Prezenta obezitatii in familie nu poate fi pusa doar pe seama mostenirii genetice!
Interviu de Alexandra Manaila

In Romania un copil din patru cu varsta de 8 ani are probleme de greutate. Mai grav este ca un copil din zece sufera de obezitate. In contextul in care rata de obezitate in randul copiilor si tinerilor continua sa creasca, clinica de nutritie Smart Nutrition a lansat programul Smart Nutrition for Kids and Students, cu scopul de a educa si incuraja tanara generatie sa adopte o alimentatie sanatoasa, un stil de viata activ si sa reduca obiceiurile alimentare daunatoare. Programul se va desfasura in anul 2018 in mai multe scoli si facultati din capitala, sub forma unor workshopuri interactive. Cursurile sunt sustinute de catre doi medici nutritionisti. Unul dintre ei este dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, doctor in medicina, cu o experienta de peste 10 ani in domeniu, unul dintre cei 7 medici din Romania certificati in managementul obezitatii de catre Federatia Mondiala de Obezitate – World Obesity Federation (Specialist Certification on Obesity Professional Education Programme by the World Obesity Federation (SCOPE). Am invitat-o pe dr. Mihaela Posea sa detalieze pentru clubulgrasilor.ro acest subiect atat de spinos al copiilor cu probleme de greutate.
Credeti ca ii vor ajuta cursurile pe copii si tineri sa renunte la obiceiurile alimentare nesanatoase?
Ne dorim ca prin aceste cursuri elevii si studentii sa isi analizeze obiceiurile lor alimentare si sa le identifice pe cele care le pot afecta sanatatea, sa accepte si sa faca pasii necesari pentru a le schimba, cu sprijinul invatatorilor, profesorilor sau familiei.
Care sunt cele mai nesanatoase obiceiuri alimentare?
Dintre obiceiurile alimentare care pot duce la cresterea in greutate amintesc: lipsa micului dejun, mancatul in fata unui ecran, consumul de alimente prajite, orele tarzii de masa, consumul de alimente hipercalorice (dulciuri, sucuri indulcite, fast food, produse de la patiserie/cofetarie).
Cum pot fi combatute aceste obiceiuri?
Persoanele care au astfel de obiceiuri au de regula si kilograme in plus. Pentru a face o schimbare este nevoie, in primul rand sa ne constientizam greselile alimentare si, apoi, este nevoie de vointa si sustinere din partea familiei si prietenilor.
Care ar fi obiceiurile sanatoase pe care orice copil ar trebui sa le aiba?
Atat copiii, cat si adultii ar trebui sa manance cele 3 mese principale (cu gustari intre ele, daca permite programul), sa faca activitate fizica zilnica moderata (60 minute in cazul copiilor si 30 minute in cazul adultilor) si sa se odihneasca suficient.
De ce este mai periculoasa grasimea la copii decat la adulti?
Excesul ponderal este reprezentat, in principal, din cresterea masei de grasime din organism. La orice varsta ar aparea, acest exces de grasime este periculos. Localizarea grasimii la nivel visceral a fost asociata cu un risc mai mare de aparitie a bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular, etc), diabetului zaharat sau cancerului.
Care este cauza numarului mare de copii supraponderali si obezi?
Prin definitie, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cauza fundamentala este un dezechilibru intre caloriile pe care le aducem prin mancare si caloriile de care are nevoie organismul (1). Acest dezechilibru apare in urma cresterii consumului de alimente dense in calorii (acele alimente bogate in grasimi si zaharuri, dar cu continut scazut de minerale si vitamine), Si, de asemenea, exista o scadere a nivelului de activitate fizica, prin aparitia metodelor de recreere sedentare, schimbarea modului de transport si urbanizarea.
Se poate vorbi de o mostenire genetica in privinta obezitatii?

Exista studii care sustin o rata de mostenire a indicelui de masa corporala si a masei de grasime de 25-40% (2). Insa, prezenta obezitatii in familie nu poate fi pusa doar pe seama acestei mosteniri, ci este rezultatul interactiunii dintre aceste gene cu mediul pro-obezitate. Exista multi factori care favorizeaza aparitia obezitatii, de la dezvoltarea sociala si economica, politicile din agricultura, transport, planificare urbana, industria alimentara, distributia, marketing, educatie si pana la apropierea de restaurantele de tip fast food, comoditate, timpul lung de naveta (2).
