BauturaUnde beau

Degustare de vin la crama

Daca vrei sa bei un vin bun, fa-i o vizita lui Bachus. Fie ca alegi o crama din Romania, fie una din strainatate, tot in casa vinului vei invata sa adulmeci, sa sorbi cu delicatete si sa te bucuri de-adevaratelea de licoarea zeilor. Degustarea de vin poate fi o experienta placuta si distractiva, intr-o pivnita racoroasa cu mucegai nobil pe pereti.

Nu e usor sa fii oenolog, nici macar pentru o seara, fiindca trebuie sa-ti pui papilele gustative la treaba, sa le soliciti destul de mult, dar sa ai grija sa nu ti se urce vinul la cap. Gusti diverse tipuri de vinuri, dar nu-ti umpli pahar dupa pahar. In primul rand, vinul din pahar nu trebuie sa treaca de o treime. In al doilea rand, nu dai peste cap paharul. Il ridici frumos de picior, rotesti vinul, ii admiri culoarea si consistenta, apoi il mirosi si il gusti, fara sa te repezesti sa inghiti imediat gura de vin. Se roteste in gura si se analizeaza gustul. Incearca si tu chiar daca nu esti expert in vinuri. Poti sa-ti dai cu parerea si sa spui daca e dulce, amar, acru, uscat, uleios, intepator, acid etc. Tine minte insa o regula de aur: la degustari nu se bea, ci se degusta si se scuipa, apoi se curata gura si limba cu apa.

Fara sare si piper

Daca ti-era teama ca o sa te imbeti la degustare, nu ai nicio grija, nu se va intampla daca bei ca la carte. Dar nu te consola cu gandul ca, prin compensatie, o sa ai o masa pe cinste. De obicei, la astfel de evenimente se serveste si cate ceva de mancare, dar in niciun caz nu e ospat pe cinste. Se ofera aperitive, dar fara prea mult gust si condimente. De obicei painea, cascavalul sau branzeturile nesarate au rolul de a curata limba pentru a pregati degustatorul pentru urmatorul fel. Oenologii isi iau in serios rolul si de multe ori cand sunt invitati la degustare nu mananca in ziua respectiva preparate condimentate, sarate, nu beau alcool (spirtoase), nu consuma nici macar cafea sau tutun. Totusi, pentru degustatori ocazionali se fac si mici exceptii. Deci nu e cazul sa faci foame toata ziua ca sa te pregatesti de marele eveniment… Imbuca ceva inainte, dar pe cat posibil evita alimentele iuti, piperate, aromate. Iar daca ai rabdare pana la sfarsit, cand se servesc vinurile dulci, vei primi fructe si putina ciocolata. Aproape ca suna a cura de slabire degustarea cu mancare putina, vin de calitate, dar mai mult gustat si scuipat…

Vinurile lui Gal Tibor din Ungaria

Cand se vorbeste despre vinurile maghiarilor, gandul iti zboara automat la Tokaj, regiunea viticola aflata la aproximativ 200 km nord-est de Budapesta. Acolo se face vin de peste 450 de ani, fiind renumiti in lumea intreaga. Dar in afara vinurilor licoroase de Tokaj, faima mare in Ungaria are si orasul Eger situat in partea sudica a muntilor Bukk, la o distanta de 130 km de Budapesta, cu traditie in fabricarea vinurilor. In Eger sunt pivnite de vinuri cu o vechime de pana la 400 de ani, dar si pivnite mai noi, unde turistii pot face popasuri cu degustare. Gal Tibor este unul din proprietarii unei asemenea pivnite, pe care a mostenit-o din tata in fiu. Egri Bikaver este cel mai cunoscut vin rosu unguresc, care se gaseste depozitat in butoaiele din pivnita lui Tibor. Vinului i se mai spune si “ sange de taur”, numele fiind legat de o legenda despre o tanara fata si un sultan turc. Vinaria si crama lui Tibor ofera posibilitatea de a degusta si chiar cumpara atat Bikaver, cat si Csillag, un alt tip de vin alb sec cu arome discrete de fructe exotice si fan proaspat cosit. O degustare a la Gal Tibor in octombrie 2012 presupunea 7 tipuri de vin cu meniuri preparate si asortate de restaurantul Imola din zona. Primul vin a fost un Egri Csillag din 2011, urmat de Bartok white cuvee din 2009 tot Eger si apoi Viognier Eger 2007. In afara de paine, s-a servit si un pastrav afumat servit cu crema de branza. Ca la orice degustare profesionista si Gal Tibor a tinut cont de ordinea degustarii vinurilor. Dupa cele albe, au urmat cele rosii, iar la sfarsit cele dulci. Pinot Noir Pajados 2006 Eger, Bikaver 2008 Eger si o tocanita de carne de vita cu taitei, dupa care s-a servit Kadarka 2009 Eger. Ultimul vin, care a adus cu el si o prajitura de ciocolata a fost Syrah 2006 Eger. Daca te tenteaza o excursie la Eger, nu rata nici muzeul vinului, unde poti vedea sisteme vechi de producere a licorii bahice.

Oferte turistice si in Romania

Daca nu-ti vine sa crezi, sa stii ca e adevarat: avem si in Romania oferte speciale pentru degustatori. De exemplu, un pachet turistic in Targu Mures de doua nopti cu demipensiune care include o vizita in salina Praid, una din cele mai mari mine de sare din Europa, unde se face si o degustare de vinuri. Intr-adevar, crama este mai speciala, intrucat se afla la 80 de metri sub pamant, intr-o sala special amenajata, cu o suprafata de 1400 mp, avand peretii, tavanul si podeaua constituite integral din sare. Oferta de vinuri este completata de cateva platouri reci si alte bauturi, ce pot fi consumate la cererea clientilor. Murfatlar, una din cele mai cunoscute podgorii ale Romaniei, poate fi vizitata, intrucat se organizeaza excursie la Crama Murfatlar.

Turistii pe langa degustarea de vinuri sunt poftiti sa se infrupte din bucatele traditionale romanesti. Cramele Rotenberg, restaurate in 2007, pot fi vizitate si ele, dupa care se poate degusta pe indelete Merlotul de Ceptura. In functie de preferinte, se pot degusta 4 sau 6 vinuri insotite de platouri cu branzeturi, nuci, mere. Tot acolo se pot organiza degustari de initiere sau degustari specializate (in care se asociaza vinurile cu diferite branzeturi sau cu ciocolata). Preturile variaza intre 60 lei de persoana si 80 lei de persoana daca grupul are sub 12 persoane si in functie de numarul vinurilor degustate. Daca vrei sa degusti 7 tipuri de vin, poti merge la Cramele Recas, vizita se poate intinde de la plantatia de vie de pe dealurile din imprejurimi pana la degustarile oferite in adancul hrubelor vechi de peste 50 ani. Poti opta doar pentru degustare fara masa, poti incerca pe langa cele 7 probe de vin si meniul traditional cu gulas sau poti alege sa mananci ca in Ardeal si vei primi un meniu traditional cu friptura de porc si pui, cartofi natur, salata sau muraturi. Atentie insa la silueta! Ce-i prea mult strica. Un pahar de vin pune organismul sa arda mai multe calorii in primele 90 de minute de la consumarea lui! Dar daca tot sporesti numarul lor, va creste automat si numarul caloriilor. Un gram de alcool corespunde unui numar de 7 calorii. Mai bine ramai in ton cu vinul vechi si nobil, rezumandu-te la putin si bun atat in ceea ce priveste bucatele cat si bauturile !

Etichete
Arata mai mult

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close