Cum îi influenteaza pe adolescenti perceptiile despre propria greutate
![](https://stildeviata.net/wp-content/uploads/2019/03/cum-ii-influenteaza-pe-adolescenti-perceptiile-despre-propria-greutate-780x405.jpeg)
Unul din patru adolescenți americani are o percepție greșită despre propria greutate, fapt ce poate declanșa un lanț de evenimente nefaste, susțin cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ball, Indiana. In cadrul unui studiu, oamenii de știință au analizat datele a 12.000 de adolescenti din SUA (cu varsta intre 15 si 17 ani) si au constatat ca 32% au fost supraponderali sau obezi. Aproape 23% dintre adolescenți și-au perceput greșit greutatea, 11,6% crezând incorect că erau supraponderali, iar 11,3% cântăreau mai mult decât ar trebui, dar ei credeau că sunt sănătoși și își subestimau greutatea corporală.
Vezi si: Un sfert din copiii romanilor, supraponderali sau obezi
,,Adolescenții americani care își percep greșit greutatea sunt mult mai predispuși să se implice în obiceiuri alimentare nesănătoase și sunt mai susceptibili să aibă un stil de viață sedentar. Dimpotrivă, adolescenții care au percepții exacte privind greutatea lor practică comportamente mai sănătoase sau evită metodele riscante de pierdere în greutate”, a declarat profesorul Jagdish Khubchandani, de la Universitatea de Stat din Ball, Indiana autorul studiului.
Potrivit oamenilor de știință, adolescenții care credeau incorect că erau supraponderali au fost mai puțin predispuși să bea suc de fructe sau lapte, să mănânce fructe sau să ia micul dejun în mod regulat. În schimb, adolescenții care erau de fapt supraponderali, dar nu credeau asta despre ei nu făceau 60 de minute de activitate fizică pe zi, cinci zile pe săptămana.
Dovezi recente sugerează, că percepția greșită a adolesc enților este asociată cu obezitatea la vârsta adultă, dar și cu tulburari de alimentatie, care sunt o cauza majora de morbiditate la tinerii americani.
,,Intervențiile in copilaria timpurie pentru a promova percepția adecvată a greutății și managementul greutății ar putea avea un impact durabil asupra bolilor, pe lângă prevenirea dietei nesănătoase și a sedentarismului”, a sugerat Khubchandani.
In opinia cercetătorilor americani, „rutinele regulate de antrenament in tinerete formeaza si viitoarele comportamente ale activitatii fizice. O varietate de interventii scolare si eficiente din punct de vedere al costului pentru a imbunatati activitatea fizica a tinerilor au fost documentate in literatura si pot fi implementate cu tinerii in mediul scolar”, sustine MedicineNet.com.
În prezent, numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani) a crescut de zece ori în ultimele patru decenii în întreaga lume, potrivit unui nou studiu condus de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În cazul în care tendințele actuale continuă, mai mulți copii și adolescenți vor fi obezi decât moderat sau grav subponderali până în 2022
Studiul a fost publicat recent sub semnatura lui Robert Preidt.
Vezi si: Lumea va avea mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022