Cum previn / tratezSanatateSlider

Pungile de gătit din nailon și paharele de carton căptușite cu plastic eliberează nanoparticule de plastic

Pungile de gătit din nailon și paharele din carton căptușite cu plastic se regăsesc în bucătăriile multora dintre noi. Atenție dragi gospodine însă la pungile de gătit, atât de utile pentru a găti în ele la cuptor, fiindcă un nou studiu sugerează că sunt o sursă subapreciată de nanoparticule.

Plasticul din pungile de gătit din nailon și paharele din carton căptușite cu plastic eliberează trilioane de particule de dimensiuni nanometrice în fiecare litru de apă cu care intră în contact. Studiul a fost publicat în revista Environmental Science & Technology a Societății Americane de Chimie.

Echipa de cercetare a observat însă că aceste niveluri sunt sub limitele de reglementare pentru consum. Aceste materiale plastice intră în contact cu o varietate de alimente și băuturi pe care oamenii le consumă în fiecare zi. De exemplu, pungile de gătit din nailon ajută la menținerea alimentelor umede în cuptor. De asemenea, paharele din hârtie căptușite cu plastic sunt concepute pentru a menține lichidele fierbinți și pentru a preveni scurgerea lor.

Studiile anterioare au arătat că unele materiale plastice, inclusiv biberoanele din polipropilenă și pliculețele de ceai cu tereftalat de polietilenă, pot elibera particule microscopice și la scară nanometrică în lichide încălzite, deși implicațiile asupra sănătății umane ale ingerării acestor particule sunt neclare încă. Christopher Zangmeister a vrut să vadă dacă foliile de plastic alimentar pot fi, de asemenea, o sursă de particule mici de plastic, arată Science Daily.

Cercetătorii americani implicați în studiu au turnat la apă fierbinte sau la temperatura camerei în pungi de nailon pentru gătit lent și în pahare din carton căptușite cu polietilenă de densitate scăzută de la diferiți comercianți cu amănuntul. După ce au ținut apa o oră, cercetătorii au descoperit că 35 de trilioane de nanoparticule de plastic s-au scurs în litru de apă din fiecare pungă. Când echipa a pus lichid fierbinte în pahare timp de 20 de minute, 5,1 trilioane de nanoparticule de plastic pe litru au fost eliberate. Ambele materiale au eliberat considerabil mai puține particule în apă la temperatura camerei. În cele din urmă, cercetătorii au calculat că o persoană ar trebui să bea 13 căni de apă fierbinte dintr-o cană căptușită cu plastic sau o jumătate de litru de apă din punga de gătit pentru a consuma echivalentul unei particule de nanoplastic la fiecare șapte celule din corpul unei persoane. Ei observat, de asemenea, că numărul de particule care au migrat din plasticul alimentar atât la ​​temperatura camerei, cât și în apa fierbinte este cu mult sub nivelurile pentru consumul uman în condiții de siguranță, conform limitelor Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Chiar dacă nu s-a demonstrat încă faptul că aceste nanoparticule de plastic din pungile de gătit și paharele de carton cu plastic sunt dăunătoare sănătății, e bine să fim temperați în a le folosi.  Paza bună trece primejdia rea și de ce nu salvează și Planeta!

Sursa:  Science Daily

Credit foto:  MabelAmber / pixabay.com

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close