Ce manancMancare

Mititeii, o vedeta in gastronomia romaneasca

Mititeii, celebrii deja la Comisia Europeana, care a vrut sa-i interzica pe motiv ca bicarbonatul de sodiu, sau E 500, folosit in prepararea lor ar fi un ingredient nesanatos, sunt un produs culinar din carne de vita, porc si oaie. Acestia se servesc frecvent in Romania fie pe post de gustare intre mese la o halba de bere, fie ca fel de mancare de sine statator.

Micii sau mititeii si-au facut aparitia pe mesele romanilor in urma cu un secol, gratie carciumarului Iordache Ionescu. Vestit in Bucuresti pentru o reteta exceptionala de carnati, Ionescu a descoperit micul dintr-o intamplare. Intr-o seara proprietarul a ramas fara mate pentru carnati si a fost nevoit sa puna direct pe gratar amestecul acestora. De atunci, mititeii au devenit vedeta in bucataria romaneasca si se consuma oriunde exista un gratar la indemana: acasa, la picnic si la restaurant. De exemplu, in Hanu’ Berarilor Casa Oprea Soare din Capitala, micul este cel mai comandat produs din meniu. ”Micii, care merg la pachet cu un metru de bere, sunt ceruti indiferent de sezon. Ei sunt in topul vanzarilor”, a marturisit pentru clubulgrasilor.ro Cristian Cristea, training manager la Grupul City Grill.

Mancare ieftina si populara

Foto: © europontis.com
Foto: © europontis.com

Romanii sarbatoresc 1 Mai la gratar cu mici. A devenit o traditie, iar supermarketurile se aprovizioneaza de cativa ani incoace cu carne tocata special pentru mici de sarbatoarea muncitoreasca. In 2013 chiar de 1 mai, lantul de restaurante fast-food, McDonald’s Romania a lansat McMici, produs exclusiv pentru piata romaneasca. Timp de o luna, cu ocazia „Saptamanilor Romanesti”, clientii au putut cumpara McMici (4,5 lei bucata) sau Dublu McMici (7,9 lei bucata). Insa aceste produse pastrau doar gustul micilor deja consacrati, nu si forma si modul clasic de servire. Daca in fast-food-uri, retetele de mici se respecta mai mult sau mai putin,fiind doar oferte de „sezon”, in restaurantele cu specific romanesc, mititeii sunt pusi la loc de cinste si au retete cu traditie. De exemplu in restaurantele City Grill compozitia micilor este aceeasi: carne de vita, porc, oaie, respectand aceeasi reteta proprie si veche. ‘’Mititeii se fac dupa stilul vechi fara aditivi chimici”, a afirmat Cristian Cristea. Un mic de 80 de grame costa 4 lei la Casa Oprea Soare si se comanda la bucata, la care musteriul poate cere paine si mustar. ”In momentul de fata la Hanu’ Berarilor Elena Lupescu am facut un gratar afara in curte pe carbuni de lemn, pentru clientii care vor ca micii sa fie preparati pe cuptor de lemn si avem un succes fulminant. Toti clientii cand stau la masa vor sa-si ia micii direct de pe gratar”, a spus Cristian Cristea, training manager la Grupul City Grill. Si Carul cu Bere, restaurant din acelasi grup, se poate lauda cu reteta sa de mici care dateaza de pe la 1920 si care la vremea respectiva o concura pe cea a lui Iordache. Indiferent de reteta, trebuie sa recunoastem un lucru: mititeii la gratar sunt gustosi! Cel mai bine se sting cu bere, dar atentie nu consumati prea multi, caci afecteaza silueta… Astazi mititeii fac parte din categoria mancarurilor cu specific national fara doar si poate. Deci in calitate de roman, nu te poti abtine ca macar o data pe an sa nu gusti!

Regele Micilor in Romania

In cazul in care nu stiati, avem si un Rege al Micilor. Jurnalistii americani l-au numit astfel pe unul din pastratorii secretului celor mai buni mititei din Bucuresti, si anume pe Ion Oita. Andrei Alexandru, cunoscut bucurestenilor sub numele de Sandu Cocosatu pentru ca a stat aplecat peste gratar mai bine de 40 de ani, a deschis impreuna cu Ion Oita in anul 1996 carciuma „La Cocosatu”. In timp, locatia a devenit emblematica, pentru micii sai si pentru clientii de soi care i-au trecut pragul. Printre cei care au mancat la acest restaurant se numara celebrul autor brazilian Paulo Coelho, soprana Mariana Nicolesco si presedintele Traian Basescu. Potrivit presei internationale, micii de „La Cocosatu” sunt „unii dintre cei mai buni din Balcani”. Oita care s-a spanzurat anul trecut, a fost de curand in atentia presei straine, iar The Washington Post l-a numit „Regele Micilor”.

Mici cu nume de localitati in ”Marea Sfaraiala”

Bucurestenii pot gusta mititei in aer liber si asculta fanfarele in voie in cadrul evenimentului Septemberfest, care are loc in perioada 13-15 septembrie in parcul Tineretului. Evenimentul este organizat de City Grill, care promite sa tavaleasca pe gratare cei mai buni mici din Bucuresti, asezonati fireste cu bere rece din belsug. In plus, puteti gusta diverse retete de mici cu nume de orase. „In acest moment avem in derulare in restaurantele City Grill, campania “Marea Sfaraiala” in care promovam Platoul Micilor. Micii sunt denumiti dupa cateva orase reprezentative, si anume- Mici de Medgidia- din carne de oaie porc si vita; Mici de Obor- din carne de vita si porc- Mici de Lehliu Gara- din carne de vita si porc, dar sunt picanti si Mici de Sulina Port- mici dintr-un mix de carne de peste, produsi dupa o reteta proprie”, a mai precizat Cristea.

Foto: © europontis.com
Foto: © europontis.com

Comisia Europeana a dat unda verde la mititei

Ca micii fac parte din bucataria romaneasca nu mai este nicio indoiala, dovada si asociatiile din domeniu care se zbat sa patenteze la nivel european reteta mititeilor. Problema era: mititei cu bicarbonat de sodiu sau fara? Comisia Europeana a precizat ca folosirea bicarbonatului de sodiu, sau E 500, pentru fabricarea micilor de catre industria carnii din Romania pare acceptabila, dar procedurile trebuie respectate. Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, a precizat ca ”daca industria carnii foloseste aditivi, care sunt esentiali pentru mititei, este necesara depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizata de la caz la caz si, daca aceasta respecta conditiile prevazute in legislatia privind aditivii alimentari, Comisia Europeana va propune autorizarea lor”. Declaratia vine dupa ce guvernul Romaniei a anuntat ca reprezentantul sau va aborda, la solicitarea Asociatiei Romane a Carnii, chestiunea introducerii retetei produsului ”mititei” pe lista retetelor traditionale, alaturi de buger si carnatul spaniol chorizo.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button