Medici români care joacă în filmul ,,Ultimul Baranov”
Dan Merișca, medic stomatolog de profesie, dar și regizor, actor și scenarist, pictor cu peste 1000 de lucrări expuse, propune publicului din România un film de lung metraj ,,Ultimul Baranov 2”. Medicul stomatolog nu doar că a scris scenariul și a regizat filmul, dar și joacă în rolul lui Mircea Popovici, un chitarist. Un alt medic dr. Dan Stoica, dermatolog estetician interpretează rolul principal al lui Igor Baranov, un mafiot.
Pelicula ,,Ultimul Baranov” expune o poveste din Ucraina, care se petrece undeva în Balcani și care are în centru familia Baranovilor, o familie de haiduci transformată în mafioți. În 2022 a fost lansată prima parte a filmului ,,Ultimul Baranov”, sub forma unui serial cu 10 episoade, seria 1 putând fi vizionată și pe youtube, urmată de un lung metraj, o compilație a serialului, iar premiera ,,Utimului Baranov 2” va avea loc pe 3 august, la Arad.
Dr. Dan Merișca regizorul filmului s-a ocupat de selecția actorilor, și din rândul amatorilor a ales nu doar pacienți de la cabinetul său de stomatologie, ci și medici. Sunt mai mulți medici care joacă în film, dar doi dintre ei în roluri principale. ,,Pe toți i-am ales eu. Medici, ingineri, profesori universitar, veterinar, avem inclusiv instructori auto, pensionari, oameni de la țară. Cel mai mic actor are 1 an și patru luni, iar seniorul 83 de ani. Întotdeauna am ales chipul cinematografic”, a povestit pentru stildeviață.net dr. Dan Merișca.
Regizorul a mărturisit că atunci când se uita la un om obișnuit vedea deja ce poate să facă acela ca actor.
,,Un boss nu vorbește mult. Un boss vorbește puțin, spune o vorbă și pică unul. Și exact acei oameni i-am selectat. Am un bătrân în cadru, la propriu. Nu puteam să pun pe un tânăr în cadru, era ridicol. Fiecare om este exact ce trebuie pentru rolul respectiv”, a declarat regizorul arădean, care a ales foarte mulți oameni din jud. Arad să joace în filmele sale.
Pentru medicii care au devenit actori în filmul ,,Ultimul Baranov” a fost o experiență inedită, dar și o terapie antistres, având în vedere rolul terapeutic al artei cinematografice.
Medicul Dan Stoica, personajul principal, care în film interpretează un erou negativ pe Igor Baranov, în viața reală este dermatolog.
,,Este unul din cei mai buni din vestul țării. În cabinet este extrem de precis. Vorbește foarte puțin, dar diagnosticul care ți-l pune, acela este. Se stă la rând mult până se ajunge la el, dar e cel mai bun din zona de vest. Dacă în viața reală e un înger, în film rupe tot, escaladează orice principiu al moralității și îi place foarte mult rolul de killer, rolul de comandant, ceea ce nu face viața reală. Chiar el recunoaște că rolul de mafiot îl prinde cel mai bine”, a spus regizorul despre dr. Dan Stoica.
Igor Baranov este interpretat foarte bine de medicul Dan Stoica, ,,practic e rolul croit pentru el”, e de părere regizorul. Dermatologul Dan Stoica a jucat în toate filmele lui Dan Merișca, dar și în filmele altora. În pelicula „Frânturi de Speranţă”, dermatologul a interpretat rolul unui comisar. Stomatologul-regizor este și actor în propriul film, interpretându-l pe Mircea Popovici, un chitarist care încearcă să lupte cu mafia. În ipostaza de actor și lui Dan Merișca îi plac rolurile negative.
Vezi și Băutorii de ceai verde trăiesc mai mult
,,Am jucat și în alte regii roluri negative. Îmi plac foarte mult rolurile negative, de escroc, de mafiot, dar nu mă pot autoregiza tocmai în filmele mele”, a explicat Dan Merișca.
Medicii pot fi atât consumatori de film, cât și creatori, îmbinând astfel terapia cu arta. Părintele medicinei, Hipocrate, considera că, „medicina este o artă”, iar Aristotel credea că teatrul are o funcție terapeutică, el restabilește echilibrul complex dintre trup și suflet. Celebra actriță Angelina Jolie a recunoscut în urmă cu câțiva ani într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times că pentru ea actoria are o funcţie terapeutică.
Gary Solomon, profesor de psihologie la Community College of Southern Nevada și medic specialist în Sănătate Publică (diploma UCLA) este de părere că filmele pot avea un efect pozitiv asupra majorității oamenilor. ,,Terapia prin cinema este procesul prin care sunt folosite filmele marelui ecran sau cele de televiziune in scopuri terapeutice,” a precizat acesta.
,,Microbul” pentru film, mai bine zis de-a juca în film, odată intrat creează dependență, potrivit dr. Dan Merișca, care dă asigurări însă că e un microb bun, cu efecte pozitive asupra sănătății oamenilor.
Nu e de mirare că tot mai des cinematografia devine un stil de viață pentru mulți, fie că încep să joace în filme, fie că încep să vizioneze cât mai multe pelicule.
Vezi și Cum arata alimentatia viitorului