Greutatea in plus, o stare de oboseala suplimentara

Dr. Alexandru Brezoescu este medic dentist de peste 46 ani. Cunoscut in lumea stomatologilor, directorul executiv al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice (UNAS) si presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti (CMDB) a ramas neschimbat. La inaltimea sa (180 cm) cantareste aceleasi kilograme (81) de ani buni si desi se incadreaza in categoria persoanelor normoponderale, isi doreste sa mai dea jos vreo 2-3 kilograme.
Medicul Brezoescu este o persoana extrem de ocupata, pe langa munca din propriul sau cabinet de stomatologie, mai desfasoara o serie de activitati la Colegiu si UNAS. De multe ori programul sau nu-i permite sa aiba trei mese pe zi si nici sa faca miscare fizica regulat. Cu toate acestea, dr. Alexandru Brezoescu se straduieste sa aiba o alimentatie echilibrata si un regim de viata sanatos, incluzand si un program de educatie fizica.”Faptul ca sunt medic stomatolog si am o anumita pozitie in cabinet chit ca lucrez pe scaun sau in picioare, nu ma face sa fiu sedentar. La sfarsit de saptamana si in timpul liber fac miscare fizica. Imbin regimul alimentar cu exercitiul fizic si asta ma ajuta sa beneficiez de o buna stare de sanatate si astfel sa am activitate profesionala cat mai lunga”, a precizat dentistul. De altfel, pentru felul cum arata si pentru evolutia sa profesionala de-a lungul vremii, dr. Alexandru Brezoescu a starnit adesea invidii si admiratii deopotriva. Silueta sa neschimbata la varsta pe care o are, energia debordanta de care da dovada ii uluieste pe multi. Care sa fie secretul?
Cu bicicleta acasa si in cartier
Chiar daca dentistul bucurestean circula mai mult cu masina, nu ezita sa pedaleze si are la ce. „Am acasa o bicicleta medicinala si una cu care ma mai plimb prin cartierul in care locuiesc”, a spus doctorul. Iar la sfarsit de saptamana este amator de drumetii in afara Bucurestiului.”Imi place sa ma duc pe malul lacului si pescuiesc, sa am o activitate fizica bogata, dar totul se limiteaza la timp. Din pacate, anul acesta constatat ca majoritatea sambetelor si duminicilor imi sunt ocupate cu cursuri pe care le am de sustinut in deplasare. Prin urmare, programul de educatie fizica este in raport cu deplasarile pe care le am”, a marturisit presedintele CMDB. Iar supapele de relaxare nu se termina aici, mai are si altele, dar acestea sunt mai antrenante.
„Nu poti sa respecti intotdeauna regulile!”
Isi mentine greutatea constanta de ani de zile, chiar daca nu poate sa respecte intotdeauna regulile alimentare. Totusi are cateva principii la care nu renunta si cateva trucuri care l-au ajutat sa ramana sanatos si slab. „Incerc sa nu mananc dupa o anumita ora seara, dar sunt situatii in care nu poti sa servesti masa asa cum ar trebui din cauza programului. Nu poti sa respecti intotdeauna regulile! Dar dimineata inainte sa plec de acasa iau un mic dejun consistent pentru ca nu stiu cand mai apuc sa iau urmatoarea masa. Iar seara dupa ce mananc, nu ma culc imediat. Incerc sa am activitate cel putin 1-2 ore, timp in care sa-mi consum caloriile de la masa de seara mai consistenta”.
Stomatologii supraponderali sa slabeasca!
La cabinetul sau, dr. Brezoescu nu are niciun pacient cu probleme de greutate. „Nu am supraponderali si nici obezi. Probabil ca se adreseaza Facultatii de Stomatologie sau unor centre mari. Dar sincer, nu cred ca pacientii supraponderali reprezinta o problema din punct de vedere al afectiunilor stomatologice pentru medicii dentisti”. In opinia specialistului, pacientii cu probleme de greutate pot avea asociate boli generale cum ar fi diabetul, afectiunile hepatice, cardiovasculare, dar nu este obligatoriu sa fie asa. „In clipa in care un medic dentist are pe scaun un pacient obez cred ca este si datoria lui sa-i recomande un tratament de specialitate pentru a ajunge in limita unei greutati normale. In final, obezitatea poate sa reprezinte o stare conflictuala din punct de vedere al sanatatii generale”, este de parere dr. Brezoescu.
Reprezentantul stomatologilor bucuresteni este convins ca le este foarte greu colegilor supraponderali sa se miste prin cabinet. „Greutatea in plus nu face altceva decat sa creeze o stare de oboseala suplimentara. Cred ca greutatea este un factor de stres pentru oricare, deci si pentru noi medicii, iar pe colegi ii sfatuiesc sa slabeasca”, a conchis presedintele CMDB.
In privinta persoanelor cu probleme alimentare care vin la dentist, acestea se prezinta in anumite stadii de tratament. Stomatologul poate sa afle daca problemele dentare tin de neglijenta, regim alimentar necorespunzator sau de boli asociate. La fiecare pacient este altceva, asa ca una din datoriile medicului este aceea de a sta de vorba cu pacientul.”Cred ca este momentul sa ne reevaluam atitudinea, sa stam mai mult de vorba cu pacientul inaintea inceperii tratamentului”.