Cum previn / tratezDin RomaniaEducatiePovesti XXLSanatate

Prevenirea obezitatii la copiii prescolari, in gradinite

Ce s-ar putea face in Romania

– Articol de Alexandra Mănăilă

Numarul copiilor si adolescentilor obezi (cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani) in intreaga lume a crescut de zece ori in ultimele patru decenii, potrivit unui studiu condus de Colegiul Imperial din Londra si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In cazul in care tendintele actuale continua, mai multi copii si adolescenti vor fi obezi decat moderat sau grav subponderali pana in 2022. In Romania, rata de obezitate a fost mai mare la baieti (10,7%, locul 89 in lume, locul 7 in Europa Centrala si de Est ) fata de fete (5,4%, locul 119 in lume, locul 10 in Europa Centrala si de Est). Australienii au derulat un program de prevenire a obezitatii la copiii prescolari, in gradinite si rezultatele nu au intarziat sa apara. Ce s-ar putea face in Romania, plecand de la modelul „Romp & Chomp”, din Australia si cine ar trebui sa se implice…

Vezi si: Romania, tara cu greutate: 200.000 de tone de exces ponderal

Datele COSI pentru Romania indica o prevalenta a supraponderalitatii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% si a obezitatii de 11,6%. Practic, unul din 4 copii de 8 ani are probleme de greutate si unul din 10 sufera de obezitate. Fenomenul obezitatii la copil in Romania este ingrijorator si trebuie facut ceva. In momentul de fata, sunt proiecte legate de preventia obezitatii, initiate de medici nutritionisti, de institutii private, ONG-uri sau alte institutii si companii, dar la nivel local sau cel mult regional. Nu exista o strategie unitara, aplicata la nivel national, de care sa beneficieze toti copiii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cea care a atras in neumarate randuri semnale de alarma cu privire la globesity ( epidemia obezitatii la nivel global), a prezentat mai multe programe de preventie a obezitatii in randul copiilor si adolescentilor intr-un ghid intitulat ,,Population-based approaches to CHILDHOOD OBESITY PREVENTION”.  Potrivit OMS, exista dovezi din partea tarilor cu venituri ridicate privind eficacitatea prevenirii obezitatii prin interventii care vizeaza copiii prescolari care frecventeaza gradinitele. Unul dintre programele la care face referire OMS este cel derulat in Australia, care a inregistrat rezultate pozitive privind alimentatia sanatoasa a copiiilor prescolari.

Prevenirea obezitatii comunitare la copiii mici: „Romp & Chomp”, din Australia este un astfel de proiect, care demonstreaza ca se poate face prevenirea obezitatii la aceasta categorie de varsta, implicand  intreaga comunitate. Desfasurat in perioada 2005-2008, in Geelong, Victoria, Australia, „Romp & Chomp” a promovat o alimentatie sanatoasa si activitatea fizica pentru a atinge o greutate sanatoasa la copiii cu varsta sub 5 ani.

„Romp & Chomp” s-a axat pe consolidarea capacitatilor si pe dezvoltarea unor schimbari durabile in diversele medii de copii, principalele mesaje de schimbare a comportamentului fiind:

  • cresterea jocului activ zilnic;
  • cresterea consumului zilnic de apa;
  • cresterea consumului zilnic de fructe si legume;
  • reducerea timpului de vizionare a televiziunii si a activitatilor bazate pe ecran.

S-a constatat ca la copiii din grupul de interventie, consumul de snacks-uri ambalate si de suc a fost semnificativ mai scazut, iar consumul de legume mai mare comparativ cu esantionul care nu a fost supus programului. Marea majoritate a activitatilor de prevenire a obezitatii in randul copiilor a avut loc in invatamantul primar si in scoli secundare.

Vezi si: Un sfert din copiii romanilor, supraponderali sau obezi

Romp & Chomp, un program de interventie australian la nivel comunitar

Reducerea obezitatii in copilaria timpurie este programul australian al carui obiectiv a fost de a determina eficienta interventiei Romp & Chomp in reducerea obezitatii si promovarea unei alimentatii sanatoase si a jocului activ la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani.

