Aparuta in colectia „Citeste sanatos” la Lifestyle Publishing (care face parte din Grupul Editorial Trei), cartea lui Gary Taubes, „De ce te ingrasi”, ne provoaca sa aflam raspunsul in paginile sale, si ne indeamna sa scapam de curele de slabire. Un prim vinovat pentru cresterea masiva in greutate este excesul unor anumite tipuri de carbohidrati din dieta moderna, nu grasimile si nici caloriile in exces, asa cum poate credeai pana acum.
Scopul cartii, un manifest pentru cel ce gandeste cum insusi autorul ne spune, este sa respinga unele dintre conceptiile gresite care sunt prezentate pe post de „sfatul medicului” si de axiome ale sanatatii publice, si sa inarmeze cititorul cu cunostintele si logica necesare pentru ca acesta sa-si ia in propriile maini sanatatea si starea de bine.
Consumam prea multe calorii si facem prea putina miscare – acestea sunt explicatiile standard care ni se ofera drept cauze ale unui fenomen ce risca sa capete proportii endemice: cresterea generala în greutate a populatiei. Atunci, de ce toate dietele bazate pe reducerea consumului de calorii si pe suplimentarea exercitiilor fizice, pana la urma, dau gres, se intreaba Taubes pe buna dreptate, tragand un semnal de alarma: povara obezitatii, a diabetului, coplesteste deja nu numai sute de milioane de indivizi, ci si intregi sisteme sanitare.
Ingrasarea, rezultatul unui dezechilibru hormonal
In prima parte a cartii, Gary Taubes se concentreaza pe dovezile impotriva ipotezei caloriilor consumate versus caloriile arse, pe faptele cotidiene pe care aceasta idee nu le poate explica, pe raspunsurile la intrebarea cum am ajuns totusi sa credem in ea si ce greseli am comis drept rezultat. In a doua parte a cartii este prezentat un mod de gandire privind obezitatea si excesul de grasime, care are la baza ideea ca este absurd sa consideri ca obezitatea este „cauzata” de supraalimentatie, pentru ca orice ii face pe oameni sa creasca – fie in greutate, fie ca masa musculara, fie ca grasime – ii va face sa manance masiv. Mai degraba avem toate motivele sa credem ca acumularea de grasime in tesuturi, care conduce la supraponderabilitate si obezitate, este determinata si controlata de hormoni. Asa cum reiese, doi factori sunt esentiali in determinarea cantitatii de grasime acumulate, ambii fiind legati de hormonul numit insulina. Cand nivelul insulinei este ridicat, acumulam grasime in tesuturile grase; cand nivelul insulinei scade, se elibereaza grasime din tesuturile grase, care va fi arsa, pentru a produce energie. Stiinta insasi ne arata clar ca hormonii, enzimele si factorii de crestere regleaza tesuturile grase, si nu ne ingrasam pentru ca mancam prea mult, ci ne ingrasam pentru ca zaharurile din alimentatia noastra ne ingrasa. Asadar, in ultima instanta, ingrasarea este rezultatul unui dezechilibru hormonal, nu al unuia caloric – mai precis, stimularea secretiei de insulina, cauzata de consumarea unor mancaruri usor de digerat, bogate in carbohidrati: carbohidrati rafinati, inclusiv faina si cerealele, legumele bogate in amindon, cum ar fi cartofii, si zaharoza (zaharul alimentar) si siropul din porumb cu inalta concentratie de fructoza. Carbohidratii acestia ne fac grasi, ne determina sa acumulam grasime si prin urmare devenim mai infometati si sedentari.
Regimul fara zahar si amidon
Autorul da raspunsuri la cele mai stringente intrebari: De ce unii oameni sunt slabi, iar altii, grasi? Cum ne influenteaza ereditatea si exercitiile fizice greutatea? Ce alimente trebuie sa mancam si pe care trebuie sa le evitam? Taubes nu se fereste de a da raspunsuri categorice. De pilda, daca iti pui intrebarea: „Ce pot face ca sa raman slab sau sa scap de grasimea suplimentara? ” atunci raspunsul este: stai departe de alimentele bogate in carbohidrati; cu cat hrana este mai dulce si mai usor de digerat – carbohidratii lichizi cum ar fi berea, sucurile de fructe si bauturile racoritoare carbogazoase sunt probabil cei mai rai – cu atat este mai probabil ca te vei ingrasa si cu atat mai mult ar trebui evitata. Gary Taubes repune in discutie modul in care dieta ne afecteaza organismul; dar ne si arata cum am putea sa modificam aceasta dieta pentru a o face mai sanatoasa. In opinia autorului, „pentru cea mai eficienta scadere in greutate, trebuie sa mentineti cantitatea totala de carbohidrati sub 20 de grame pe zi”. Principala restrictie o reprezinta carbohidratii, iar zaharurile sunt carbohidrati simpli. Prin urmare, zaharul, mierea, berea, laptele, iaurturile aromate, sucul de fructe si fructele trebuie evitate.
Dupa lectura acestei carti, felul in care intelegeam dieta zilnica, caloriile sau piramida alimentara se va schimba cu siguranta. „De ce te ingrasi” poate fi o lectura esentiala pentru intelegerea unei epidemii mondiale si un ghid in care sa aflam ce e de facut pentru a o combate.