Ce invatEducatie

Fii Fitness nu fatness!

In Romania s-a infiintat de curand o Facultate de Excelenta in Insulinoterapie sau pe scurt FITS. Denumirea nu vine de fite, ci de la un joc de cuvinte pe care l-a facut un celebru nutritionist roman, prof.dr. Nicolae Hancu.

Conditie fizica excelenta si sanatate buna versus grasime si obezitate. Plecand de la aceste concepte in limba engleza respectiv fitness si fatness, prof.dr Nicolae Hancu, presedintele Onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie Si Boli Metabolice a dat ideea unei companii farmaceutice sa infiinteze o scoala, in care sa se organizeze cursuri complexe de educatie si perfectionare nu doar pentru medici si personalul sanitar, ci Si pentru pacientii cu diabet. Mii de romani cu diabet vor beneficia de aceste cursuri gratuite si vor invata cum sa-si administreze singuri insulina si cum sa traiasca sanatos.
Diabetul este o boala cronica si daca pentru o persoana ordonata nu este o mare problema sa traiasca cu aceasta afectiune, pentru una dezordonata chiar este.

Cine sa se teama de diabet?

Prof. Dr. Nicolae Hancu
Prof. Dr. Nicolae Hancu

Se estimeaza ca in Romania aproximativ 800.000 de persoane sufera de diabet, dintre care circa 200.000 se trateaza cu insulina. Se pare insa ca sunt aproape la fel de multi romani care poarta boala pe picioare, fara sa stie ca o au. Nici nu banuiesc si nici nu se duc la medic sa-si faca macar o banala glicemie.
„Diabetul zaharat este extrem de frecvent in populatie si din pacate va continua sa fie. Vor fi foarte multi oameni cu aceasta patologie”, a precizat conf.dr. Gabriela Roman, presedinta Asociatiei pentru Studiul Obezitatii.

Diabetul zaharat este de doua tipuri: tip I si tip II, acesta din urma fiind mult mai frecvent. In privinta diabetului de tip II, acesta este considerat o boala perfida care nu doare. Nici nu curge sange. Dar se instaleaza incet si pe tacute, iar cand apar complicatiile, ajungi sa nu mai vezi, la propriu. Si nu doar atat, bolile incep sa curga…
Ti-a trecut prin minte gandul ca tu nu vei face niciodata diabet? Ei bine, uita-te cu atentie in ograda ta, in familia ta. Daca ai rude de gradul intai cu aceasta boala, esti la risc de a face si tu diabet de tip II. Daca nu ai pe nimeni in familie, nu inseamna ca ai scapat. Kilogramele in plus, supraponderea si obezitatea sunt factori de risc. Femeile care pe durata sarcinii au facut diabet gestational risca si ele sa faca diabet. Cei care au trigliceridele crescute, precum si cei cu glicemia intre 100-125 (faza de prediabet) sunt la un pas de diabet. Si nu in ultimul rand sedentarismul si stresul pot contribui din plin la aparitia acestei boli.

„Persoanele obeze care au si rude de gradul intai cu diabet sigur vor face diabet zaharat. Nu sunt doar la risc, ci sigur se vor imbolnavi”, a atras atentia prof.dr. Nicolae Hancu.
In privinta tratamentului, insulina se administreaza mai devreme sau mai tarziu, dar e clar ca aceasta va face parte din terapie. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 se trateaza intotdeauna cu insulina, iar cele cu diabet zaharat tip 2 intr-un procentaj de 20-30% beneficiaza de acelasi tratament. Insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din medicina, care presupune lucru in echipa si care are in centrul ei chiar persoana cu diabet zaharat. Din echipa mai fac parte medicul specialist, care este coordonatorul tuturor actiunilor, asistentele medicale educatoare, psihologul, precum si familia persoanei tratate.

Fii Fitness nu fatness

Cum poti pacali diabetul

Nu-ti fa ganduri negre! Nu trebuie sa-ti fie frica de insulina. Sunt pacienti care-si fac 3-4 injectii cu insulina pe zi, chiar si copii. S-au obisnuit cu asta si incearca sa duca o viata cat se poate de normala. Totusi, acum ca stii ce riscuri ai, poti sa le reduci si sa previi diabetul. „Poti sa fii in categoria fitness, nu fatness daca faci zilnic 30 de minute de activitate fizica. S-a demonstrat stiintific ca aceasta va reduce riscul de a face diabet cu 50%”, a precizat profesorul clujean Hancu.
Nu e singurul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice pro miscare fizica. Medicii finlandezi au fost primii din lume care au demonstrat ca diabetul poate fi prevenit. Ei au derulat un studiu, in care pacientii au urmat o dieta moderat hipocalorica si au facut 30 de minute de activitate fizica zilnica timp indelungat. Au mai pierdut si 7% in greutate, mai ales ca multe dintre persoanele din studiu se aflau in faza de prediabet si s-a dovedit ca 50% din acestea nu s-au mai imbolnavit de diabet. Mai bine iti schimbi stilul de viata acum si pacalesti diabetul, decat sa fii nevoit sa-l schimbi dupa ce te-ai imbolnavit!

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
stil de viata
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.