Cum previn / tratezDin RomaniaPovesti XXLSanatate

O lume în care alimentul să fie suficient cantitativ, să fie nutritiv, sigur și ușor de procurat

Articol de Alexandra Mănăilă

De Ziua Internațională a Alimentației, celebrată în fiecare an pe 16 octombrie, în România și în statele europene, dar și în multe alte țări ale lumii, specialiștii în nutriție atrag atenția asupra calității și cantității alimentelor. Există și o aplicație gratuită care vă poate spune mai multe despre alimente. Și este important să știți ce mâncați, fiindcă din cauza deficitului sau a excesului alimentar, dar și a calității alimentelor pot apărea mai multe probleme de sănătate, inclusiv tulburări endocrinologice.

În contextul dificultăţilor anului 2022, Natiunile Unite prin intermediul Organizaţiei Alimentului şi Agriculturii / Food and Agriculture Organization (FAO) propune tema: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă: producții mai bune, o nutriție mai bună, un mediu mai bun, ceea ce înseamnă o viață mai bună”.

,,Atunci când vorbim despre hrană, despre alimentație este necesară sustenabilitatea. Trăim vremuri cu conflicte, cu schimbări climatice, cu inegalitate, cu creșteri constante de prețuri și atunci și această sustenabilitate înseamnă oportunitate pentru cei care produc, oportunitate pentru cei care consumă și mai ales grijă față de mediu. Este necesară o lume în care alimentul să fie suficient cantitativ, să fie nutritiv, sigur și ușor de procurat. Dacă vorbim despre alimentația de prevenție, asta înseamnă că avem grijă să prevenim, să întârziem și să reducem impactul bolilor asupra organismului prin ceea ce consumăm. Avem nevoie, de asemenea, pe lângă această calitate a alimentelor, de expunere la aer nepoluat, de efort constant, moderat și de o bună hidratare, de ore de somn corecte și, bineînțeles, de management-ul stresului”, a declarat Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu – Universitatea Spiru Haret, București și Președintele Societății Române de Educație Nutrițională în cadrul unei conferințe cu tema ”Prevenţie prin Alimentaţie personalizată şi Stil de viaţa echilibrat – 2022”, organizată de Clinica Neolife şi Societatea Română de Educație Nutrițională.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că o combinație dintre o dietă dezechilibrată și un stil de viață sedentar a dus la creșterea ratei de obezitate, nu numai în țările dezvoltate, ci și în țările cu venituri mici, unde foametea și obezitatea adesea coexistă. Aceleași date scot în evidență că peste 670 de milioane de adulți și 120 de milioane de fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, în timp ce peste 820 de milioane de oameni suferă de foame.

La sfârșitul anului 2019 Centrul de Observare a Obezității Globale ne considera o țară cu 47.7% adulți supraponderali și din care 10.9% adulți suferă de obezitate.

În aceste condiții este nevoie ca meniul zilnic să fie personalizat și să includă alimente nutritive și ușor de procurat.

,,Când vorbim despre personalizare, ne gândim la faptul că nu suntem la fel și că trebuie să schimbăm atitudinea conform căreia alimentația e aceeași pentru toată lumea. Suntem indivizi diferiți, avem diferențe în anumiți parametri biochimici, metabolici, genetici și mai ales de microbiotă. Acestea ar fi cele 4 noțiuni care ne diferențiază și de aceea alimentația trebuie să fie personalizată. Beneficiile personalizării ar fi creșterea nivelului energetic, creșterea biodisponibilității și a absorbției nutrienților, îmbunătățirea stării de funcționare a organismului și creșterea calității vieții” a spus Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu – Universitatea Spiru Haret, București.

Ce tulburări endocrinologice pot apărea din cauza deficitului sau a excesului alimentar

În cazul alimentației este importantă cantitatea și calitatea atrage atenția doctor Adina Simona Dragomir – medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale – Institutul de Endocrinologie I.C. Parhon:

