Cum previn / tratezSanatate

Protectia solara pentru o piele sanatoasa

Insolatia, arsurile solare sunt pacatele verilor fierbinti. Dar cu putina vointa si atentie poti sa nu le faci, chiar daca te expui la soare.
Indiferent de greutate, varsta sau sex, toti suntem expusi la razele ultraviolete (RUV) naturale pe care le emite soarele. Iar intensitatea lor creste pe parcursul zilei de dimineata pana la pranz. Cand cerul e senin, razele sunt mai puternice, dar nivelul lor este ridicat si atunci cand norii isi fac aparitia pe cer. 80% din RUV trec prin straturile subtiri de nori, asa ca si pe o vreme noroasa poti face insolatie.

Bronzul, semn de sanatate?

Vestea buna este ca dozele mici de soare sunt sanatoase, ele avand un rol esential in sinteza vitaminei D. Se spune prin popor ca bronzul este un semn de sanatate. Daca ar fi asa, toti oamenii bronzati nu ar mai fi bolnavi. Bronzul nu te protejeaza de razele ultraviolete. Este adevarat insa ca o piele deschisa la culoare deja bronzata ofera un coeficient de protectie de 4.
Vestea proasta este ca dozele mari de soare sunt nesanatoase, ducand la imbolnavirea organismului si chiar la cancerul de piele. „Modificarile initiate de ultraviolete sunt fiziologice precum pigmentarea (bronzarea), ce se efectueaza in doua etape, respectiv pigmentarea imediata si formarea de noi cantitati de melanina si hiperkeratoza sau ingrosarea stratului cornos al epiteliului cutanat. Dar sunt si modificari patologice, care pot fi temporare (rezultate dintr-o expunere de peste 30 de minute) care constau din foto-dermatoze deosebit de variate cu consecinte diverse si asupra organelor interne sau ireversibile, (ca efect al unor expuneri repetate in timp indelungat), cum sunt imbatranirea prematura a pielii sau cancere ale pielii”, a subliniat dr. Tudor Ciuhodaru medic primar urgente, seful Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului “Sf. Ioan” din Iasi, care are de-a face cu multe cazuri de insolatii si arsuri solare care vin la urgenta.

Fotoprotectia, la indemana ta

Te poti proteja de razele ultraviolete foarte simplu si fara sa te coste bani, daca nu iesi in mijlocul zilei afara din casa, daca ocolesti zonele cu soare si le alegi doar pe cele cu umbra. Daca porti vesminte protectoare de culoare deschisa, daca iti protejezi capul si fata cu ajutorul palariilor cu boruri largi, folosesti ochelari de soare dotati cu protectie laterala si cu o forma cat mai bine adaptata fetei, vei fi ferit de RUV. Daca esti dispus sa scoti cateva parale din buzunar, cumpara-ti creme sau lotiuni protectoare si aplica-le repetat pe piele. Trebuie sa aiba factor de protectie de minimum 15, iar asta nu inseamna ca daca ai folosit o crema solara poti sa te expui cat vrei la soare!

Ultraviolete, vara si iarna

Daca nu simti caldura razelor solare, inseamna ca nu exista nici un risc sa fii afectat de ele. Gresit, intrucat senzatia de caldura provine in special de la lumina vizibila si de la infrarosii, nu de la radiatiile UV. Si apoi se stie ca RUV sunt periculoase chiar si iarna, cand nu e cald afara. Zapada si altitudinea ridicata dubleaza pericolul expunerii la RUV. La fel, apa. Transpiratia si apa pot amplifica gradul de expunere la RUV. De aceea, balaceala vara la mare, in lac sau la piscina aduce cu ea si bronzul. Apa amplifica efectele nocive ale razelor ultraviolete chiar daca da senzatia de confort termic, iar arsurile solare si insolatia se instaleaza cu usurinta. Orele de foc sunt intre 11-16, asa ca evita-le! Nu te costa nimic ca in acel interval de timp sa stai la umbra, sa bei ceai verde care astfel va da o mana de ajutor pielii tale sa se apere de radicalii liberi aparuti din cauza radiatiilor solare.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button