Ce manancMancareSlider

De ce să consumi cereale la micul dejun

Adulții din România consumă cereale integrale în medie de 2,8 ori pe săptămână, cei din Bulgaria de 2 ori, iar cei din Serbia de 1,8 ori, potrivit unui studiu în domeniul nutriției realizat în zona de sud-est a Europei de către Nestlé împreună cu agenția de research Masmi. O dietă bogată în cereale integrale reduce riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate și chiar unele forme de cancer. Consumul ideal în acest scop este de cel puțin 48 de grame pe zi, dar românii consumă în medie numai o treime din această cantitate.

Cerealele la micul dejun oferă energie pentru întreaga zi, un bun motiv să fie incluse în dietă. Ele conțin carbohidrați complecși, care sunt eliberați treptat în sânge, menținând nivelurile de glucoză stabile și oferind energie constantă pe parcursul dimineții. Multe cereale sunt o bună sursă de fibre, în special cele integrale, contribuind la menținerea sănătății sistemului digestiv, promovând funcționarea regulată a intestinului și prevenind constipația.

Nicoleta Tupiță
Nicoleta Tupiță

Cerealele din cereale integrale includ orz integral, orez, hrișcă, bulgur, mei, porumb, precum și făină de grâu integral. Alimentele preparate din aceste ingrediente sunt, de asemenea, surse de cereale integrale și includ pâine, paste sau biscuiți, cu nutrienți importanți, inclusiv vitaminele B, fier, magneziu și fibre alimentare.

,,Cerealele integrale reprezintă ingredientul numărul unu în peste 90% dintre rețetele noastre de cereale pentru micul dejun (și 99% dintre cerealele gata de consumat pentru copii și adolescenți). În calitate de companie de cereale pentru micul dejun, ne aflăm într-o poziție unică – suntem pe mesele a milioane de familii în fiecare dimineață. Ne putem ajuta consumatorii să-și crească consumul de cereale integrale printr-o masă simplă”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Cerealele integrale sunt o sursă bună de fibre, dar nu toate au aceeași cantitate de fibre în ele. De exemplu, orezul brun are 3,4 g de fibre la 100 g în comparație cu grâul integral, care are 12,2 g la 100 g. Aportul recomandat de fibre este de cel puțin 48 g pe zi, astfel că pentru a crește aportul de fibre, puteți alege un tip de cereale pentru micul dejun bogat în fibre, adăugați legume la mese și incorporați mai multe cereale integrale (cum ar fi pastele din grâu integral) în alimentația zilnică. Cerealele fortificate sunt adesea bogate în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi fierul, zincul și vitaminele B. Acești nutrienți sunt importanți pentru buna funcționare a organismului și pentru menținerea sănătății generale.

Românii consumă în medie 16,95 grame de cereale integrale pe zi (femeile 17,5 grame și bărbații 16,4 grame), potrivit unui studiu dat publicității de Comisia Europeană (sursa).

Copiii români cu vârsta până la 16 ani consumă mai frecvent cereale integrale decât ceilalți europeni, în medie de 3 ori pe săptămână, față de bulgari care consumă de 2,5 ori de sârbi de 1,8 ori pe săptămână.

Care sunt principalele bariere privind consumul cerealelor

Principalele bariere pentru cumpărarea cerealelor integrale sunt gustul (36% dintre români) și prețul acestora (29%). Bogăția de fibre și rolul în prevenirea unor boli (cronice) sunt recunoscute ca beneficii importante ale cerealelor integrale.

Autoritățile de sănătate publică, nutriționiștii și organizațiile de sănătate, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puțin un gram de fibre la 10 grame de carbohidrați. Nutriționiștii spun că ar trebui să servim trei porții de cereale integrale pe zi. O porție este de aproximativ 16 g cereale integrale – aceasta poate fi o felie de pâine integrală, 2 prăjituri de ovăz, 3 căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte.

O altă barieră privind consumul de cereale, în special cele ultraprocesate, o reprezintă cantitatea de zahăr conținută.

”În ultimii 20 de ani, am fost lider în industrie – îmbunătățindu-ne rețetele pentru a crește cerealele integrale și fibrele. Datorită muncii asidue a echipei noastre dedicate de cercetători, oameni de știință și nutriționiști, am redus cantitatea totală de zaharuri cu 20% și am crescut conținutul de cereale integrale cu peste 50% în medie, fără a afecta gustul. Mai mult de 80% dintre cerealele noastre au egal sau mai puțin de două lingurițe de zahăr (7,5 g) per porție de 30 g și 95% dintre cerealele noastre au mai puțin de 450 mg de sodiu la 100 de grame”, a subliniat Nicoleta Tupiță.

Cerealele integrale reprezintă, de asemenea, o bună bază pentru o dietă planetară echilibrată, ce poate fi formată în mare parte din alimente pe bază de plante, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase, alături de o proporție mică, dar importantă, de carne și lactate. Un raport din The Lancet  și o cercetare de la WWF sugerează că o dietă planetară ar putea contribui la un viitor mai durabil prin reducerea pierderii faunei sălbatice cu până la 46%, încetinind defrișările și reducând emisiile de gaze cu efect de seră produse de alimente cu cel puțin 30%.

 

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns