DistractieSliderUnde ma distrez

Diana Gavra, producătoarea filmului Amar, despre hoții de buzunare

Oamenii cu acest stil de viață se bucură mai mult decât noi!

Avocata Diana Gavra a trecut printr-o experiență neplăcută, aceea de-a fi prădată de un hoț. Din această întâmplare s-a zămislit filmul documentar ,,AMAR”, care prezintă stilul de viață al unor oameni care fac parte din grupuri vulnerabile, marginalii. Hoți de buzunare care nu au carte multă, dar au școala vieții și au ridicat furtul la rang de artă au devenit vedete de cinema. ,,Amar m-a furat într-o piață, i-am făcut plângere penală, a fost prins, ulterior arestat preventiv, mi-a cerut să ne împăcăm pentru că împăcarea părților înlătura răspunderea penală și eu atunci i-am propus să facă un film despre el și viața sa și a acceptat”, a mărturisit pentru stildeviata.net  Diana Gavra, regizorul și producătorul filmului Amar. 

Documentarul a primit premiul Perspective noi la Astra Film Festival Sibiu, ediția 2023 și poate fi urmărit începând cu 8 martie 2024 în toate cinematografele din țară. Amar este numele filmului, dar și al personajului principal, un hoț de buzunare profesionist, analfabet, care a crescut pe stradă. Amar Răducanu este un tânăr de etnie romă din București, în vârstă de 37 ani, care a făcut deja 14 ani de pușcărie.

,,Amar este numele lui din acte. Mama lui i-a pus acest nume după un film indian care se numește Amar. Lui nu i se spune Amar, în familie i se spune Mihai. Dar Amar e numele lui oficial, numele lui de pușcărie, numele lui de tribunal. În limba spaniolă, amar înseamnă iubire, iar originea numelui lui, care vine din limba sanscrită, înseamnă nemuritorul”, e explicat Diana Gavra.

Hoția, un stil de viață și furtul un microb

Pentru Amar, pentru cei din familia lui, prietenii lui, grupul lui, furtul reprezintă un stil de viață.

,,Este greu să ne imaginăm noi cum cineva se duce la muncă de dimineață, urmărind buzunarele trecătorilor, urmărind alți oameni pentru a le lua bani. Sigur că asta vine la pachet și cu vizitele poliției de dimineață de la ora 6, vine la pachet și cu închisoare, vine la pachet și cu sentințe, cu condamnări, cu tribunale, cu pușcării”, a spus Diana Gavra, regizoarea filmului. După ce își execută pedeapsa și ies din închisoare, acești oameni se apucă din nou de furat, pentru că, din păcate, nu au altă șansă.

,,Personajele noastre au puține studii și acelea au făcute în pușcăria. Amar, de exemplu, are două clase. Ce poate face un om cu două clase, care nu știe să scrie nici măcar numele, în epoca Chat GPT? Greu de spus. Și mai ales când te obișnuiești cu stilul ăsta de viață, care vine la pachet și cu niște vicii”, se întreabă Diana Gavra.

Dacă pentru unii, furtul înseamnă un mod de a-și asigura existența, pentru alții devine o obișnuință, un model de viață, ,,Așa cum pe noi părinții ne-au trimis la școală, pe ei au trimis la furat. Ei așa și-au câștigat traiul zilnic. Așa cum noi suntem obișnuiți să ne trezim dimineață, să ne ducem la serviciu, să ne facem joburile noastre, tot așa și ei s-au obișnuit în acest stil”, a explicat regizoarea filmului, care și-a propus prin acest documentar să-i aducă pe hoții de buzunare sub lumina reflectoarelor arătând o altă perspectivă a lumii în care trăiesc. ,,Nu am vrut să dau sentințe, verdicte, de asta se ocupă tribunalul. Mi-am propus să-i văd pe acești oameni în umanitatea lor, dincolo de pedepse, dincolo de ceea ce fac ei. Să le vedem viața, să le vedem tristețile, să le vedem bucuriile, să le vedem emoțiile. Acești oameni cu acest stil de viață se bucură mai mult decât noi, trăiesc fiecare clipă mai mult poate decât unii dintre noi. M-aș bucura ca acest film să producă o mai mare conștientizare în societate și să știm că există lângă noi acești oameni care au acest stil de viață, care trăiesc în acest fel, cu bucuriile, cu tragediile lor și, în ultimul rând, să putem și noi ca societate poate să fim mai responsabili”, a atras atenția av. Diana Gavra, regizorul și producătorul filmului Amar.

Și dacă în România posibilitățile de integrare și reinserție socială a acestor oameni sunt extrem de reduse, în documentar sunt prezentate modele de exemple de integrare a etnicilor romi, foști hoți de buzunare în Germania, cărora li se oferă asigurarea unei locuinţe, ajutor social, posibilitatea de-a face studii atunci când ies din închisoare.

Maestrul  Ionel Tudorache, unul dintre cei mai buni interpreţi ai genului lăutăresc, împreună cu Taraful interpretează binecunoscuta piesa ,,Portofele, portofele în documentarul Amar, regizat de Diana Gavra. De altfel, la premiera filmului care are loc pe 8 martie 2024 la Cineplexx Băneasa de la 19:30 unde proiecția documentarului va fi urmată de un concert recital pe melodiile lui Ionel Tudorache & Taraful.

,,Vă invit să veniți atât la premiera filmului, cât și în cinematografe și să-i urmăriți pe protagoniști. Nu o să vă plictisiți. La film se și râde, dar se și pun niște probleme interesante de viață, de stil de viață”, îndeamnă Diana Gavra, regizorul și producătorul filmului Amar.

Bilete pe: https://bit.ly/3wz3TVK

_______________________________________

Material realizat de Alexandra Mănăilă

👁‍🗨  Urmărește-ne și pe:

🌐    Site – https://stildeviata.net
👍    Facebook – https://www.facebook.com/stildeviata.net

© europontis.com  |  stildeviata.net

 

Show More

Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie.

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button