,,Ar trebui să vorbim și despre deficitul nutrițional, chiar dacă România clar nu se compară cu țările în care foametea există în mod real, cum sunt din cele din Africa Subsahariană sau Asia de Sud-Est; totuși nu stăm extraordinar de bine, cel puțin comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană și trebuie să vorbim în mod cert despre calitatea alimentelor. Eu sunt endocrinolog și nu pot să nu insist pe problemele endocrinologice date atât de deficitul alimentar, de exces cât și de calitatea alimentelor. La copil, de exemplu, avem deficitele de creștere, avem sindromul ovarian polichistic, rahitismul, gușa și noduli tiroidieni, sindromul metabolic și bineînțeles obezitatea. Iar la adult, pe lângă obezitate, avem sindromul hipermetabolic, avem din ce în ce mai frecventul diabet de tip 2, o să avem afecțiunile tiroidiene mergând până la cancerele tiroidiene, infertilitatea, o problemă din ce în ce mai frecventă inclusiv în societatea noastră. Toate acestea pot fi prevenite sau măcar ameliorate printr-o dietă cât mai corectă.” a mai adăugat doctor Adina Simona Dragomir – medic primar endocrinologie.

Urmărește alertele rapide pentru produsele alimentare 

În ceea ce privește calitatea, dar și siguranța alimentelor e important să ne informăm din surse sigure, astfel că InfoCons propune românilor aplicația Gratuită InfoCons, care  îi ajută să afle instant care sunt alertele rapide pentru produsele alimentare și non-alimentare!

Alertele rapide pentru produsele alimentare  și pentru produsele non-alimentare de la nivelul Uniunii Europene, actualizate pe măsură ce apar, sunt afișate pe aplicația InfoCons în română și engleză, menționându-se țările vizate. Pentru fiecare alertă de siguranță alimentară este menționat gradul de   risc:  scăzut, nedeterminat și până la serios. În acest context, consumatorii sunt avertizați în timp util și pot lua atitudine! Astfel, produsele ce fac obiectul alertelor de siguranță alimentară și non-alimentara pot fi evitate de către consumatori și astfel, multe probleme pot fi eliminate din timp! Aplicația se poate descărca gratuit pe telefon de aici:

De-a lungul timpului InfoCons a realizat mai multe studii și teste comparative la produse alimentare precum :

”Pate de porc – ce contine? – doar 15% ficat de porc în compoziție și slănină pentru 77,5% din produse”

”Sucuri: Cu sau din ceai?! Cu sau fără fructe?! Dar cu E-uri și zahăr!”

”Crenvurști de pui – Ce s-a schimbat în ultimii 13 ani?”

Sau „Câte E-uri găsim în bacon?”

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației să nu uitam că orice  produs  sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri. Și nu uitați toate ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.”, atrage atenție Sorin Mierlea, Președintele  InfoCons.

Pacienții oncologici au nevoie de Plan alimentar care să însoțească schemele de chimio și radioterapie

Stilul de viață sănătos ne ajută să facem față unei boli grave cum este cancerul, este de părere dr. Cristina Berteanu – Medic Primar ATI, Doctor în Medicină, Director medical Neolife România: ,,3 miliarde de oameni de pe glob nu au o nutritie de calitate. Prin nutriția de calitate se pot reduce costurile în sănătate cu 97 la sută până în 2030. Este necesar un plan alimentar care să însoțească schemele de chimio și radioterapie. Sfatul nutrițional este necesar pentru a se întelege rolul substanțelor active din tratamentul oncologic”.

Mortalitatea care poate fi prevenită în România, este de 2.5 ori mai mare decât în Uniunea Europeană, a semnalat în cadrul conferinței ,,Prevenţie prin Alimentaţie personalizată şi Stil de viaţa echilibrat – 2022”, senatoarea Nicoleta Pauliuc, Președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României:

,,În momentul în care vorbim de Planul de combatere şi prevenţie a cancerului – am alocat o zonă foarte importantă alimentației şi am spus că un nutriţionist trebuie să facă parte din acel tumor board alături de chirurgi, alături de oameni care diagnostichează, alături de oncologi, de radioterapeuţi, de anestezişti, de psihologi.”

Se estimează că până în anul 2050 populația umană va crește cu o treime, ajungând la 9 miliarde, prin urmare și necesarul de hrană crește. Numai anul trecut o jumătate de milion de persoane au suferit din cauza înfometării sau chiar au decedat. Iar viitorul e destul de pesimist, având în vedere creșterea dramatică a prețurilor pentru grâu, orz, semințe de rapiță, ulei de floarea soarelui, dar și pentru fertilizatori, punând în dificultate țările aflate deja într-o situație vulnerabilă de criză.

Cum poate arăta un meniu sănătos pentru copii care nu depășește suma de 22 lei veți putea citi  aici.

Vezi și:   Cum arata alimentatia viitorului

 

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close
Close