Cum previn / tratezMancareSanatate
Cum influențează alimentația tensiunea arterială
V-ați întrebat ce se întâmplă atunci când nu mâncăm? Dacă tensiunea arterială crește sau scade? Specialiștii clinicii Cleveland au găsit răspunsul. Ei au constatat că mai puțină mâncare poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Dar să știți că și reciproca e valabilă. Postul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Oamenii de știință ai Universității Harvard au mers mai departe cu cercetările și au constatat că hipotensiunea postprandială afectează până la o treime din bărbații și femeile în vârstă. Mâncarea poate scădea tensiunea arterială. Da, pare de necrezut, dar este adevărat.
Când mănânci, corpul direcționează un volum suplimentar de sânge către stomac și intestinul subțire. În același timp, vasele de sânge aflate mai departe de sistemul digestiv se îngustează, iar inima ta bate mai puternic și mai repede. Această acțiune menține fluxul de sânge și tensiunea arterială către creierul tău, extremități și alte părți din corp.
Dacă vasele de sânge și inima nu răspund corect la volumul de sânge suplimentar îndreptat către sistemul digestiv, tensiunea arterială va scădea peste tot, mai puțin în ceea ce privește sistemul digestiv. Aceasta se numește hipotensiune postprandială. Uneori te simți amețit după ce ai mâncat? Dacă da, s-ar putea să suferi și tu de această afecțiune comună. E bine să știi că hipotensiunea postprandială face ca unele persoane să cadă din picioare, iar altele chiar să leșine. Poate declanșa durerea toracică cunoscută sub numele de angină, poate perturba vederea sau poate provoca greață. Se pare că e responsabilă de declanșarea atacurilor ischemice tranzitorii.
Unele persoane sunt predispuse genetic la hipotensiune postprandială, iar altele fac după un accident vascular cerebral, accident sau alte traume care afectează nervii cheie sau senzorii responsabili de tensiunea arterială. Potrivit siteului Health.clevelandclinic.org majoritatea oamenilor suferă de hipotensiune postprandială din cauza modificărilor legate de îmbătrânire, care interferează cu capacitatea organismului de a răspunde rapid la modificările bruște ale tensiunii arteriale. Dacă mâncarea poate scădea tensiunea arterială în cazul unora, postul poate face același lucru.
Ce impact are postul asupra sănătății
Fie că ne referim la perioada postului de Crăciun, fie la cea a Paștelui, atunci când postim impactul asupra sănătății este același.
„A mânca mai puțin este mai bine. Cercetările arată că postul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului, la controlul diabetului și la reducerea greutății. Patru dintre riscurile majore pentru boli de inimă sunt hipertensiunea arterială, colesterolul, diabetul și greutatea, deci există un impact secundar. Dacă le reducem, putem reduce riscul de boli de inimă”, e de părere medicul cardiolog Haitham Ahmed, potrivit Health.Harvard.edu.
Cu toate acestea, dacă te-ai încumetat să ții postul trebuie să fii precaut. Postul poate duce la dezechilibre electrolitice, ceea ce poate face inima instabilă și predispusă la aritmii.
„De fiecare dată când prescriem o dietă rapidă bazată pe puține proteine, verificăm lunar testele de sânge și prescriem suplimentarea de potasiu pentru a preveni apariția dezechilibrului de electroliți”, a precizat dr. Ahmed.
Unele studii arată că postul poate ajuta și la prevenirea cancerului sau la creșterea eficacității tratamentului chimioterapic.
Contează și ce mâncăm?
Valorile tensiunii arteriale pot fi îmbunătățite prin dietă. Măsurile legate de stilul de viață sunt recomandate tuturor bolnavilor cu hipertensiune arterială. Aceste măsuri fac parte integrantă din tratamentul hipertensiunii arteriale, contribuind esențial la scăderea tensiunii arteriale.
Dieta DASH ( Dietary Approaches to Stop Hypertension ) de exemplu este considerată cea mai potrivită dietă pentru scăderea tensiunii arteriale cu până la 11 mm Hg și este bazată pe fructe, legume, cereale integrale și carne slabă.
O altă măsură este legată de scăderea aportului de sodiu, un consum mai redus de sare reușind să reducă tensiunea cu 5-6 mm Hg.
Românii pun în general foarte multă sare în mâncare, zilnic peste 20g pe când recomandarea medicilor este de 3-3,5 g.
Despre miturile legate de hipertensiune și consumul unor alimente care influențează tensiunea arterială puteți afla mai multe de la prof.dr. Dragoș Vinereanu.
,,Controlul valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral”, e de părere profesor dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.
Dacă vrei să îți verifici tensiunea arterială acasă, există o serie de factori de care trebuie să ții cont pentru a măsura corect. Specialiștii recomandă să-ți iei tensiunea înainte de masă, fiindcă după ce mănânci valorile înregistrate vor fi mai scăzute decât în mod normal. Vezi pe videomedicina.ro Ghidul explicativ Cum să-ți măsori corect tensiunea arterială.