Ce manancMancare

Meniu de post pentru o zi

Anul acesta pe 14 noiembrie crestin-ortodocsii celebreaza intrarea in Postul Craciunului. Regimul alimentar pentru cei care vor sa posteasca pana pe 25 decembrie va fi unul fara carne, lactate si oua. Vreti sa incercati? Va punem la dispozitie o propunere de meniu pentru o zi intreaga si lunga de post. Este alcatuit chiar de un nutritionist.

Lector dr. Lygia Alexandrescu
Lector dr. Lygia Alexandrescu

Medicii spun ca regimul de post poate fi practicat din cand in cand nu doar din convingeri religioase. Toti cei care vor sa-si detoxifieze organismul, sa scape de cateva kilograme in plus sau chiar sa-si mentina sanatatea il pot incerca. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutritionistul de la Natural Silhouette si specialistii site-ului www.ghidulvegetarianului.ro, ne-au trimis patru retete delicioase si sanatoase. Sunt 100% vegetariene, pot fi preparate in perioada urmatoare si nu rotunjesc, ci din contra, subtiaza talia.

Cereale cu suc de portocale
Cereale cu suc de portocale

Mic dejun: Cereale cu suc de portocale

Daca vreti un mic dejun aromat si care sa va asigure combustibilul pentru cateva ore, aceasta e alegerea potrivita.

Ingrediente:

– 50 g de fulgi de cereale integrale
– o portocala

Preparare:

Inainte de toate trebuie sa fiti atenti cand alegeti cerealele. Daca vreti sa mancati sanatos, trebuie sa fiti atenti la zaharul „strecurat” in diverse preparate. Folositi doar fulgi de cereale integrale fara zahar adaugat. Altfel, degeaba faceti combinatia corecta de cereale cu suc de fructe, caci zaharul va deregla productia de insulina si nu veti obtine efectul scontat. Revenind la micul dejun, punem cerealele in castronel, stoarcem portocala si punem sucul si pulpa peste ele. Le lasam putin sa se umfle daca ne plac mai moi si apoi le servim cu multa pofta. Asta va garanteaza o dimineata minunata. Nu uitati sa beti suficienta apa in timpul zilei, caci altfel cerealele va vor constipa in loc sa aiba efectul invers!

Supa de legume de toamna
Supa de legume de toamna

Pranz: Bors de legume de toamna

Este un fel de mancare usor, foarte gustos si sanatos. Are continut caloric mic, continut de vitamine mare. Este minunat pentru un pranz de toamna.

Ingrediente:

– 1 morcov
– 1 sfecla rosie mica
– 1 radacina de telina mica cat o minge de tenis
– 1 radacina patrunjel
– 1 radacina pastarnac
– 1 dovlecel
– 1 ceapa
– 2 cartofi potriviti
– ¼ dintr-o varza mica
– 500 ml bors de buna calitate
– 1 lingurita de cimbru uscat

Preparare:

Morcovul, sfecla, telina, radacina de patrunjel si cea de pastarnac se curata si se rad pe razatoarea mare. Dovlecelul si cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie marunt ca pentru ciorba. Varza se taie fideluta subtire. Intr-o oala se pune un litru si jumatate de apa si putina sare. Se adauga si legumele si se lasa la fiert. Atentie ca fierb relativ repede si nu trebuie sa se faca piure. Intr-un vas separat se pune la fiert borsul amestecat cu cimbrul. Dupa ce a dat cateva clocote se adauga peste restul legumelor si se potriveste de sare. Daca doriti puteti adauga la servire leustean si patrunjel proaspat tocate marunt.

Pate de vinete cu ardei copt
Pate de vinete cu ardei copt

Pate de vinete cu ardei copt

Este un fel de mancare delicios si sanatos. Este foarte gustos in combinatie cu o paine integrala. Este si foarte colorat. Eu am ales sa-l fac la robot, dar se poate toca marunt din cutit pentru un aspect mai frumos.

Ingrediente:

– 1 kg vinete
– ½ kg ardei capia
– 4 catei de usturoi
– 2 linguri ulei de buna calitate
– 1 lingurita cimbru uscat (optional)

Preparare:

Vinetele se coc pe foc sau la cuptor. Se curata si se pun la scurs. Eventual se pot folosi vinete congelate pentru iarna. La fel procedam si cu ardeii capia. Curatam semintele si cotoarele de la ardei. Usturoiul se curata si se zdrobeste. Punem in robot vinetele scurse si ardeiul si le maruntim. Cand sunt aproape gata se adauga usturoiul si apoi uleiul si cimbrul. Se pot adauga rosii coapte, decojite si tocate marunt (eu nu am pus). De asemenea, puteti pune patrunjel sau orice planta aromatica doriti.

Vinete umplute
Vinete umplute

Cina: Vinete umplute cu legume

Este un fel de mancare foarte usor de facut, foarte gustos si care satisface toate gusturile. Gatesc acest fel de mancare de foarte multa vreme, deoarece se poate consuma atat rece, cat si cald.

Ingrediente:

– 2 vinete
– 3 morcovi medii
– 1 ceapa
– 2-3 ciuperci
– 1 lingurita de ulei
– 4 lingurite de pesmet (optional)

Preparare:

Vinetele se spala si se taie jumatati. Se scobeste miezul lor astfel incat sa ramana niste pereti suficient de grosi sa sustina umplutura. Miezul se taie cubulete si se pune cu sare intr-un castron. In vinetele scobite se pune sare grunjoasa. Cat timp vinetele stau cu sare sa-si lase zeama, se pregatesc restul legumelor. Morcovii se curata si se rad fin. Ceapa se curata si se toaca foarte marunt. Ciupercile se curata si se toaca cubulete mici. Intr-o tigaie antiaderenta se pune un pic de ulei in care se caleste foarte putin ceapa pana ce devine translucida. Se adauga morcovii si ciupercile si se calesc in sucul propriu. Daca e nevoie se adauga un pic de apa. Se adauga si miezul de la vinete bine spalat in apa rece. Se opreste focul cand legumele s-au inmuiat un pic. Se iau jumatatile de vinete si se spala sub jet de apa rece. Se sterg cu un servet uscat si se umplu cu legumele calite. Daca doriti, puteti presara deasupra un pic de pesmet. Se aseaza intr-o tava in care se pune foarte putina apa. Se pune capac la tava si se dau la cuptor. Dupa ce s-au facut, se scoate capacul si se mai lasa un pic la cuptor sa prinda crusta deasupra. Sunt foarte gustoase!

Daca nu ati tinut Postul Pastelui, cel mai lung din calendarul crestin-ortodox, va puteti inspira din sfaturile oferite atunci de dr. Tudor Ciuhodaru pentru clubulgrasilor.ro.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close
Close