Cum isi mentinea silueta imparateasa Sisi

Frumoasa imparateasa a Austriei, Sisi avea o adevarata obsesie pentru greutate. Desi nu cantarea mai mult de 47 de kg, iar talia sa avea doar 51 de cm, se cantarea zilnic si tinea diete severe. Cu toate astea, ca orice imparateasa care se respecta, Elisabeta manca cu placere bomboane si inghetata.
Printesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach sau Sisi, asa cum era numita de familie, avea sange albastru in vene: era fiica ducelui Maximilian al Bavariei si a fiicei de rege bavarez, Ludovika. Din aprilie 1854, cand a venit la Viena si s-a casatorit cu varul ei imparatul Franz Iosif, Elisabeta imparateasa Austriei catalogata de austrieci drept retrasa si „ciudata“ nu a prezentat vreun interes deosebit pentru opinia publica pana la moartea sa tragica. Imparateasa a fost injunghiata cu o pila triunghiulara de Luigi Lucheni, un anarhist italian. Acesta vroia sa-l omoare de fapt pe printul de Orléans, dar intre timp a gasit din intamplare o victima mult mai proeminenta pe Sisi. Astfel, povestea frumoasei, dar nefericitei imparatese a devenit subiect de discutie.
Proba cantarului, in fiecare zi
Elisabeta acorda o mare atentie greutatii sale corporale si taliei. Potrivit informatiilor furnizate de Palatul Hofburg din Viena, Sisi avea 172 cm inaltime si cantarea intre 45 si 47 de kg. Avea o talie de 51 de cm, pe care incerca s-o mentina prin diverse diete. Uneori tinea post ca sa slabeasca,alteori se infometa de-a dreptul, iar pe masura ce treceau anii, apela la diete tot mai severe pentru a-si pastra greutatea. Cantaritul avea un rol foarte important, imparateasa nu ezita sa se suie pe cantar zilnic.
Carnea proaspata de vitel pentru frumusete
Este fals ce se crede despre ea ca se hranea cu suc de carne cruda de vitel, sustin specialistii de la Palatul Hofburg. Potrivit acestora, carnea cruda era trecuta prin presa, apoi sucul obtinut din carne era condimentat si fiert, inainte ca Elisabeta sa-l serveasca. Sisi mai utiliza o metoda, care in zilele noastre nu se mai foloseste, tot pe baza de carne proaspata de vitel pentru a-si pastra frumusetea tenului. Cu aceasta carne isi facea masti din piele pentru fata, pe care le purta in timpul noptii. De altfel, Sisi era recunoscuta drept una dintre cele mai frumoase femei ale vremii si dedica o mare parte din fiecare zi ingrijirii. Faima frumusetii ei a ajuns pana in Orient, ambasadorul Persiei a refuzat sa plece dintr-o vizita oficiala pana nu a vazut-o. Piesa ei de rezistenta era parul foarte lung si frumos, ingrijit de coafeza sa preferata, Fanny. In fiecare zi doua-trei ore dedica numai ingrijirii parului.
Regina avea o slabiciune pentru dulciuri
Masa in familia regala, indiferent ca era vorba de un dineu in cercul restrans al familiei sau de o masa festiva, era intotdeauna este pregatita in conformitate cu dispozitiile in materie de protocol ale Curtii si urma un ceremonial strict. Masa era pregatita festiv in mjloc aflandu-se seturi de masa aurite si ornate cu flori, fructe sau dulciuri. Un dineu consta din 9 pana la 13 feluri de mancare si dura maximum 45 de minute. Interesant este ca la fiecare fel se servea un alt vin pentru care era pregatit un pahar aparte. Cafeaua si lichiorul erau servite intr-o incapere separata unde era permis si fumatul. Insa in afara dulciurilor servite la Palat, notele de plata de la diversele patiserii demosntreaza faptul ca Elisabeta manca cu placere mai ales bomboane si inghetata si in alte parti.
Scrima si calarie pentru silueta
Desi era de neinteles pentru curtenii de la Palat, Imparateasa a urmat cursuri de scrima. Motivul: pentru a isi mentine silueta si a ramane in forma. Sisi era atletica, dar mereu atenta cu corpul ei, prin urmare sportul ocupa un loc important in viata ei. Calaria era una din pasiunile Elisabetei inca din copilarie, pe care o invatase de la tatal sau. Se antrena serios la Curte, devenind una din cele mai bune si curajoase calarete ale Europei, cu performante sportive.
Elisabeta a ramas in cultura populara o imparateasa frumoasa, pe care imparatul Franz Iosif a iubit-o nespus de mult. Daca vreti sa descoperiti cateva din secretele imparatesei, cele mai potrivite locuri sunt Apartamentele imperiale de la Palatul Hofburg (Muzeul Sisi) si Palatul Schönbrunn din Viena.