Romania, tara cu greutate: 200.000 de tone de exces ponderal

Mai mult de jumatate dintre romani declara ca se confrunta cu problema kilogramelor in plus, potrivit unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas (fostul spital Delta Hospital), singurul spital din Romania specializat in chirurgie metabolica de avangarda. Statisticile arata ca o treime (34%) din populatia Romaniei este supraponderala, iar aproximativ un sfert (20%) sufera deja de obezitate.
Acest studiu a pornit de la ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care in 2008 estima ca 51% dintre romani erau supraponderali si obezi. Astazi, statisticile locale confirma raspandirea larga a obezitatii la peste jumatate din populatia tarii. De altfel, aceasta proportie a fost confirmata si de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei (PNESSP), care a aratat ca 54% din romani sunt supraponderali. Studiul Omnibus arata ca
peste 56% dintre barbatii romani sunt supraponderali si obezi. Femeile, in proportie de 48%, se confrunta cu aceasta afectiune; in total, populatia Romaniei are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal. In ceea ce priveste impartirea pe varste, 18% dintre tinerii cu varste intre 15-24 de ani sunt supraponderali, dar cele mai avansate forme de obezitate sunt intalnite la persoanele cu varste intre 45-64 ani (25,2%).
Peste 30% dintre romanii sunt plinuti
Faptul ca obezitatea si supraponderea reprezinta o problema majora de sanatate in lumea moderna este deja binecunoscut. Cum fac fata romanii acestor probleme? Conform studiului Omnibus, 44% dintre romani isi mentin silueta, incadrandu-se in greutatea normala. 34% dintre romani sunt insa plinuti, adica au cateva kilograme in plus peste greutatea normala. 14% sufera deja de obezitate de grad 1, 3% de obezitate de grad 2 si 1% de obezitate morbida. Pentru tratarea obezitatii si a afectiunilor pe care le cauzeaza, chirurgia metabolica este recunoscuta la nivel international ca fiind cea mai eficienta solutie de tratatament. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pacientul obez pierde excesul ponderal si isi amelioreaza, pana la vindecare, bolile metabolice. Spitalul Ponderas, specializat in chirurgie metabolica de avangarda, este singurul Centru de Excelenta in Chirurgia Metabolica si Bariatrica din Estul Europei. Asadar, romanii pot beneficia de servicii medicale integrate ce acopera toate specialitatile medicale si chirurgicale din acest spital.
70% dintre persoanele cu exces ponderal nu au tinut dieta
Obezitatea este cauzata de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari sau emotionali. Netratata, aceasta afectiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, valori crescute ale colesterolului si alte astfel de patologii. Primul pas pe care il poate face un roman cu greutate este acela de a schimba ceva in stilul sau de viata, pornind de la hrana zilnica. Dar peste 300.000 de romani frecventeaza zilnic restaurantele fast-food, consumand cu predilectie alimente inalt procesate, rafinate, aditivate, hipercalorice si dezechilibrate nutritional. O portie de mancare la fast-food poate atinge valori calorice de 500-800 kcal, in timp ce o portie de mancare sanatoasa, din alimente naturale, integrale are circa 150-200 kcal.“Obezitatea atrage o serie de consecinte ingrijoratoare pentru sanatatea oamenilor. Din studiul pe care l-am efectuat, a reiesit ca dintre persoanele care au exces ponderal, peste 70% nu au tinut nici macar o dieta, semn ca nu constientizeaza impactul pe termen lung al obezitatii. Iar dintre aceia care insa au urmat un regim alimentar, aproximativ 40% s-au declarat nemultumiti de rezultate. De aceea, noi, medicii, trebuie sa prevenim raspandirea acestei boli si, mai mult, sa oferim cel mai eficient tratament. La ora actuala, chirurgia metabolica este singura solutie care raspunde nevoilor acestor pacienti”, a declarat dr. Catalin Copaescu, medic primar chirurgie Generala, cu competenta in chirurgie laparoscopica si chirurgie bariatrica, directorul general Ponderas.
Ardealul, zona cea mai afectata de obezitate
Studiul, realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.608 persoane (barbati si femei, cu varsta peste 15 ani), in perioada martie 2013, a atins toate regiunile Romaniei. Ardealul se confrunta cel mai mult cu problema obezitatii, aflandu-se in topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondentii care locuiesc in Ardeal si Banat au declarat ca sufera de obezitate. Pe locul urmator, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regaseste Oltenia. Practic, riscul major de obezitate se regaseste in Ardeal, Banat, Oltenia si Moldova. Riscul mediu de obezitate se afla in Muntenia si Bucuresti, iar riscul mic de obezitate il prezinta doar Dobrogea cu 13%. Nici in Delta Dunarii nu predomina problemele legate de greutate. Conform raportului “Sanatatea copiilor din zonele izolate din Delta Dunarii” doar 6% dintre copii fac abuzuri alimentare.
Citeste si: Obiceiurile alimentare ale copiilor din Delta Dunarii