Obisnuinta in familie de a manca hipercaloric poate imbolnavi copilul de obezitate?
Fiecare membru al familiei are un necesar energetic propriu. Daca prin mesele hipercalorice se ajunge la un dezechilibru intre aportul energetic si consumul energetic al copilului in favoarea primului, atunci mesele bogate in calorii vor conduce la crestere in greutate.
Cand se impune la copii si adolescenti ca obezitatea sa fie tratata?
Obezitatea este o boala care are nevoie de masuri terapeutice din primul moment in care este diagnosticata.
Cat de dificil este sa convingi un adolescent cu probleme de greutate sa se adreseze unui medic si sa tina o dieta?
Avand in vedere ca un adolescent, in general, nu are inca dezvoltarea psihologica necesara intelegerii consecintelor pe termen lung ale obezitatii, el are nevoie de sprijinul familiei. Daca adolescentul sau omul matur sunt adusi la medic impotriva vointei lor sau fara sa fie convinsi ca au nevoie de o schimbare, nici unul nu va adera la un plan alimentar menit sa ii schimbe stilul de viata.
In ce masura copiii care isi dedică timpul televizorului sau calculatorului și altor activități sedentare pot deveni obezi?
Activitatile sedentare adaugate unui regim alimentar hipercaloric ce depaseste necesarul energetic zilnic al copilului sau al adultului reprezinta cauza fundamentala a obezitatii.
Obezitatea adultului se trateaza mai greu decat obezitatea copilului sau invers si de ce?
In primul rand, pentru a trata pe cineva de obezitate, el trebuie sa vrea sa fie tratat. In cazul copiilor, e un pic mai greu pentru ca nu ei fac cumpărăturile si nu ei gatesc. In ambele cazuri insa, e nevoie de sprijinul familiei si de dorinta pacientului de a isi schimba stilul de viata.
Persoanele care se confrunta cu obezitatea si nu reusesc sa slabeasca cum pot fi motivate?
In clinica SmartNutrition echipa este multidisciplinara, alcatuita din medic si psihoterapeut astfel incat sa sustinem pacientul pe tot parcursul acestui proces de implementare a unui nou stil de viata. Insa, unui pacient care nu isi gaseste motivatia singur si nu si-o asuma, ii va fi foarte greu sa schimbe vechile obiceiuri alimentare.
Ce sfaturi le-ati da celor care sunt supraponderali si privesc cu usurinta problematica greutatii?
Pacientii supraponderali nu sunt nici ei scutiti de riscuri. Conform ghidului NICE de management al obezitatii la copii si adulti, din Marea Britanie, se recomanda, pentru evaluarea statusului nutritional si masurarea circumferintei abdominale, nu numai a indicelui de masa corporala (3). Acelasi ghid sustine ca pacientii care au circumferinta abdominala crescuta au risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate pe termen lung. Prin urmare, acestia au nevoie de sfaturi privind adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa ii aduca la o greutate normala.
Care este cea mai buna solutie de preventie a obezitatii? Care este cel mai bun tratament impotriva obezitatii?
La ambele intrebari, raspunsul este un stil de viata sanatos. Ce inseamna acesta? Inseamna regim alimentar corespunzator atat din punct de vedere al numarului de mese, al metodelor de preparare cat si din punct de vedere al continutului caloric. Mai inseamna activitate fizica si odihna.
Stiati ca…
…Aportul de grasimi saturate peste nivelul recomandat (mai mult de 10 % din totalul energetic zilnic) influenteaza nivelul colesterolului din organism, crescand astfel riscul de accident vascular sau boli de inima.
…In ultimele 2-3 decenii prevalenta obezitatii s-a triplat in randul noilor generatii.
…Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 1 din 3 copii cu varsta de 11 ani este supraponderal sau obez.
…Datele pentru Romania indica o prevalenta a supraponderalitatii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% si a obezitatii de 11,6%.
Referinte:
- Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. [Online] [Cited: feb 13, 2018.] http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood_why/en/.
- Phillips, Catherine M. Nutrigenetics and Metabolic Disease: Current Status and Implications for Personalised Nutrition. Nutrients. jan, 2013, Vol. 5, 1, pp. 32-57.
- National Institute for Health and Care Excellence. Obesity:identification, assessment and management of overweight and obesity in children, young people and adults. NICE. 2014, p. 12.