
O vorba din batrani spune ca un pahar de vin bun, baut cu masura, iti prelungeste viata. Dar te-ai gandit ca vinul poate fi si ingredient constant al unei diete? Roger Corder chiar asta ne propune, o dieta cu …vin. Cartea “Dieta cu vin” a aparut la editura Curtea Veche, in colectia „Sa fii sanatos“.
Vinul te face mai sanatos
Autorul a studiat ani buni beneficiile pe care le prezintă vinul pentru sanatate. In urma observatiilor sale iese in evidenta faptul că cei care consuma vin rosu sufera mai rar de boli de inima sau de diabet, precum si de dementa la batranete; in general, consumatorii de vin sunt mai sanatosi si au parte de o viata mai lunga decat cei care nu consuma deloc. Iata de ce, pentru a ne imbunatati starea de sanatate cat mai mult timp este indicat sa consumam vin rosu – nu oricum, ci cu moderatie. Dieta si stilul de viata au un rol important in atingerea unui grad cat mai ridicat de bunastare individuala; in acest context, Roger Corder examineaza importanta pe care o are vinul, pledand pentru consumul zilnic de vin rosu ca parte a unui stil de viata sanatos. Daca nu doresti sa bei vin rosu, autorul are pentru tine recomandari de alimente si bauturi alternative care-ti pot aduce beneficii pentru sanatate (zmeura si alte fructe de padure, rodiile, bauturile din merisoare, nucile, alunele, anumite ceaiuri etc).
O intrebare esentiala este daca riscurile unui pahar de vin cantaresc mai mult decat beneficiile. De pilda, potrivit unor studii facute de Lyon Diet Heart Study, consumatorii de vin care servesc unul sau mai multe pahare pe zi au o reducere cu 40% a numarului de atacuri cerebrale. Un alt studiu, realizat asupra a 3777 de persoane (cu domiciliul in sud-vestul Frantei) cu varste de la 65 de ani in sus, a aratat ca un consum moderat de vin (intre 2 si 4 pahare pe zi) a redus riscul instalarii dementei de tip Alzheimer si a dementei vasculare, acestea fiind intalnite la doar un sfert din populatia bautoare, comparativ cu cea nebautoare.
Este important de cunoscut daca consumul moderat de alcool mareste sau nu riscul de producere a obezitatii sau a diabetului. Majoritatea planurilor de dieta restrictioneaza sau exclud consumul de alcool, deoarece caloriile sunt considerate ca fiind irelevante din perspectiva nutritionala si, ca urmare, doar un alt aspect al excesului de aport caloric. Ei bine, cei care consuma vin cu moderatie prezinta o probabilitate mai scazuta de a deveni supraponderali comparativ cu cei care nu beau. De pilda, rezultatul unor studii efectuate in tari ca Spania sau Franta au aratat ca aderenta stricta la o dieta mediteraneeana (care include consumul zilnic de vin) este relationata cu indexuri mai scazute de masa corporala si cu absenta obezitatii. In SUA, un studiu recent a descoperit ca sindromul metabolic (obezitatea combinata cu simptome preliminare ale diabetului, afectiune cunoscuta si sub numele de sindromul X) era mai rar intalnit printre consumatorii moderati, cea mai scazuta incidenta fiind observata la bautorii de vin. In opinia lui Corder, trecerea la dieta mediteranneana, care include un pahar de vin la masa de pranz sau seara, poate imbunatati timp indelungat senzatia de bunastare intr-o mult mai mare masura decat o dieta rapida si agresiva din care alcoolul este exclus. Daca privim si in jumatatea goala a paharului, exista un risc de cancer la san printre femeile consumatoare de alcool, insa acest inconvenient poate fi prevenit printr-o dieta bogata in fructe si legume. Ca o concluzie a autorului cartii, consumul moderat de vin (maxim 3 pahare pe zi, la masa) este asociat cu o sanatate mai buna decat in medie.

Se pare ca exista o asociere constanta intre zonele cu longevitate ridicata a populatiei si vinurile locale care contin niveluri mai mari de procianidine, care aduc o contributie importanta la sanatatea vasculara si la bunastarea pe termen lung a organismului. Veti gasi in carte o descriere amanuntita a acestor vinuri si a regiunilor in care sunt cultivate.
In cartea lui Roger Corder – care este profesor de terapie experimentala la William Harvey Research Institute din Londra – veti gasi si un „mini-ghid” al nutritiei complete plin de sugestii competente, dar si un capitol consistent de retete culinare care sa puna in practica aceste sfaturi cu privire la nutritie. Va puteti incerca maiestria in bucatarie exersand cum sa faceti ca la carte o salata tabbouleh, chili con carne cu arahide sau un muschi file de porc cu pire picant de fruct sharon. La masa puteti bea un pahar cu vin rosu (daca nu aveti interdictii de la medicul dumneavoasta curant), dar nu uitati niciodata ca vinul trebuie consumat la masa cu moderatie.