Florin Mihaltan: 60% din pacientii din laboratoarele de somnologie, supraponderali
![Prof. dr. Florin Mihaltan](https://stildeviata.net/wp-content/uploads/Prof.-dr.-Florin-Mihaltan1-780x405.jpg)
Prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie este sibian. A cochetat cu tigarile, dar o perioada foarte scurta in facultate, insa atat cat sa-si dea seama cat de daunatoare sunt, dupa care s-a lasat de acest viciu. De cand si-a inceput cariera de pneumolog nu a incetat sa-i indemne pe romani sa nu fumeze, sa adopte un stil de viata frumos si sa manance sanatos.
In ceea ce priveste greutatea sa, renumitul pneumolog nu are batai de cap, mentinandu-se in limite normale de ani buni. Are insa de-a face cu destui pacienti, in special cei cu bronsita cronica (BPOC) care sunt fie supraponderali, fie obezi, ceea ce reprezinta o povara suplimentara pentru plamanii lor. Pe acestia ii sfatuieste sa manance sanatos.
Clubul grasilor (C.G.): In cazul persoanelor supraponderale si obeze este indicata spirometria?
Florin Mihaltan (F.M.): Obezul are o patologie diversa, in primul rand el poate sa sufere interventii chirurgicale care sunt obligatorii si unde el are de obicei un sindrom un restrictiv, adica de reducere a capacitatii respiratorii realizata de paniculul adipos (nota red.: patura de grasime subcutanata) de pe abdomen, acolo spirometria este obligatorie pentru a sti cat este aceasta reducere. In al doilea rand, acolo unde obezitatea se completeaza cu o boala respiratorie de tip obstructiv emfizem pulmonar, astm bronsic, sindrom de apnee in somn, din punct de vedere al oxigenarii exista o gravitate suplimentara. Sunt pacienti care ajung mai repede pe ventilator, au nevoie de investigatii care se cupleaza si cu spirometria, cu testarea gazelor sanguine adica ceea ce numim noi gazometrie. Spirometria face parte din bilantul obligatoriu. De multe ori, obezitatea se cupleaza cu alte multe comorbiditati: cu diabet zaharat, cu hipertensiune, cardiopatie ischemica, cardiomegalii, cu alte tulburari vasculare, accident vascular cerebral, iar riscurile cardiometabolice sunt la un alt nivel.
![Prof. dr. Florin Mihaltan](https://clubulgrasilor.ro/wp-content/uploads/Prof.-dr.-Florin-Mihaltan-300x229.jpg)
C.G.: Apneea in somn sau intreruperea temporara a respiratiei este o problema a obezului?
F.M.: Da, 60% din pacientii care ii avem in laboratoarele de somnologie, aflati la prima depistare, sunt supraponderali. Exista cateva clase diferite de risc: persoanele care au asa zisa obezitate maligna, cu indice de masa corporala care este peste 30, chiar 35. Acesti pacienti au probleme severe si daca nu se face tratament imediat cu CPAP (nota red.: aparat cu presiune constanta pozitiva pentru tratarea Sindromului de Apnee in Somn), care din nefericire nu este compensat de catre Casa Nationala de Asigurari si multi dintre pacienti nu-si permit, risca sa moara. Pot face accidente la locul de munca sau chiar la volan, caz in care pot sa moara si alti oameni nevinovati.
C.G.: Ce alte boli pulmonare mai sunt corelate cu obezitatea?
F.M.: Exista un procent de pacienti emfizematosi, care se cupleaza cu obezitatea, dar in mod paradoxal la acestia se stie ca supravietuirea e mai mare. Mai exista si un procent de pacienti asmatici care au si obezitate, dar nu este bine cuantificat acest procent. In toate cazurile acestea, tratamentele trebuie sa fie mixte, sa se colaboreze si cu medicul nutritionist, si cu pneumolog, internist sau cardiolog.
C.G.: Chiar daca nu sufera de boli pulmonare, romanii supraponderali si obezi ar trebui sa-si faca spirometrie?
F.M.: Este bine sa vina la un control spirometric pentru a vedea cat este restrictia respiratorie sau mai bine zis, reducerea capacitatii respiratorii. Apoi, este bine sa si-o urmareasca in timp pentru ca aceasta se coreleaza si cu gradul de obezitate.