Solutii pentru inesteticele varice

Varicele reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale venelor. Nu numai ca sunt inestetice, lucru extrem de enervant pentru doamnele si domnisoarele care vor sa poarte fuste scurte, dar varicele sunt si dureroase. Barbatii, chiar daca nu-si expun picioarele la vedere, pot avea de-a face si ei cu aceste dilatari ale peretilor vaselor de sange.
Credeai ca ai scapat? Poate ar fi bine sa stii ca persoanele obeze sunt predispuse la varice, deoarece presiunea asupra picioarelor este una foarte mare. Daca duci o viata sedentara, ai avut sarcini multiple, toate acestea duc la aparitia varicelor. Insa daca esti tanara si cocheta, nu miza pe elasticitatea vaselor prea mult! Un stil de viata numai in masina, pantofii cu toc purtati zi de zi te vor predispune la boala varicoasa. Este adevarat ca tine si de mostenirea genetica, aceasta fiind principala cauza care duce la aparitia varicelor, dar nu te lasa numai pe baza ei…
Cum eviti aparitia varicelor
Varicele sunt dilatari ale peretilor vaselor de sange, facandu-le sa devina vizibile in timp, iar in cazurile cele mai grave, acestea se pot rupe provocand asa numitele leziuni ulcerate, ce apar la suprafata pielii. Dar ceea ce sta la aparitia varicelor este, de fapt, pierderea tonicitatii pielii. Insa inainte de aparitia inestetica a vinisoarelor pe picioare, apar niste semne de care e bine sa tii cont:oboseala picioarelor si senzatia de greutate. Nu astepta sa apara simptomele… Daca ai probleme cu greutatea, renunta la kilogramele in plus si la incaltamintea inadecvata. Evita statul in picioare ore in sir sau chiar statul picior peste picior, fiindca blocheaza circulatia normala a sangelui si in timp duce la dezvoltarea bolii varicoase. Barbatii, dar mai ales femeile, fac varice in general in zona gambelor si coapselor. Asa ca incearca sa dai jos kilogramele in plus incercand sa imbini dieta cu miscarea fizica.

Pe langa alimentatia sanatoasa, consumul de antioxidanti poate fi benefic pentru sanatatea picioarelor. Curele de detoxifiere si consumul de Coenzima Q10 cel putin de 2 ori pe an, au efecte benefice asupra circulatiei sangelui la nivelul picioarelor. Studiile efectuate la Universitatea din Helsinki au aratat ca lipsa antioxidantilor in organism duce la secatuirea corpului de putere si de energie, cu efect direct asupra muschilor si implicit asupra circulatiei sanguine. Remediile naturiste ce au la baza Coenzima Q10 incetinesc dezvoltarea varicelor, si redau circulatii sangvine corespunzatoare. Mai mult decat o fluidizare a circulatiei sanguine, Coenzima Q10 de la Biolemente ofera un ansamblu de antioxidanti si o combinatie de vitamine (A, E si Seleniu) ce favorizarea absorbia Coenzimei in organism. Capsulele de Coenzima Q10 nu contin zahar, un aspect foarte important pentru ca, desi exista mitul ca nu este nici o legatura intre colesterol si consumul de zahar, de fapt si zaharul ingroasa sangele, nu numai consumul de grasimi. Zaharul creste producerea de triglicerile care se absorb in sange si se transforma in grasimi, care ingroasa sangele, acesta find dusmanul numarul 1 in aparitia varicelor. Consumul recomandat de Coenzima Q10 este de 2-3 capsule moi pe zi alaturi de un consum de minimum 2 litri de apa pe zi, care va incetini dezvoltarea bolii varicoase dar si procesul de imbatranire al pielii, prin cresterea duratei de viata a celulelor corpului.
Ingredientele inactive 100% naturale de la Biolemente, precum uleiul de tarate din orez, lecitina din soia, ceara de albine si Coenzima Q10, reduc stresul oxidativ. Desi Coenzima Q10 este produsa de organism, odata cu inaintarea in varsta cantitatea scade.
Dupa activitatile fizice intense sau dupa zilele obositoare in care ai stat prea mult timp in picioare, sau prea mult pe scaun, opteaza pentru bai calde, compreze cu apa calda, sau bai la picioare cu decoct de urzica.
Bisturiu, laser, radiofrecventa…

