistent la apa, asa ca daca stai prea mult la soare si pielea incepe sa-ti transpire, nu va lua cu ea stratul protector al acestuia. Iar pentru acest fluid de 50 ml trebuie sa platesti 64 lei.
Daca vrei sa-ti ascunzi ridurile, mai ales ca bronzul favorizeaza aparitia acestora, apeleaza la crema de ochi Eucerin Q10 Active. Aceasta nu numai ca reduce semnificativ profunzimea ridurilor din jurul ochilor, dar reduce vizibil cearcanele dupa 5 saptamani de utilizare regulata. In plus, Coenzima Q10 in combinatie cu filtrele de protectie solara (FPS 6) protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi si a imbatranirii premature. Pielea din jurul ochilor este sensibil mai ferma si mai fina, iar cearcanele si pungile din jurul ochilor sunt vizibil reduse. In farmacie o gasesti cu 63 lei.

Iar daca ai reusit sa-ti faci tenul luminos, ochii odihniti si radiosi, trebuie sa umbli si la par. Gelul hidratant intens pentru par, care face parte din gama Subtil Care, este un tratament pentru vara impotriva actiunii razelor solare. Se bazeaza pe o formula concentrata de oligoelemente, contine provitamina B5, imbraca si protejeaza firele de par, deci nu trebuie sa lipseasca din trusa ta de ingrijire. Este un produs usor de utilizat si costa 42 lei.

Zile cu soare si pentru bebelusi

Bebelusii vor si trebuie sa se bucure si ei de zilele insorite alaturi de parinti la plaja, picnicuri la iarba verde sau la plimbari placute in natura. Expunerea la soare este extrem de benefica pentru ei, ajutand la fixarea vitaminei D in corp, necesara pentru absorbtia calciului in oase. Insa mare atentie la efectele negative ale soarelui, ce actioneaza mult mai rapid si agresiv in cazul pielii sensibile a copiilor. Bebelusii mai mici de un an nu ar trebui sa fie deloc expusi la lumina directa a soarelui in intervalul 11-16. Nici cei mai maricei nu trebuie sa stea direct la soare in acele orele.

Pentru a te bucura in siguranta de zilele insorite impreuna cu micutul tau, cumpara produse de protectie solara cu spectru larg de filtrare, ce protejeaza atat impotriva razelor UVB, cat si a celor UVA. Crema de protectie solara Nivea Baby Sun SPF 30 si lotiunea Nivea Baby Sun SPF 50+ sunt create special pentru pielea bebelusului si asigura protectia eficienta impotriva razelor nocive UVA/ UVB. Secretul e sa aplici cantitati suficiente de produs si nu uita si de zonele mai sensibile: ochi, urechi, gat, scalp si spate. Crema pentru protectie solara Nivea Baby Sun SPF 30 costa 22.5 lei, iar lotiunea pentru protectie solara Nivea Baby Sun SPF 50+ costa 33 lei. Aceste doua produse au fost dezvoltate in colaborare cu medici dermatologi si pediatri, fiind rezistente la apa si nu contin alcool, parfum sau coloranti.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close
Close