Cum previn / tratezSanatate

Cum masori circumferinta abdominala

Centimetrul a devenit un instrument greu de gasit in Romania. Se pare ca nimeni nu mai croieste acasa, nimeni nu se mai masoara in talie, deci nimeni nu-l mai cumpara si in consecinta nu se mai gaseste in magazine. Desi costa doar cativa lei, centimetrul odata achizitionat si folosit cu regularitate, iti poate deveni un bun prieten. Asta pentru ca masurarea simpla a circumferintei abdominale, sau pe scurt a burtii, iti poate oferi detalii despre sanatatea ta si in special despre riscul cardiovascular pe care il ai.

Obezitatea se stabileste in urma unor formule de calcul care implica varsta, greutatea, sexul. In general, medicul este cel care foloseste astfel de formule si care pune diagnosticul de obezitate. Dar controlul greutatii il poti face si singur acasa, calculandu-ti greutatea ideala si cantarindu-te.

IMC-ul, unul dintre indicatorii care-ti precizeaza statusul ponderal, are un neajuns. Nu spune nimic despre distributia grasimii pe corp. Si este important sa stii ce grasime ai si pe unde. De ce? Pentru ca poti fi slab sau doar grasut, dar in acelasi timp sa ai obezitate abdominala. De pilda, sunt sportivi care au masa musculara foarte bine dezvoltata in anumite zone ale corpului sau persoane care au edeme in anumite zone ale corpului. Sunt ele obeze sau nu? Exista si persoane care au ascita sau ciroza si au burta din alte motive medicale. Totul e sa-ti masori circumferinta abdominala, ca sa afli cata grasime ai depusa in aceasta zona.

 

Grasimea de burta, periculoasa

O persoana care sufera de obezitate cantareste cu 20% pana la 50% sau chiar 100% mai mult decat greutatea normala. E usor de observat un om cu greutate. Iti sare in ochi pe strada, la birou sau acasa. Dar grasimea intraabdominala, care nu reprezinta decat 10-20% din cantitatea totala de grasime din organism, e mai greu de observat cu ochiul liber. Daca isi acopera tesutul adipos de de abdomen cu o camasa, o bluza sau un tricoul larg, trece neobservat. Si chiar daca omul are putina burtica, nu pare ceva iesit din comun, nesanatos sau periculos. In realitate, grasimea intraabdominala este cea mai rea grasime, fiindca suprasolicita ficatul si pancreasul. Potrivit specialistilor, toti acizii grasi care rezulta din grasimea abdominala se duc direct spre ficat, fiind o relatie de vecinatate. In plus, mareste riscul aparitiei bolilor de inima, iar persoanele cu burta au de 4 ori mai mare riscul cardiovascular decat cele cu abdomenul plat. Obezitatea abdominala, mai mult decat cea generala, creste riscul de cancer de colon.
De altfel, inca din anul 2000 Asociatia Americana pentru Studiul Obezitatii atragea atentia asupra faptului ca circumferinta abdominala crescuta poate fi un indicator pentru risc ridicat chiar la persoane cu greutate normala. Asa s-a decis ca pentru definirea riscului cardiovascular sa se introduca notiunea de obezitate abdominala si masurarea strict a grasimii de pe burta. „O grasime centro-abdominala dispusa pe burta in zona centrala a abdomenului, care inconjoara organele interne si tapeteaza abdomenul, este o grasime rea cu risc cardiovascular ridicat si care trebuie tratata prin dieta si exercitiu fizic si eventual si medicamentos in anumite cazuri, deci aceea este grasimea periculoasa. I se spune dar nu vrem sa speriem prin acest termen si o sa-l punem cu ghilimele si chiar are ghilimele si in literatura de specialitate tesut gras , deoarece se refera doar la periculozitatea obezitatii centro-abdominale”, a spus dr. Elena Nicolau, medic primar nutritionist. Obezitatea abdominala este perfida, intrucat pacaleste ochiul. „Ce daca barbatul meu e doar burtos. Nu e gras, nu are nimic. Ce daca doamna mea a pus pe abdomen, doar are nasteri la activ. In rest e slaba, cum ar putea avea obezitate abdominala…” Astfel de supozitii sunt gresite. Chiar daca nu sunteti prea grasi, dar aveti burta, pericolul de a avea risc cardiovascular s-ar putea sa existe! Ei bine, si cu un IMC de 27 sau de 29, nu trebuie sa rasufli usurat. E adevarat ca acest IMC te califica in categoria persoanelor supraponderale, dar daca ai un abdomen generos, ai putea suferi de obezitate abdominala.

Centimetrul aliat, nu dusman

Daca te va masura un doctor, acesta are un centimetru deja marcat cu verde, portocaliu si rosu si se va ghida dupa aceste culori. Daca dimensiunea abdomenului nu depaseste banda verde, te incadrezi in valorile normale. Daca te afli in zona de banda portocalie inseamna ca ai deja un grad de obezitate abdominala si deci prezinti un risc cardiovascular moderat, iar daca circumferinta ta e in zona rosie pe langa obezitatea abdominala mai prezinti un risc mare cardiovascular, critic chiar din punct de vedere medical.
Pana ajungi la medic la masuratoare, poti incerca sa te masori acasa cu un centimentru obisnuit. Trebuie sa stii ca exista mai multe metode de masurare. Unii medici spun ca masuratoarea corecta se face la jumatatea distantei intre rebordul costal si creasta iliaca (la jumatatea distantei dintre partea de jos a coaselor si partea de sus a bazinului). Alti medici spun ca nu este gresit sa se masoare chiar la nivelul ombilicului. Important este ca masuratoarea sa se faca de fiecare data in acelasi loc. Si in privinta cifrelor exista mai multe variante de interpretare. Dar toata lumea medicala este de acord ca o circumferinta abdominala pana in 80 centimetri (cm) in cazul femeilor si pana in 95 cm in cazul barbatilor intra in categoria normal. Circumferinta abdominala intre 80-88 cm la femeie si 95-102 cm la barbat presupune un risc cardiovascular moderat. Cei care depasesc 88 cm (femei), respectiv 102 cm (barbati) au un risc mare de sanatate, implicit un risc cardiovascular crescut. „Obezitatea abdominala si semnalul de alarma apar atunci cand treci de zona de banda verde (normal). Cele mai bune lucruri pe care le poti face ca sa nu ajungi la obezitate abdominala sunt exercitiile si dieta”, sustine dr. Nicolau. Așadar, masoara-ti circumferinta abdominala regulat si calculeaza-ti calcul riscul datorat grasimii abdominale.

 

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button