Dr. Liana Tauberg:,,Vitaminele nu ingrasa!”
Interviu de Alexandra Manaila

Auzim adesea ideea ca vitaminele ingrasa. Dr. Liana Tauberg este de profesie medic pediatru la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Capitala. In activitatea sa profesionala, prescrie frecvent vitamine copiilor care au carente. Dar recunoaste ca si ea a recurs la nevoie la ajutorul vitaminelor si mineralelor. Este slabuta, deci nu are probleme cu silueta si nici nu si-a pus problema ca se va ingrasa de la vitamine, pentru ca detine un secret: nu cedeaza poftelor. Ba, mai mult ii sfatuieste si pe ceilalti, fie ei copii, fie adulti sa procedeze la fel.
Pe doctorita Tauberg am cunoscut-o la evenimentul organizat de Asociatia de educatie parentala “Totul Pentru Tine si Copilul Tau – Academia de Alaptare”, cand a sustinut o prezentare despre vitamine si minerale. Mi-a marturisit atunci ca in practica de zi cu zi intalneste destui copii care au probleme de greutate, dar si carente de vitamine.
Clubul grasilor (C.G.): Mitul ca “vitaminele ingrasa!” este adevarat in cazul copiilor?
Liana Tauberg (L.T.) Nu este valabil in cazul nimanui. Vitaminele si mineralele nu ingrasa. Mai mult, in cadrul curelor de slabire avem nevoie de suplimente de vitamine si minerale. Pot sa spun ca am experimentat pe pielea mea si nu m-am ingrasat. Este adevarat ca daca ai lipsa de vitamine si minerale si incepi sa le iei, organismul sesizand ca i s-au dat suplimente, isi deschide apetitul alimentar. Dintr-o data unui om care nu avea pofta de mancare, ii revine pofta. Ce mai, iti vine sa mananci si pietre, dar dureaza cateva zile! Trebuie sa stii ce ti se intampla si daca ai tendinta la ingrasare, sa nu cedezi asa de usor poftei si sa te opresti. Eu eram stresata intr-o perioada si am inceput sa iau vitamine. Treceam pe la poarta spitalului la plecare si imi cumparam un anumit corn. Acesta era obiceiul meu la plecare, intotdeauna. Dar in prima zi cand am luat vitamine, m-am oprit la poarta si am luat nu 1 corn, ci 3 cornuri. Cateva zile am cumparat la fel, cate 3 cornuri, si vanzatoarea observand acest lucru m-a intrebat daca le mancam pe toate. Desigur, le mancam in 5 minute (rade), dar am fost atenta la acest lucru si apoi nu am mai cedat tentatiei. Dovada, uitati-va la mine, sunt slaba, nu am probleme cu silueta! Totul e sa nu cedezi acestei chestiuni- pofta, caci vitaminele nu te ingrasa.
C.G.: De ce sunt indicate vitaminele si mineralele in curele de slabire?
L.T.: Oamenii care tin cure de slabire foarte drastice, li se intampla necazuri foarte mari. Una din cauze este tocmai carenta de vitamine, in special de coenzima Q 10 -vitamina inimii, a vaselor. Avem nevoie de ea pentru energie si daca vrem sa slabim foarte brusc, exista riscul (mai ales la persoanele cu varste peste 40-50 ani, la cele care iau si medicamente pentru a scadea colesterolul) de carenta acuta de coenzima Q 10. Cine face cure de slabire, chiar e bine sa ia vitamine! In tesutul gras e depozitul de substante toxice al organismului. Daca urmezi o dieta de slabire foarte drastica, dintr-o data toate substantele toxice iti inunda organismul si daca ai o anumita varsta si ficatul nu mai face fata sau nu ai anumite vitamine care sa te ajute sa ti le conjugi, poti sa patesti necazuri foarte mari.
C.G.: Romanii pot sa-si cumpere singuri vitamine de la farmacie. Cand e necesar totusi sa ceara sfatul medicului?