Majoritatea persoanelor se tem de metodele medicale ce trateaza sau incetinesc avansarea varicelor. O inventariere a tipurilor de interventii chirurgicale arata ca sunt aproximativ 100 de tipuri de proceduri. „Exista interventii operatorii care smulg radacinile, trunchiurile principale si pachetele varicoase trombozate (operatia clasica) si interventii care provoaca imbolnavirea venelor abordate, inclusiv a radacinilor, cu ramanerea pe loc a venelor varicoase si ulterior topirea acestora de catre organism (procedeele de sclerozare). Sclerozarea se poate face clasic chirurgical prin incluzia in vene a unui fir iritant de catgut sau prin: frigere (radiofrecventa), fierberea sangelui in vene (laserul), injectarea de aburi fierbinti in vene (recent intrata pe piata), ardere chimica (zeci de agenti sclerozanti, varianta moderna fiind cea cu spuma). Sclerozarea se poate face transdermic si endoluminal (pe dinauntrul venei), ghidata sau nu ecografic”, sustine dr. Adrian Cacovean, medic primar chirurgie vasculara la Spitalul judetean de Urgenta Valcea.
In opinia chirurgului, cea mai sigura si eficienta metoda de rezolvare a surselor de alimentare a varicelor este tehnica chirurgicala clasica. Smulgerea chirurgicala a varicelor rezolva definitiv problema, venele extirpate nu mai pot constitui motiv de suparare in viitor. Venele sclerozate chirurgical se absorb mai repede decat cele sclerozate prin alte metode, sclerozarea chirurgicala fiind cu atat mai eficienta cu cat venele sunt mai mari. Totusi, chirurgia clasica are si cateva dezavantaje cum ar fi anestezia (rahidiana sau generala), spitalizarea (aproximativ 2 zile), durerea postoperatorie si cicatricile. „Tehnica laser endoluminala nu necesita anestezie rahidiana sau generala, se face sub anestezie locala, nu lasa cicatrici, dar costa apreciabil mai mult decat operatia clasica”, sustine dr. Adrian Cacovean. Daca la operatia clasica in timpul operatiei nu se simte nici o durere, la tehnica laser pot exista dureri legate de injectiile de anestezie locala sau in timpul aplicarii laserului, iar ulterior pot exista dureri la nivelul traiectelor venoase sclerozate, uneori pe durate apreciabile in timp (luni). „Cu privire la siguranta procedurii, tehnica laser jongleaza la limita acesteia. Daca se intentioneaza radicalitatea, apropierea prea mare de radacina varicelor poate leza vena principala si din acest motiv procedeul poate scapa ramuri din crosa care sa devina surse de alimentare din radacina sclerozata incomplet”, mai spune specialistul in varice. Avantajul insa este ca nu te internezi in spital si a doua zi poti sa mergi la serviciu dupa tehnica laser. In opinia medicului valcean, tehnica de sclerozare endoluminala cu radiofrecventa a pierdut teren in ultima vreme, iar firmele nu mai produc sonde endoluminale pentru crosa safenei, din cauza accidentelor frecvente (leziuni ale venei principale, femurale sau poplitee). Sclerozarea prin injectii de agenti sclerozanti (la moda fiind acum cea cu spuma ghidata ecografic) nu este o metoda care sa se adreseze radacinilor varicelor, ci venectaziilor si venelor reticulare sau in completarea tehnicii chirurgicale clasice sau laser. Are un procent de eficienta de aproximativ 70%, necesitand repetari ale procedurii. Eficienta este mai mare la sclerozarea cu spuma fata de cea laser transdermica (circa 20-30%) si costa mult mai putin decat aceasta.
Reaparitia varicelor
Desi „cosite”, varicele pot sa creasca la loc ca buruienile fie ca au fost operate clasic chirurgical, fie cu laser, cu radiofrecventa sau cu aburi, fie cu spuma ghidata ecografic. „Estimarea este undeva la 90% din cazurile la care s-a intervenit. Situatia este si mai grava cand ne referim la cazurile cu ulcer venos in ceea ce priveste tratamentele si handicapul dat de aceasta afectiune. Pacientul are si el o parte importanta de raspundere, succesul tratamentului in boala varicoasa depinde de intelegerea bolii de catre medicul curant si nu de aparatul minune sau tehnica minune postata ca reclama. Suma de bani data, la fel, nu garanteaza vindecarea”, a conchis dr. Cacovean, care intra in contact cu pacientii nu doar la spital, ci si la clinicile private Sanmed si Elim din Valcea, la Bioterramed din Bucuresti. Daca vrei sa recurgi la chirurgie, specialistul valcean te sfatuieste sa alegi un doctor care stie sa rezolve chirurgical corect aceasta patologie, stie sa faca singur ecografia Doppler venoasa si flebografia, cunoaste tratamentul anticoagulant. „Sa fie chirurg, sa stie sa rezolve cu laser sau cu radiofrecventa endoluminal corect cazurile, sa stie sa recunoasca complicatiile operatorii si modul de rezolvare, sa stie sa aplice tehnica de sclerozare cu agenti sclerozanti, sa stie sa trateze o plaga, sa stie sa inchida un ulcer venos si sa nu fie dependent de o singura metoda de rezolvare a varicelor”. Insa nu numai operatia de varice este importanta, ci si regimul de viata de dupa. Este important si tratamentul cicatricilor, care pot fi inestetice, oricat de frumos se coase taietura si pot aparea si dupa laser, tratamentul tulburarilor de pigmentare, tratamentul celulitei, a excesului adipos, a bolilor reumatice, vergeturi. „Sa stergi nu doar urmele bolii varicoase de pe pacient, ci sa ajungi sa stergi trecerea timpului, sa faci frumusete prin sanatate si antiageing!”