Interventia a fost comunitara, multietnica si multistrategica, desfasurata in Australia in perioada 2004-2008 si a avut loc intr-un oras regional regional (Geelong) cu un grup tinta de 12.000 de copii. S-a axat pe construirea capacitatilor comunitare si de mediu ( politice, socio-culturale si fizice), pentru a mari consumul de alimente sanatoase si de-a se implica activ in ingrijirea si educatia timpurie a copiilor. Masuratorile principale au fost indicele de masa corporala (IMC), IMC standardizat (zBMI, conform tabelelor de referinta pentru Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor 2000) si prevalenta comportamentelor excesive / obezitatii si a obezitatii la copiii de 2 ani si 3,5 ani.

Dupa interventie, a fost inregistrata o greutate medie semnificativ mai mica, IMC si zBMI si o prevalenta semnificativ mai mica a supraponderabilitatii / obezitatii atat la 2 cat si la 3,5 ani (cu 2,5 si 3,4 puncte procentuale) comparativ cu esantionul comparativ (o diferenta de 0,7 puncte procentuale, P <0,05) comparativ cu valorile initiale. Interventia privind comportamentul copilului a aratat un consum semnificativ mai mic de gustari ambalate (cu 0,23 portii), suc de fructe (0,52) decat cel din proba de comparatie (toate P <0,05). O interventie multi-strategica la nivelul intregii comunitati, in cadrul programelor de educatie precoce, poate reduce obezitatea infantila si poate imbunatati regimul copiilor mici.

Solutia pentru Romania ar putea fi implementarea in toate gradinitele de stat si private strategiile comportamentale rezumate la 4 mesaje-cheie: 1) joc activ zilnic, 2) apa zilnica si mai putine bauturi dulci, 3) fructe si legume zilnice si 4) mai putin timp in fata ecranelor (TV sau DVD).

Cum se poate face asta?

Prin implementarea mai multor obiective: promovarea alimentelor sanatoase si a jocului activ; sporirea gradului de constientizare a mesajelor-cheie ale proiectului in randul copiilor de varsta frageda, dar si a parintilor si educatorilor;  reducerea semnificativa a consumului de bauturi cu continut ridicat de zahar si promovarea consumului de apa si lapte; reducerea semnificativa a consumului de gustari calorice si cresterea consumului de fructe si legume;  cresterea in mod semnificativ a jocului activ la domiciliu si scaderea timpului de vizionare la televizor (TV);  cresterea jocului activ structurat in cadrul gradinitelor.

Vezi si: Lumea va avea mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022

Elaborarea a trei politici optionale speciale pentru gradinite: 1) numai gustari de fructe si legume; 2) fructe, legume si sandvisuri sanatoase; si 3) fructe, legume, sandwich si alternative sanatoase.

Personalul din gradinite sa fie  instruit sa consolideze mesajele nutritionale si alegerile sanatoase pentru copiii cu varsta sub 5 ani. Gradinitele sa se angajeze impreuna cu parintii la tema consumului alimentar sanatos. Parintii sa ofere sprijin personalului pentru adoptarea si implementarea politicilor de sanatate si bunastare / nutritie.

Cresterea jocului activ structurat in gradinite si scaderea timpului de vizionare a televizorului si in gradinite si acasa.

In cazul Romp & Chomp interventia pentru prevenirea obezitatii in copilaria timpurie a fost asociata cu o reducere a prevalentei excesului de greutate / obezitatii de 3 ori si de 5 ori mai mare (la varsta de 2 ani si de la varsta de 3,5 ani) comparativ cu esantionul comparativ, in care au fost expuse comunitatile mai degraba subtil decat activitati directionate de promovare a sanatatii. De asemenea, s-au imbunatatit dietele pentru copii, care au beneficii pe termen scurt pentru sanatatea generala si sanatatea orala (41-45 ani) si afecteaza, de asemenea, riscul pe termen lung al bolilor cronice, in special al obezitatii, in viata ulterioara. Aceste rezultate ofera dovezi in sprijinul abordarilor comunitare si de mediu in reducerea prevalentei obezitatii in copilarie. In plus fata de o prevalenta redusa a obezitatii, s-au observat reduceri si la alti indicatori antropometrici, in special la varsta de 3,5 ani. Interventia Romp & Chomp a avut drept scop reducerea semnificativa a consumului de bauturi cu continut ridicat de zahar si gustari dense energetic si cresterea consumului de fructe, legume si apa. Aceste obiective au fost atinse, iar dietele copiilor din zona de interventie s-au imbunatatit, in special in ceea ce priveste cantitatile mai mici de bauturi dulci si gustari ambalate.

