Alimente pe baza de insecte, viermi, plante perene si alge. Nu par prea atragatoare, nu suna apetisant si nici promitator, mai ales ca lactatele si carnea se pare ca vor disparea. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU a sugerat ca insectele sunt mai sanatoase, au un impact mai mic asupra mediului si reprezinta o sursa sustenabila la carnea conventionala. Si algele fac parte din aceeasi categorie, asa ca pe masa viitoarelor generatii vor fi servite in loc de friptura de vita, insecte la gratar sau viermi prajiti si salata de alge. Deja, unele popoare consuma astfel de mancaruri pe post de delicatesuri.
Vezi si: Ce tipuri de cancer apar mai frecvent la tinerii cu obezitate
Se estimeaza ca pana in anul 2050 populatia umana va creste cu o treime, ajungand la 9 miliarde, prin urmare necesarul de hrana, in special de proteine va creste. Cum resursele de hrana nu sunt inepuizabile… se cauta solutii. Specialistii care au participat la evenimentul ,,Alimentatia viitorului: de la ADN la traditie!”, desfasurat la Bucuresti la Academia Oamenilor de Stiinta din Romania impreuna cu Societatea Romana de Educatie Nutritionala, cu ocazia Zilei Internationale a Alimentatie, au dietele care ii reprezinta pe romani si ce se poate face pentru adoptarea unui regim de viata echilibrat.
,,Rezultatele cercetarilor privind alimentatia populatiei globale in 2028 releva un meniu care va contine cu siguranta mai putina carne si lactate. Urmatorii 10 ani de studii promit ca alimentatia va fi bazata pe caracteristicile genetice ale individului si ca studierea genomului fiecaruia va conduce la o maxima personalizare a programului alimentar. Astfel, se va incheia era dietelor bazate pe recomandari generale si se va intelege faptul ca alimentele care hranesc si energizeaza un individ, produc oboseala cronica sau balonare altuia. Asadar, prin analizarea ADN-ului vom fi in masura sa recomandam excat ce tip de fructe sau de legume sau de cereale integrale ar trebui sa consume o persoana si cat de des. Desi par la acest moment un scenariu abstract, alimentele bogate in proteine de origine animala vor fi inlocuite de: insecte, alge, GMO, carne din plante, plante perene, etc”, a declarat Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu – Universitatea Romano Americana, Bucuresti.
Vacile, cel mai mare poluator al planetei
Proteinele costa, mai ales cele de calitate. Pentru a produce un kilogram de carne de vita este nevoie de 10 kilograme de cereale. Mai mult, ele trebuie sa fie produse la costuri reduse (energie, apa…) si sa fie rationalizata folosirea terenurilor agricole disponibile. In plus, poate nu stiati, dar vacile polueaza foarte mult atmosfera. 200 de vaci emit anual o cantitate de metan echivalenta cu dioxidul de carbon degajat de o masina care a consumat 21.400 de litri de benzina.
,,Nu termocentralele, nu combinatele chimice, ci vacile sunt cel mai mare poluator al Pamantului, din cauza gazelor pe care le degaja”, a precizat Prof. Univ. Dr. Gabriel-Lucian Radu de la Facultatea de Inginerie Medicala, Universitatea Politehnica Bucuresti.
Si vacile nu sunt singurele rumegatoare care polueaza. O turma de ovine produce mai multe gaze toxice intr-un an decat un automobil care a parcurs 3.000 de mile. Iar vacile, impreuna cu caprele si oile ragaie 1.163 de kilograme de dioxid de carbon si metan. Prin urmare, 20% din emisiile de metan din agricultura vin numai de la ragaielile animalelor. De altfel, specialistii reuniti la Bucuresti au recunoscut ca productia de alimente, si in special cea de lactate si carne, polueaza enorm. Se pare, insa ca algele pot fi o solutie antipoluare extrem de eficienta. In cazul vacilor care au consumat alge s-a constatat o reducere la jumatate a emisiilor de gaz metan, conform unor cercetari facute la Universitatea Davis din California.
Alimente naturale integrale si locale
Pana vom ajunge sa mancam in mod frecvent alge si insecte, specialistii prezenti la Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, au propus cateva solutii practice si la indemana romanilor. Una este sa aleaga alimentele in functie de calitate. Da, calitatea alimentului este extrem de importanta, nu doar numarul de calorii pe care-l furnizeaza alimentul.
,,Solutia in acest moment este alimentul integral, alimentul consumat la timpul lui, consumat in sezonul lui, asa cum am fost obisnuiti sa mancam pana in anii 90, adica sa mancam rosii vara, strugurele toamna si pepene in august si septembrie. Acum mancam pepeni si in aprilie, mancam cirese in septembrie, toate lucrurile astea sunt nefiresti, ne afecteaza si ne agreseaza foarte tare si ne intrebam de ce suntem bolnavi, de ce copiii nostri sunt mai bolnavi decat noi, unii dintre ei”, a spus Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu – Universitatea Romano Americana, Bucuresti.
Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienti esentiali, insa nutrientii luati la gramada nu fac nimic. Ei se gasesc in alimentele naturale integrale nepoluate sub forma de matrice informationala. Pe acestea ar trebui sa le alegem.
,,Alimentele naturale integrale, sunt alcatuite din nutrienti si non-nutrienti, combinati cantitativ si calitativ, conform unei anumite ordini (informatii) caracteristica fiecarei plante sau animal comestibil. Aceasta aranjare naturala a componentelor alimentelor se concretizeaza intr-o matrice informationala. Dupa consumul alimentului, informatia matricei lui informationale, va interactiona direct cu informatia genetica, metabolica a fiecarei celule a corpului nostru, producand efecte benefice sau nocive, afectandu-ne astfel starea de sanatate. In cazul dezasamblarii sau asamblarii gresite a componentelor alimentelor naturale, prin pregatirea lor casnica sau industriala, se denatureaza acea informatie care da sens fiziologic, metabolic hranei, scazandu-i valoarea nutritionala si pacalind organismul la nivel celular. Asadar, un aliment, din punct de vedere functional-fiziologic, nu este suma componentelor lui”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi – Facultatea de Biologie, Universitatea Bucuresti.
Cu alte cuvinte, alimentatia prezentului ar trebui sa fie bazata pe cat mai multe legume si fructe locale, pe cereale integrale, pe grasimi nesaturate, pe proteine de calitate si sa excluda alimentele bogate in carbohidrati, patiseria alba, fructoza, zaharurile.
Vezi si: Cum îi influenteaza pe adolescenti perceptiile despre propria greutate