L.T.: Exista anumite momente foarte clare cum ar fi: primavara, astenia sau pur si simplu cand te simti obosit sa te duci la farmacie si sa vrei sa iei niste suplimente, vitamine. Sfatul medicului in mod sigur este necesar in cazul copiilor mici, sugarilor, femeilor gravide, bolnavilor care se stiu cu o anumita afectiune, mai ales daca au tratamente deosebite cum ar fi citostaticele. Daca oamenii isi cumpara direct de la farmacie, e bine sa se uite la ce isi cumpara, sa se informeze inainte, sa mai faca si pauze, sa nu ia prea multe vitamine si minerale. Daca ia mai mult de 2-3 suplimente in acelasi timp, organismul nu le poate asimila. In general, eu recomand o cura de 20 zile cu 10 zile pauza. Dupa o boala, se pot lua polivitamine timp de 10-15 zile pana lucrurile intra in normal.
C.G.: De sunt recomandate vitaminele celor care iau hipocolesterolemiante (medicamente care scad colesterolul)?
L.T.: In mod sigur, acestia trebuie sa ia coenzima Q 10 pentru ca sinteza colesterolului se face prin aceeasi enzima prin care se sintetizeaza si Q 10, absolut necesara inimii. Mai trebuie sa ia si vitamine liposolubile.
C.G.: Le recomandati parintilor si copiilor sa-si faca regulat analizele, ca sa vada cum stau cu vitaminele?
L.T.: Nu. Nu ne-am nascut cu laboratorul langa noi. Sigur ca exista situatii in care oamenii trebuie sa-si faca un set anual de analize. Le recomand in anumite situatii: cand gasesc o anemie sa vad ce se intampla cu vitamina B 12, sa vad ce se intampla cu fierul, dar nu avem foarte multe metode de dozare a vitaminelor. Exista posibilitatea de a doza vitaminele B12, mineralele: sodiu, potasiu, calciu, fierul, dar nu de rutina. Sigur cand exista o patologie, atunci da sunt indicate analizele de laborator.
C.G.: In privinta copiilor care sunt carentele cele mai frecvente?
L.T.: Anemia prin carenta de fier si sindroamele de carenta marginala, acesti copii care sunt suparati, indispusi, obositi, fara chef, fara pofta de mancare si care dupa ce am exclus ca nu au altceva: o parazitoza, o infectie, incep sa le dau vitamine si e foarte interesant ca dupa 2-3 zile ,,au inflorit” si se vede clar ca de asta aveau nevoie.
C.G.: Alimentatia fast-food este saraca in vitamine, dar si daunatoare. Va confruntati la spital cu copii alimentati astfel?
L.T.: Da, ma confrunt cu copii care sunt foarte bolnavi, vin cu indigestii si in timpul spitalizarii mamele le aduc mancare de la fast food, in ciuda faptului ca le spun ca nu e bine. Ma confrunt foarte des de la o vreme cu obezitatea la copil. Sunt copii din ce in ce mai grasi. Probabil ca vom ajunge si noi ca in America, unde trebuie sa largeasca scaunele la cinematograf. Am avut un copil de 2 ani care cantarea 27 de kg. Era obez prin supraalimentatie si dupa ce i s-a facut un regim a reusit nu sa slabeasca, ci sa-si mentina greutatea. A ajuns ca acum la 8 ani sa aiba tot atatea kilograme cat avea la 2 ani. Am muncit foarte mult impreuna cu medicul nutritionist de la noi de la spital. Copiii mici nu trebuie sa slabeasca, trebuie sa-i lasi sa creasca si sa-si ajunga din urma greutatea.
C.G.: Care ar fi sfatul pe care l-ati da parintilor privind alimentatia copilului?
L.T.: In primul rand, trebuie sa manance parintii corect. Degeaba ii spui copilului sa nu manance alimente fast-food, daca el te vede pe tine mancand. Cand mancam ceva care nu este recomandat copiilor, trebuie sa fim atenti ca acestia sa nu vada. Ma intalnesc cu situatii absurde la spital. Am scos din gura sugarilor de 6 luni biberoane pline cu coca-cola. ,,A poftit copilul”, zice mama. Ei, ce sa pofteasca sugarul de 6 luni! Dragoste nu inseamna sa-i dai copilului tot ce vrea, ci sa se stie protejat, sa nu-l lasi sa faca lucruri care sa-l puna in primejdie sau sa-i afecteze sanatatea. Am intalnit si adolescenti care erau foarte grasi si care le reprosau parintilor ca nu i-au oprit atunci cand erau mici si i-au lasat sa faca tot ce vroiau ei.
http://clubulgrasilor.ro/de-ce-avem-nevoie-de-vitamine-si-de-minerale/