Ce citescEducatie

Intareste-ti sistemul imunitar

Sezonul rece este cel care, de cele mai multe ori, da batai de cap sistemului imunitar. Este adevarat ca in medie avem cate 3 raceli sau accese de gripa pe an. La fel de adevarat este si ca iarna nu e singura care pune la treaba imunitatea. Mai este primavara cu nesuferitele ei alergii. O persoana din trei se confrunta cu alergii, semn ca sistemul imunitar al acesteia este slabit. Toxiinfectiile alimentare, mai frecvente in sezonul fierbinte, omoara un milion de oameni pe an. Daca mai punem la socoteala bolile infectioase si cancerul, putem spune cu certitudine ca sistemul imunitar are nevoie de intariri.

Intr-o era in care stresul face parte din viata noastra si zi de zi erodeaza linia de aparare a sistemului imunitar, intr-o era in care aditivii alimentari, antibioticele si alte medicamente sunt nelipsite din casa noastra, e tot mai greu pentru organismul uman sa se adapteze. Editura Litera vine in ajutorul nostru cu un Ghid pentru combaterea infectiilor si prevenirea bolilor. Cartea se numeste „Intareste-ti sistemul imunitar” si este scrisa de Patrick Holford, un renumit specialist in nutritie si Jennifer Meek, imunolog si consultant in nutritie.

Esti imun? Testeaza-te…

Prima parte a cartii incepe cu intrebarea ”Esti imun?” Numeroase bacterii, ciuperci, virusuri stau la panda si asteapta ocazia sa atace un individ mai sensibil. Daca stai bine cu sistemul imunitar, armatele de celule imunitare ii identifica imediat pe cotropitori, ii ataca si ii distrug. Dar de unde stii ca ai soldatei bine pregatiti sa lupte si ca inamicul nu se strecoara subtil imbolnavindu-te? Cei doi autori ai ghidului te indeamna sa iei aminte la semnele pe care ti le ofera corpul. „Simptomele unice indica probleme locale sau schimbari ce pot sau nu sa fie semnificative. De exmplu, o durere de ureche poate insemna o otita care daca nu este tratata, s-ar putea agrava, in vreme ce senzatia puternica de foame dupa o plimbare lunga la tara este o nevoie perfect normala a organismului de mai mult combustibil si nu indica existenta unei tenii in intestine! Adesea, combinatiile de simptome sunt mai semnificative. Oricum ar fi, acorda atentie mesajelor corpului tau si incearca sa-i satisfaci nevoile”, sunt de parere Patrick Holford si Jennifer Meek. De altfel, in cartea de la Editura Litera vei gasi descrise simptomele timpurii ale unui sistem imunitar cu probleme. Iar daca nu esti sigur ca imunitatea ta e de fier, autorii iti propun un test. Trebuie sa raspunzi cu da sau nu la intrebari, iti calculezi scorul si la sfarsit afli daca ai o stare buna de sanatate, daca te incadrezi intr-un nivel mediu sau trebuie sa faci schimbari semnificative pentru a dobandi un sistem imunitar puternic.

Alimentatia, cheia intaririi imunitatii

Pentru un sistem imunitar puternic, alimentatia zilnica trebuie sa contina 60% carbohidrati, 20% grasimi si 20% proteine. Persoanele care urmeaza cure de slabire dezechilibrate, cele care sunt vegetariene sau vegane, dependentii de fast-food risca sa aiba carente de proteine.
Pestele si carnea de pui sunt recomandate ca sursa de proteine. Vegetarienilor, nutritionistii le recomanda cerealele, fasolea si lintea in alimentatia zilnica. Carbohidratii complecsi precum ovazul, orezul brun, secara, graul integral, porumbul trebuie consumate. Cele 5 portii de fructe si legume proaspete, consumate zilnic sunt eficiente pentru a intari sistemul imunitar. Tot autorii ne indica sa bem zilnic 6 pahare de apa, de sucuri diluate, ceaiuri din plante sau fructe. Iubitorii de plante gasesc in Ghidul pentru combaterea infectiilor si prevenirea bolilor cateva sugestii: gheara matei, boabele de soc, aloe vera, ciupercile magice.

Retete pentru mic dejun, pranz si cina

Cartea „Intareste-ti sistemul imunitar” nu explica doar teorii si principii, ci vine si cu solutii practice. Ofera un regim pentru putere imunitara, conceput de cei doi nutritionisti, asa ca poti sta linistit ca nu vei lua in greutate, daca il vei urma. Pentru micul dejun sunt retete cu musli de ovaz, fructe de padure, in schimb pentru pranz accentul cade pe supe in general de legume: morcovi, cartofi, radacinoase. Cinele propuse au la baza ciuperci, iar bauturile sunt pe baza de fructe. Autorii cartii sustin ca recomandarile lor nu numai ca ne intaresc imunitatea, dar ne fac sa ne simtim mai bine si sa aratam mai bine.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button