La noi, ar putea fi dificil de introdus in toata reteaua nationala de gradinite (atat private cat si de stat) un astfel de program, avand in vedere ,, deschiderea” sistemului educational din Romania fata de proiecte de acest gen. Ar putea fi intampinata o oarecare rezistenta din partea gradinitelor de-a ,,umbla” la meniuri, acestea ar trebui schimbate in asa fel incat sa respecte principiile solutiei, respectiv apa zilnica mai multa si mai putine bauturi dulci,  fructe si legume zilnice si de-a pune accent pe miscarea fizica. De aceea, daca ar fi incluse aceste elemente ca ,, obligatorii”, toate gradinitele de stat si private ar trebui sa le implementeze.

Implementarea programului se poate face cu resursele deja existente in sistem, educatori din gradinite, cu materiale informative deja dezvoltate de societati medicale, institutii( vezi Primaria Bucuresti are un proiect de acest gen, vezi ghiduri de preventie ale societatilor medicale).

Cateva exemple de programe derulate in Romania

https://totuldespreslabit.ro/nutritia-in-scoli-si-gradinite/

https://sanatosdemic.ro/sanatos-de-mic-a-schimbat-comportamentul-alimentar-in-familie/

https://abcnutritiei.ro/

http://assmb.ro/5943-2/

Se pot gasi sponsori dispusi sa contribuie la implementarea solutiei, de la supermarketuri care au interesul sa promoveze fructe, legume, apa pana la clinici medicale private, specializate in nutritie, etc. Se pot face parteneriate si  colaborari cu institutii medicale, cu Ministerul Sanatatii, cu entitati private pentru instruirea personalului din gradinite, a parintilor.

https://www.revista-piata.ro/la-zi/stirile-zilei/item/14105-kaufland-deschide-academia-kinderland-scoala-mobila-pentru-nutritia-sanatoasa-a-copiilor?fbclid=IwAR1xKGq-5OMGE6omiAhU2gIke4kElPcJz6aq3bZxfl67fS-itS0xEzWuIlg

Proiecte privind educatia nutritionala in unitati de invatamant, scoli, gradinite, au mai fost derulate, dar sporadic, nimic la nivel unitar. Fiind insa vorba de unitati prescolare, ar putea fi insa mai usor de introdus decat in scoli.

Interventia Romp & Chomp a redus prevalenta supraponderalitatii copiilor si a obezitatii. Efectele interventiei asupra comportamentelor legate de obezitate si a prevalentei obezitatii sugereaza ca acest grup de populatie este receptiv la schimbarile de mediu si ca o abordare multistrategica la nivelul intregii comunitati, abordarea multisetata a prevenirii obezitatii este o investitie utila. Romp & Chomp este prima interventie de succes la nivelul comunitatii pentru a reduce obezitatea in copilarie timpurie. Cu siguranta, o astfel de solutie ar putea avea rezultate pozitive si in Romania.

Surse:

https://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/WHO_new_childhoodobesity_PREVENTION_27nov_HR_PRINT_OK.pdf

https://academic.oup.com/ajcn/article/91/4/831/4597274

https://clubulgrasilor.ro/lumea-va-avea-mai-multi-copii-si-adolescenti-obezi-decat-subponderali-pana-in-2022/https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32129-3/fulltext?elsca1=tlpr

http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2018/06/RAPORT-NATIONAL-COSI-2017.pdf

Vezi si: Cum îi influenteaza pe adolescenti perceptiile despre propria greutate

 

Etichete
Arata mai mult

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Vezi si ...

Close