SanatateUnde previn / tratez

Spirometrii gratuite ca sa afli varsta plamanilor

Daca vrei sa afli ce varsta au plamanii tai, cat de bine respiri, poti s-o faci gratuit in Galeriile Real. Daca ai probleme si cu greutatea, atunci ai un motiv in plus sa faci o spirometrie.

In fiecare an se serbeaza la nivel mondial pe 14 noiembrie Ziua Mondiala a BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica). Anul acesta medicii pneumologi romani au decis sa fie prezenti timp de doua zile ( 17 si 18 noiembrie) in 10 locatii din Galeriile Real din: Bucuresti, Constanta, Pitesti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galati, Cluj, Timisoara si Oradea. Daca ai ratat cumparaturile sau ti le-ai facut deja fara sa stii ca poti beneficia de o spirometrie gratis, da o fuga in Real. Lista completa a locatiilor o poti gasi aici, iar daca vei fi depistat cu probleme respiratorii vei primi un cupon, cu care te poti prezenta ulterior la medicul specialist, pentru mai multe investigatii. Cuponul este valabil pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar lista medicilor specialisti care sunt implicati in aceasta campanie si care vor consulta pacientii in baza cuponului primit cu ocazia testarii gratuite din Galeriile Real, este disponibila pe www.desprebpoc.ro. „Le recomand tuturor romanilor, in special celor care fumeaza si care isi incep ziua cu asa-zisa tuse a fumatorului, sa isi faca o spirometrie gratuita in aceste zile, pentru a putea actiona din timp, in cazul in care se depisteaza vreo problema. Testul dureaza doar cateva minute, nu doare si nu necesita efort, iar rezultatul se da pe loc,” a precizat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Ce este spirometria?

Este o analiza simpla, nedureroasa si care dureaza extrem de putin. Ea masoara cat aer expira persoana respectiva. Spirometria seamana cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool in aerul expirat, pe care politistii o fac soferilor. Asa cum ne masuram periodic tensiunea arteriala, cu ajutorul tensiometrului, la fel de multa atentie ar trebui sa acordam si plamanilor nostri si sa le verificam periodic starea de sanatate, prin testarea cu spirometrul. Dureaza doar 10 minute si primesti rezultatul pe loc! Totul e sa respecti indicatiile medicului.

Trebuie sa:
• stai asezat pe scaun.
• respiri adanc.
• iti plasezi buzele etans pe piesa bucala a spirometrului.
• scoti aerul din plamani (expiri) cat de tare si de repede poti, pana iti golesti plamanii de aer.
• respiri apoi normal si te relaxezi.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC sau bronsita cronica, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus. Mai putin de 50% din pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an. Nu vrei sa stii ce varsta au plamanii tai? Nu esti convins ca ai nevoie de aceasta investigatie? Citeste interviul cu dr. Mihaltan si vei afla de ce le recomanda specialistul pneumolog persoanelor supraponderale si obeze sa faca spirometrie.

Etichete

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Close