BauturaCe beau

O ceasca de ceai este o ceasca de sanatate!

Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Indiferent cum e servit: fierbinte, rece, cu lapte, cu gheata sau cu lamaie, ceaiul este baut si de europeni, asiatici, si de americani si africani; practic de toate popoarele. Succesul acestei bauturi este confirmat si de productia mondiala de ceai care ajunge la 3,15 milioane de tone anual.

Ceaiul este obtinut prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Tot ceai se poate obtine si infuzand planta maté similara ceaiului (Ilex paraguarensis), lapacho (Tecoma curialis) originara incasilor si rooibos (Aspalathus linearis) specific Africii de sud.

Teina din ceai
Te-ai intrebat vreodata ce contine o ceasca cu ceai? Ii savurezi gustul si mirosul, o bei in tihna sau la taclale cu prietenii si iti confera o stare de bine. Stii de ce? Pentru ca are teina, un stimulant pentru organism care ofera aroma si putere ceaiului, tanin care da bauturii un gust amarui, astringent si uleiuri esentiale.
De altfel, ceaiul este una dintre bauturile cu cel mai mare potential terapeutic datorita polifenolilor si flavonoidelor continute. Un proverb asiatic spune ca „o ceasca de ceai este o ceasca de sanatate”. Are efecte tonice asupra inimii, previne cancerul, arde grasimile, detoxifica organismul, creste sistemul imunitar.

Dar atentie la cantitate: nu consuma mai mult de 2-3 cani de ceai pe zi!

O ceasca de ceai
O ceasca de ceai

Cafeina din cafea, este prezenta si in ceai. Este teina, care da dependenta, daca este consumata cu regularitate. Deosebirea intre cafeina din cafea si teina din ceai consta in metabolizare, care este ceva mai lenta in cazul teinei.

Peste 2000 de tipuri de ceai
Plecand de la proprietatile terapeutice pe care le are ceaiul, au aparut pe piata mai multe tipuri de ceaiuri: ceaiuri de slabit, ceaiuri detoxifiante, ceaiuri pentru digestie etc. Acestea sunt ceaiuri medicinale si se folosesc din ce in ce mai des de catre adeptii medicinei naturale.
Insa pentru consumul obisnuit in functie de gradul de oxidare a frunzelor exista 4 tipuri de ceai: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong si ceaiul negru. Atunci cand vrei sa savurezi un ceai gandeste-te bine ce efect vrei sa obtii. In functie de asta alegi tipul de ceai si metoda de preparare: japoneza, englezeasca, ruseasca, marocana. Poti sa-ti prepari un ceai oricand acasa cu usurinta sau te poti duce la o ceainarie.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button