
Sanateatea Te-ai intrebat vreodata ce gust are sanatatea? Eu, nu, dar cand am vazut cartea de nutritie pentru familie, scrisa de doctorita Mihaela Bilic, care are 640 de pagini, brusc m-a ros curiozitatea. Sanatatea chiar poate incepe din farfurie, poate fi gustoasa si accesibila? Se pare ca da…insa trebuie sa parcurgi cu rabdare si atentie cartea.
Nutritionista Mihaela Bilic este un medic cunoscut romanilor, datorita aparitiilor dese in mass-media, dar si pentru ca a ajutat mai multe vedete autohtone sa slabeasca. Se bucura insa si de aprecierea colegilor de breasla, dovada fiind chiar prefata cartii sale ”Sanatatea are gust„, aparuta in 2011 la editura Curtea Veche Publishing, semnata de un nume in domeniu – prof.dr. Nicolae Hancu, membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, renumit nutritionist pe plan national si international. „Noi, nutritionistii, nu suntem naivi. Stim ca trandafirii au spini, dar ca sunt si spini fara trandafiri, cu alte cuvinte suntem datori sa alertam lumea asupra fetelor perfide ale alimentului”, scrie in prefata sa prof.dr. Nicolae Hancu, care la randul sau a elaborat Abecedarul de nutritie. Iar autoarea chiar asta face, ofera dedicatii hranitoare tuturor: doamne, domni, seniori, gravide, nou-nascuti, copii, adolescenti, gospodine, credinciosi, aratand cu degetul catre capcanele alimentelor.
Top 5 alimente pentru femei
Dupa ce descrie pe intelesul fiecaruia formele feminine: silueta de tip mar, para, ardei gras, dr. Mihaela Bilic ofera si cateva sfaturi privind regulile alimentare in functie de tipul siluetei. Nutritionista a intocmit si un top al alimentelor care ar trebui sa se regaseasca pe mesele doamnelor. Pe primul loc se afla laptele si produsele lactate degresate, pe locul secund sardinele, inclusiv cele din sardina, iar pe locul trei soia si derivatele sale. Rosiile si ciocolata, in special cea care are continut ridicat de cacao, se afla in topul celor cinci.
7 reguli dietetice anti-burta
Barbatii fac burtica din ce in ce mai des, astfel incat un abdomen in patratele de ciocolata devine un tel mai greu de atins. Daca te regasesti printre domnii cu burtica, ar fi bine sa afli mai intai ce tip ai: burta grasa, umflata sau revarsata. Dupa ce ai trecut de acest pas, urmatorul e sa scapi de ea, iar dr. Bilic ti-a construit o strategie anti-burta. Sunt reguli dietetice, pe care daca le tii, ai putea ajunge la mult ravnitul abdomen suplu. Prima regula e pe cat de simpla, pe atat de cunoscuta: cele 3 mese principale zilnice, fara ciuguleli si gustari intre mese. A doua te indeamna sa elimini din meniul felurile grele si sa optezi pentru cele dietetice. Cea de-a treia regula spune ca trebui evitate alimentele cu densitate calorica mare cum ar fi: mezeluri, cascaval, branza topita, margarina, ulei, dulciuri. A patra regula te indeamna sa redimensionezi portiile si numarul felurilor de mancare. Alte reguli te invata sa renunti complet la zaharul din alimentatie si la alcool, mai ales la bere. Toata lumea cunoaste expresia ”burta de bautor de bere”. Unele studii sustin ideea ca berea nu ingrasa si ca burta de bere este un mit demolat. Dr. Mihaela Bilic este insa de alta parere „berea, in plus, are si zahar si este agresiva pentru ficat si pancreas, accelerand procesul de ingrasare”. Si daca te bate gandul sa treci pe vin, atentie la cantitate. „Un pahar de vin pe zi nu omoara pe nimeni, insa daca doriti sa aveti rezultate spectaculoase in procesul de topire al burtii, abtineti-va”, este sfatul nutritionistei. Cea de-a saptea regula dietetica este aceea de a nu manca carbohidrati dupa orele 18, deoarece organismul isi incetineste metabolismul. Deci, cina fara cartofi, mamaliga, paine, paste, orez, fructe.
Obiceiuri sanatoase pentru familiile cu copii obezi
Obezitatea infantila nu este o afectiune banala, ea trebuie tratata cu toata seriozitatea. „Prevenirea obezitatii infantile este responsabilitatea exclusiva a parintilor, iar copiii trebuie sa deprinda din familie obiceiurile alimentare sanatoase”, e de parere dr. Mihaela Bilic, motiv pentru care in cartea sa ofera cateva sfaturi pentru familiile cu copii obezi. Parintii nu trebuie sa foloseasca mancarea pe post de recompensa ori de pedeapsa. Mai mult, ar fi bine sa distruga mitul conform caruia la sfarsitul mesei trebuie sa existe desert.
Testeaza-ti metabolismul!
Cei mai multi oameni grasi folosesc ca motiv pentru a-si scuza incercarile nereusite de a slabi metabolismul lent. Cartea le ofera curiosilor ocazia de a afla ce tip de metabolism au. Daca nu-l stii inca, poti afla raspunzand la cateva intrebari usoare ce tip ai: motor diesel, motor cu benzina, motor cu reactie. In functie, de profil, primesti si cateva invataturi, legate de obiceiurile alimentare, dar si de produsele care te pot ajuta sa arzi mai multe calorii. Mancarea este si trebuie sa ramana una din placerile vietii, indiferent de banii din portofel sau din cont. Mihaela Bilic prin cartea ”Sanatatea are gust” demonstreaza ca alimentatia echilibrata nu este doar privilegiul celor cu stare materiala buna si ca de noi depinde daca vrem sau nu sa dam gust sanatatii.